Suspendarea preşedintelui, motiv de disensiune în arcul guvernamental

D.N.
Ziarul BURSA #Politică / 2 noiembrie 2012

O nouă suspendare a pre­şe­dinteleui Traian Băsescu provoacă tensiuni în sânul USL. Liderii celor trei partide din alianţă au opinii diferite în ceea ce priveşte această acţiune. Dacă preşedintele onorific al PC, Dan Voiculescu, susţine cu tărie o nouă acţiune rapidă pentru îndepărtarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni, preşedintele PSD, Victor Ponta, consideră că ar fi inoportun să fie declanşate din nou procedurile. Liderul PNL, Crin Antonescu, admite că s-a gândit la posibilitatea unei noi suspendări, în anumite condiţii politice, dar crede că nu se va ajunge în acest punct.

Dan Voiculescu a declarat la începutul săptămânii că o a treia suspendare ar trebui făcută rapid astfel încât referendumul pentru demitere să aibă loc concomitent cu scrutinul din 9 decembrie: "Traian Băsescu trebuie să fie din nou suspendat, să avem referendumul când mergem la vot la alegerile parlamentare, pe 9 decembrie, iar data de 10 decembrie să fie data când Traian Băsescu nu mai este preşedintele României". Aceast scenariu nu este agreat de premierul Victor Ponta: "Nu cred că va avea loc o nouă procedură de sus­pendare, pentru că pe 9 decembrie trebuie neapărat să câştigăm alegerile cu o majoritate aboslută, iar în condiţiile în care USL va avea majoritatea absolută în Parlament, bazându-mă pe ceea ce am vorbit şi cu partenerii noştri internaţionali, nu cred că se va merge pe o soluţie de conflict. Adică domnul Băsescu să nu recunoască votul şi să-l numeas­că premier pe Vasile Blaga sau pe Mihail Neamţu. Cred că, fără prea multă plăcere, va numi prim-minis­trul de la USL care are majoritate absolută". Acesta a lăsat să se înţeleagă că va avea o poziţie tranşantă în cadrul alianţei, chiar dacă vor exista presiuni în cadrul USL pentru organizarea unui referendum pe 9 decembrie: "Dacă Traian Băsescu nu mai face nimic prin care să încalce Constituţia, nu cred că este oportun să vorbim acum despre suspendare. Sigur, nu pot anticipa poziţiile domnului Băsescu şi în funcţie de acestea voi lua o decizie". Şi liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a ţinut să trimită o săgeată spre Dan Voiculescu, referindu-se la ideea unei noi suspendări din funcţie a preşedintelui Băsescu: "Mulţi dintre politicienii români ar face bine dacă ar scăpa de obsesia care îi bântuie de dimineaţă până seara".

Crin Antonescu a admis că o nouă acţiune în sensul provocării alegerilor prezidenţiale anticipate poate avea loc la sfârşitul acestui an, res­pectiv după alegerile parlamentare, dacă Traian Băsescu nu îl va numi premier pe Victor Ponta, în ipoteza în care USL câştigă alegerile. Preşedintele PNL a precizat că o nouă suspendare a lui Traian Băsescu nu reprezintă un punct de program al USL.

Prim-vicepreşedintele PDL, Cristian Preda, susţine că scenariul conform căruia Victor Ponta să nu mai fie numit premier după alegerile parlamentare din 9 decembrie a ajuns un pretext pentru o nouă sus­pendare a lui Traian Băsescu, aceas­ta fiind, în opinia europarlamentarului, tema de campanie a USL: "Nu ştiu dacă o nouă suspendare va fi declanşată înainte de scrutin sau după 9 decembrie, dar e cert că ea va fi o temă de campanie a USL. E aleasă astfel o soluţie facilă: e, într-adevăr, mai uşor să stimulezi ura decât să explici cum guvernezi şi de ce vrei să faci acest lucru şi în anii următori".

O parte din liderii USL consideră că tema suspendării nu este una care să aducă voturi suplimentare la alegerile din decembrie şi că tocmai de aceea ar trebui evitată, mai ales că opiniile în cadrul alianţei sunt foarte diverse şi se pot naşte uşor disensiuni majore.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb