Sustenabilitatea şi importanţa acesteia în construirea unui business durabil

A.F.
Comunicate de presă / 14 octombrie

Sustenabilitatea şi importanţa acesteia în construirea unui business durabil

Conştientizarea tot mai mare la nivel global cu privire la efectele asupra mediului şi o preocupare tot mai mare pentru responsabilitatea socială, au transformat modul în care funcţionează companiile. În contextul actual, sustenabilitatea nu mai este doar un concept discutat în teorie, ci o componentă esenţială a oricărui business care doreşte să aibă succes pe termen lung.

O strategie de sustenabilitate este un plan cuprinzător şi orientat spre obiective pe care o organizaţie îl dezvoltă pentru a încorpora considerentele de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG) în operaţiunile sale, luarea deciziilor şi cultura corporativă. Principalul obiectiv al acestei strategii este alinierea practicilor şi obiectivelor companiei cu principiile de sustenabilitate.

Companiile care îmbrăţişează principiile sustenabilităţii nu doar că reduc impactul negativ asupra mediului, dar contribuie activ la dezvoltarea economică responsabilă şi la bunăstarea socială. Dorel Duliga, CEO PALD Engineering, explică pe larg cum sustenabilitatea a devenit o parte centrală a strategiei unei companii şi de ce este crucială pentru un business durabil.

"Consider că sustenabilitatea nu trebuie privită doar ca o obligaţie, ci ca o oportunitate de inovare. Sustenabilitatea nu mai este un lux, ci o necesitate absolută. Avem ocazia să creăm soluţii tehnologice care nu doar că reduc costurile pe termen lung, dar aduc şi valoare adăugată pentru clienţi şi comunităţi. Este o şansă de a ne poziţiona ca lideri în industrie, oferind soluţii inteligente şi eficiente din punct de vedere al resurselor. În fiecare decizie pe care o luăm avem grijă să evaluăm impactul asupra mediului, economiei şi comunităţii în care operăm. Cred cu tărie că un business care ignoră aceste aspecte va întâmpina mari dificultăţi pe viitor.", subliniază Dorel Duliga.

Integrarea sustenabilităţii în afaceri

O strategie de sustenabilitate depăşeşte acţiuni izolate sau iniţiative specifice de responsabilitate socială sau de mediu. Acesta integrează principiile de sustenabilitate în procesele de bază ale afacerii, urmărind să creeze valoare pe termen lung pentru companie şi societate. Aceasta implică luarea în considerare a modului în care activităţile companiei afectează aspecte precum schimbările climatice, utilizarea resurselor naturale, drepturile omului, diversitatea şi incluziunea, etica în afaceri şi transparenţa.

Importanţa strategiei de sustenabilitate

O strategie de sustenabilitate este esenţială pentru companii din mai multe motive, care transcend beneficiile de mediu şi sociale. Luând în considerare factorii ESG (de mediu, sociali şi de guvernare) şi implementând o strategie durabilă, companiile pot obţine avantaje semnificative la diferite niveluri

Reducerea costurilor: Strategiile ESG reduc în mod direct costurile prin promovarea eficienţei resurselor. Prin implementarea unor practici durabile, cum ar fi reducerea consumului de apă şi energie, optimizarea utilizării materiilor prime şi îmbunătăţirea logisticii, companiile pot reduce cheltuielile operaţionale şi îşi pot îmbunătăţi performanţa financiară.

Creşterea vânzărilor: Factorii ESG influenţează preferinţele consumatorilor. Mulţi clienţi preferă produse şi servicii durabile, care pot duce la o creştere a vânzărilor. În plus, companiile cu scoruri ESG bune primesc adesea condiţii favorabile de la instituţiile financiare, deoarece sunt considerate ca având un risc mai scăzut.

Promovarea inovaţiei: Sustenabilitatea poate impulsiona inovarea în cadrul organizaţiilor. Necesitatea de a opera în mod durabil încurajează companiile să caute soluţii inovatoare cu un impact mai mic asupra mediului, cum ar fi dezvoltarea de materiale reciclabile, reducerea deşeurilor şi adoptarea de tehnologii mai curate.

Achiziţia şi păstrarea angajatilor: O strategie ESG poate ajuta companiile să atragă şi să reţină talente angajatii, în special din generaţia tânără, care isi caută locuri de muncă cu un scop şi sunt atraşi de companiile cărora le pasă de durabilitate. O propunere de valoare ESG puternică poate creşte satisfacţia în muncă şi productivitatea.

Reducerea riscului: ESG oferă o abordare cuprinzătoare a managementului riscului. Prin încorporarea standardelor legate de managementul mediului, siguranţa lucrătorilor, drepturile omului şi respectarea legilor şi reglementărilor, companiile pot atenua riscurile asociate cu amenzile, acţiunile legale şi daunele reputaţiei. Investitorii văd, de asemenea, politicile ESG puternice ca indicatori ai managementului eficient al riscului.

Impactul social: Pe lângă beneficiile evidente pentru mediu, sustenabilitatea are un impact major asupra comunităţilor locale şi asupra societăţii în general.

Sustenabilitatea ca strategie pe termen lung

Sustenabilitatea nu este doar o tendinţă trecătoare, ci o strategie pe termen lung care poate aduce avantaje competitive. Integrarea sustenabilităţii în strategia de business, demonstreaza că un angajament ferm faţă de mediu şi comunitate poate duce la creştere economică şi inovaţie.

"Sustenabilitatea ne ajută să creăm un business rezilient, capabil să se adapteze la schimbările pieţei şi la provocările economice. Este important să ne gândim la impactul pe care îl avem acum, dar şi la cel pe care îl vom avea peste 10, 20 sau 50 de ani. Pentru noi, aceasta înseamnă o abordare holistică, în care fiecare aspect al afacerii este gândit din perspectiva sustenabilităţii.", conchide Dorel Duliga.

Sustenabilitatea nu este doar o alegere etică, ci o necesitate pentru orice companie care doreşte să rămână relevantă şi prosperă pe termen lung. Această abordare nu doar că protejează planeta, dar creează un model de afaceri rezilient şi capabil să se dezvolte sustenabil, contribuind astfel la un viitor mai bun pentru toţi.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2933
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9421
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.9505

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb