Sute de mii de manifestanţi au ieşit în stradă la Seul, pentru a cere demisia preşedintelui

M.K.
Internaţional / 20 noiembrie 2016

Protest la Seul (Sursa foto: captură Youtube)

Protest la Seul (Sursa foto: captură Youtube)

Actualizare 12:27 Parchetul din Seul: Preşedinta sud-coreeană, suspectată de asociere în scopuri condamnabile

Preşedinta sud-coreeană Park Geun-Hye a jucat un rol de asociere în scopuri condamnabile în scandalul de corupţie care zguduie în prezent ţara, scandal care a provocat manifestaţii de amploare pentru a-i cere demisia, a anunţat astăzi parchetul din Seul, potrivit AFP.

Lee Young-Ryeol, şeful parchetului din districtul central al capitalei sud-coreene, a anunţat punerea sub acuzare formală a trei suspecţi în acest dosar, în centrul căruia se află Choi Soon-Sil, prietenă veche de 40 de ani cu preşedinta sud-coreeană, considerată confidenta din umbră a acesteia, care a fost arestată la începutul lunii noiembrie pentru fraudă şi abuz de putere.

"Pe baza probelor adunate în această etapă, noi (...) estimăm că preşedinta a jucat un rol de asociere în scopuri condamnabile într-o parte considerabilă a activităţilor infracţionale în care sunt implicate cele (trei) persoane", a declarat presei şeful anchetatorilor Lee Young-Ryeol, referindu-se la Choi Soon-Sil şi la doi foşti consilieri ai preşedintei, informează Agerpres

Choi Soon-Sil, în vârstă de 60 de ani, este acuzată că şi-ar fi folosit influenţa asupra preşedintei sud-coreene pentru a constrânge grupuri industriale să acorde finanţare unor fundaţii dubioase, sume pe care este acuzată că le-a deturnat în scopuri personale.

Această eminenţă cenuşie, care nu a avut nicio poziţie oficială în administraţia sud-coreeană, a fost arestată la începutul lunii noiembrie, cu doar câteva zile înainte de doi consilieri ai preşedintei, Ahn Jong-Beom şi Jeong Ho-Seong.

Scandalul a afectat cota de popularitate a preşedintei, cu un an înainte de sfârşitul mandatului său.

Potrivit Constituţiei sud-coreene, un şef de stat în exerciţiu nu poate fi urmărit penal, cu excepţia cazurilor de insurecţie sau de trădare. Cu toate acestea, Park Geun-Hye şi-a luat un avocat pentru a intra în contact cu anchetatorii cu scopul de a studia fezabilitatea unei audieri, ceea ce ar fi o premieră pentru un şef de stat sud-coreean.

Acest caz a provocat cele mai importante manifestaţii în Coreea de Sud după 1980 pentru a cere demisia lui Park.

(G.T.)

------------

Sute de mii de manifestanţi au ieşit în stradă la Seul, pentru a patra săptămână la rând, pentru a cere demisia preşedintei Park Geun-hye, informează BBC News.

Potrivit organizatorilor, până la 500.000 de oameni au luat parte, sâmbătă, la mitingul din capitală, în timp ce poliţia a vorbit de zeci de mii de manifestanţi.

"Este o infractoare. Cum putem să avem o infractoare preşedinte? Trebuie să demisioneze", a spus Lee Won-cheol, un expert IT în vârstă de 48 de ani, potrivit News.ro.

Park Geun-Hye este implicată într-un uriaş scandal de corupţie legat de prietena ei apropiată Choi Soon-Sil, care este în arest pentru acuzaţii de fraudă şi abuz de putere.

Procurorii sud-coreeni încearcă să determine dacă Choi Soon-Sil s-a folosit de relaţia personală cu preşedintele statului asiatic pentru a forţa marile companii să doneze sume importante pentru organizaţia ei caritabilă, printre care se număr donaţii primite de la Samsung.

Ulterior, Choi a utilizat sume de bani primite prin donaţii pentru activităţi personale, inclusiv pentru a plăti cursurile de călărie ale fiicei sale.

Choi este acuzată că ar fi intervenit în deciziile guvernamentale luate de preşedintă, deşi aceasta nu deţine nicio poziţie în structura de conducere.

Presa sud-coreeană a descoperit că Choi a avut acces la mai multe documente secrete şi chiar i-a editat unul dintre cele mai celebre discursuri ale preşedintei Park.

Choi a fost arestată şi urmează să fie inculpată duminică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb