Dobânzile artificial de scăzute din Statele Unite au costat deponenţii americani 470 miliarde de dolari, potrivit unui raport publicat ieri de compania elveţiană de reasigurări Swiss Re, care critică nivelul ridicat al acestei "represiuni financiare", relatează MarketWatch, potrivit Mediafax.
Swiss Re a calculat suma de 470 de miliarde de dolari analizând dobânzile din perioada 2008-2013. Reasigurătorul consideră că dacă Rezerva Federală (Fed) americană ar fi urmat o politică în baza Regulii Taylor, un sistem automat de calcul al dobânzilor susţinut de republicani, atunci dobânda de politică monetară a Fed ar fi fost mai mare în medie cu 1,7 puncte procentuale.
În acest fel, veniturile din dobânzi ar fi fost mai mari în medie cu 14.000 de dolari pentru cei mai bogaţi 1% dintre americani şi cu 160 de dolari pentru 90% dintre americani.
În raport se arată că există şi beneficiari ai dobânzilor mici, care au dus la dobânzi mici la creditele ipotecare, preţuri ridicate ale locuinţelor şi creşterea cotaţiilor acţiunilor.
Creşterea averilor americanilor rezultată din preţurile locuinţelor este estimată la 1.000 de miliarde de dolari, iar cea din preţurile mari ale acţiunilor la 9.000 de miliarde de dolari, cu mult peste impactul de 470 de miliarde de dolari asupra economiilor.
Raportul subliniază însă că, având în vedere că este mult mai probabil ca bogaţii să deţină acţiuni şi să aibă locuinţe scumpe, acest fapt a agravat inegalităţile din societate.
În plus, Swiss Re arată în raport că este discutabil dacă a avut loc o creştere a consumului, având în vedere că creşterile preţurilor acţiunilor şi proprietăţilor nu se transpun imediat în numerar.