Guvernele Ungariei şi României intenţionează să sporească numărul punctelor de trecere a frontierei, obiectivul fiind să se pună capăt timpilor de aşteptare lungi, a declarat luni, la Bucureşti, ministrul ungar al afacerilor externe Peter Szijjarto, adăugând că cele două părţi sunt decise să dezvolte şi mai mult cooperarea bilaterală reciproc avantajoasă, transmite luni MTI.
După discuţii cu mai mulţi membri ai noului cabinet, Szijjarto s-a referit la importanţa strategică a dezvoltării infrastructurii transfrontaliere.
O declaraţie a MAE ungar a remarcat că România a devenit membru deplin al Spaţiului Schengen în timpul preşedinţiei ungare a Consiliului Uniunii Europene şi controalele frontaliere au fost ''în final eliminate'', reducând ''incertitudinea rezultată din timpii lungi de aşteptare''.
Szijjarto a salutat creşterea viitoare a numărului de puncte de trecere a frontierei de la 12 la 22, distanţa medie dintre aceste puncte reducându-se de la 37 la 20 de kilometri. El a remarcat că cele două ţări au semnat un acord privind reconstruirea podului de la Magyarcsanad (Ungaria) (şi Cenad, România, n.red.) şi construirea unei noi linii de cale ferată între Szeged şi Timişoara.
De asemenea, Peter Szijjarto a lăudat România ca ''unul din cei mai importanţi parteneri economici ai Ungariei'' şi ca a treia sa mare piaţă de export. Companii ungare precum Hell, Mol, Wizz Air şi Richter sunt lideri de piaţă în România, a adăugat el.
Cooperarea în sectorul energiei între cele două ţări, a spus şeful diplomaţiei ungare, consolidează masiv securitatea livrărilor pentru ambele ţări. Interconectorul între cele două ţări a transportat anul trecut 1,7 miliarde de metri cubi de gaz către Ungaria, iar România se pregăteşte să exploateze un nou zăcământ marin de gaz. ''Dacă totul merge bine'', acesta ar putea furniza noi resurse în Europa Centrală în 2027, a adăugat ministrul ungar de externe.
''În această nouă situaţie, avem un interes legitim de a extinde cooperarea în comerţul cu gaz. Discuţiile în această privinţă sunt deja în desfăşurare între companiile noastre'', a spus el.
Între timp, a fost creat un parteneriat în pregătirea cooperării Ungariei cu Azerbaidjan, România şi Georgia pentru a importa energie verde din regiunea Caucaz, a afirmat Szijjarto.
Pe de altă parte, ministrul a salutat includerea UDMR în noul guvern român, afirmând că există mari speranţe că acest lucru va îmbunătăţi masiv cooperarea bilaterală. El a apreciat că UDMR conduce ''două ministere importante'', Dezvoltarea şi Finanţele.
''Nu există niciun dubiu în România că politicienii UDMR sunt demni de încredere şi că vor adăuga valoare considerabilă activităţii guvernului'', a spus el.
În discuţiile cu omologul român Emil Hurezeanu, Szijjarto a afirmat că atenţia se va concentra pe cooperarea pragmatică şi că amândoi împărtăşesc opinia că Europa Centrală are nevoie de pace, dezvoltare şi stabilitate, conform MTI.
Opinia Cititorului