Industria semiconductorilor este complexă şi necesită o diviziune a muncii, nefiind nevoie ca o singură ţară să o controleze, a declarat sâmbătă principalul oficial taiwanez din domeniul tehnologiei, Wu Cheng-wen, ca răspuns la criticile preşedintelui american Donald Trump privind dominaţia Taiwanului asupra acestui sector, transmite Reuters.
Trump a reiterat joi acuzaţiile conform cărora Taiwanul a acaparat industria semiconductorilor şi a declarat că doreşte să readucă producţia de cipuri în Statele Unite.
Răspunsul Taiwanului la criticile lui Trump
Wu Cheng-wen, şeful Consiliului Naţional pentru Ştiinţă şi Tehnologie din Taiwan, nu l-a menţionat direct pe Trump într-o postare pe Facebook, dar a făcut referire la comentariile preşedintelui taiwanez Lai Ching-te, care vineri a reafirmat că insula va rămâne un partener de încredere în lanţul global de aprovizionare cu semiconductori.
Wu a scris că, în ultimii ani, Taiwanul a fost frecvent întrebat cum a reuşit să transforme industria semiconductorilor într-un reper internaţional.
"Cum am realizat acest lucru? Evident, nu am obţinut această poziţie fără efort sau din simpla voinţă a altor ţări," a explicat Wu, subliniind că guvernul taiwanez a început să dezvolte acest sector încă din anii 1970, sprijinind inclusiv înfiinţarea companiei TSMC în 1987, aceasta fiind în prezent cel mai mare producător de cipuri la comandă din lume.
"Aceasta demonstrează că Taiwanul a investit o jumătate de secol de muncă susţinută pentru a ajunge la succesul de astăzi şi, cu siguranţă, nu a fost ceva obţinut cu uşurinţă din alte ţări," a adăugat el.
Industria semiconductorilor este interdependentă
Wu a evidenţiat că fiecare ţară are propriile sale specializări în producţia de cipuri. De exemplu, Japonia excelează în fabricarea de echipamente şi substanţe chimice, în timp ce Statele Unite sunt "de neegalat" în proiectarea şi aplicarea sistemelor inovatoare.
"Industria semiconductorilor este extrem de complexă şi necesită o specializare precisă şi o diviziune clară a muncii. Având în vedere că fiecare ţară are puncte forte unice, nu este necesar ca o singură naţiune să controleze sau să monopolizeze toate tehnologiile la nivel global," a subliniat Wu.
În acest context, Taiwanul este dispus să colaboreze cu "ţările democratice prietene", pentru a le ajuta să îşi joace rolul adecvat în lanţul global de aprovizionare cu semiconductori, a mai precizat oficialul taiwanez.