Taleb: Franţa este o economie medievală care produce genţi, brânză şi vin

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 iulie 2024

Taleb: Franţa este o economie medievală care produce genţi, brânză şi vin
Călin Rechea

Emmanuel Macron a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale din 2017. La fel a făcut şi partidul său proaspăt format, după tot felul de promisiuni privind "renaşterea" Franţei.

După anii săi de "domnie", francezii s-au ales doar cu declaraţii caracteristice unui megaloman complet rupt de realitate, orientat mai mult către "problemele" Europei şi dezinteresat complet de situaţia ţării sale.

Odată cu dizolvarea Adunării Naţionale şi anunţarea alegerilor anticipate, atât autorităţile franceze cât şi cele europene au trecut în modul "isteric" şi terorizează cetăţenii cu spectrul unei puteri de extremă dreapta la Paris, care va submina, distruge şi împrăştia în cele patru vânturi democraţia europeană.

Este curios cum avertismentele se referă doar la aşa-zişii extremişti de dreapta, deşi violenţele şi distrugerile din seara alegerilor au fost "promovate" de grupurile de stânga.

Curios este şi faptul că se vorbeşte despre perspectiva câştigării alegerilor de către partidul Rassemblement National (RN) cu o majoritate absolută, însă presa şi analiştii politici continuă să utilizeze dincolo de saturaţie formula "partid extremist".

Dar dacă un partid obţine o majoritate absolută, cum se mai poate spune despre el că este de o extremă sau alta? Reflectarea voinţei majorităţii în cadrul alegerilor nu reprezintă caracteristica fundamentală a democraţiei?

Se pare că toate aceste detalii nu contează pentru cei care urmăresc isterizarea şi terorizarea populaţiei.

Mai mult, la fel de puţin relevantă pare să fie şi culoarea politică a învingătorului, după cum a scris recent profesorul Nassim Nicholas Taleb pe contul său de Twitter.

"Franţa suferă mutaţia nesustenabilă şi inevitabilă a unui stat social industrial standard într-un stat social muzeal, cu creştere redusă şi datorii mari, cu o economie medievală axată pe genţi de mână, brânză şi vin, indiferent de cine va veni la putere", scrie autorul cărţilor "Lebăda neagră", "Antifragil" şi "Pielea în joc".

Oare nu s-a ajuns aici, şi nu doar în Franţa, tocmai pentru că "elitele" politice au promovat politici economice şi sociale dezastruoase fără nici un fel de responsabilitate, în lipsa oricăror mecanisme de corectare a erorilor şi fără să-şi pună deloc "pielea în joc"?

Profesorul Taleb subliniază că "motivul pentru care grupul xenofob numit "dreapta' câştigă este că imigranţii săraci sunt incompatibili cu noul stat muzeal francez, ignorând faptul că proporţia mare de turişti asiatici dăunează, de asemenea, caracterului orientat spre marketing al acestui nou tip de stat".

O serie de cititori au ironizat verdictul lui Taleb şi au prezentat ca argument o listă de companii "medievale", care include Sanofi, Thales, Stellantis, Safran, Airbus, Air Liquide, Dassault Aviation, Dassault Systèmes, Cap Gemini, Total, L'Oreal, Danone, Carrefour, Essilor, Michelin, Axa, Accor, Safran, Saint-Gobain, Schneider Electric, Renault, GTT, Arkema, Rubis, Rexel, Vallourec şi Technip.

Reacţia profesorului nu s-a lăsat aşteptată şi a luat forma unei scurte lecţii privind distribuţiile statistice, în acest caz distribuţia Pareto.

"Le amintesc celor care încă nu înţeleg distribuţia Pareto că 80% dintre cele mai mari corporaţii franceze după capitalizarea bursieră - LVHM, L'Oreal, Hermes şi Dior - vând produse cu origine medievală", scrie Taleb, iar apoi subliniază că LVHM are o capitalizare de peste trei ori mai mare decât a companiei Airbus, care nici măcar nu este franceză în întregime, sau de circa opt ori mai mare decât a companiei Dassault.

Nassim Nicholas Taleb a venit cu precizări şi pentru cititorii care consideră că ponderea anumitor industrii în formarea Produsului Intern Brut reprezintă un argument împotriva transformării Franţei într-un stat social muzeal.

În opinia sa, "capitalizarea bursieră este un indicator premergător, care actualizează viitorul şi indică direcţia", iar "cei care susţin că Franţa are încă industrii, nu înţeleg că este vorba despre tendinţă, nu despre starea actuală".

Această tendinţă nu este doar foarte puternică, ci se consolidează în fiecare zi, pe fondul menţinerii şi introducerii a tot mai multor reglementări de natură economică şi socială, atât la nivel naţional cât şi la nivel european, care au efecte dramatice asupra competitivităţii economice a Franţei şi Europei.

Oare transformarea Franţei dintr-un stat social industrial standard într-un stat social muzeal se poate opri în acest stadiu sau este inevitabilă continuarea declinului?

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Nu este total gresita analiza lui Taleb, dar este deja o poveste din trecut. Prin atacarea Ucrainei, Rusia a declansat o noua cursa a inarmarilor si importanta complexului militaro-industrial va creste exponential in Europa. Daca este ceva ce am admirat eu la Franta este faptul ca a investit mereu in inovatie militara si a incercat sa nu depinda de nimeni. Acum se vor vedea roadele acestor investitii.

    Iar Germania are o capacitate de munca si de organizare extraordinara care o depaseste chiar si pe cea a asiaticilor. A fost uluitor, eu n-am crezut ca este posibil, cum Germania si-a redus drastic in 6 luni dependenta de gazele rusesti. Germania va deveni foarte repede o mare putere militara ceea ce este spre binele Europei. 

    1. Putin a trezit ”monstrul adormit” din visul lui naiv ca afacerile si bunavointa vor aduce pacea in lume. Occidentul va investi enorm in descurajarea militara a Axei Raului. Occidentul a inteles acum foarte clar ca dicatorii nu inteleg decat de limbajul fortei.

      Eu inteleg ce spui tu, dar cum putem salva copii flamanzi daca ne omoara inainte Putin si Kim Ung pe toti?

      Aproape corect!

      Evident ca Europa poate deveni independenta complet de Rusia, dar întrebarea este "cu ce preț?".

      Ca dacă ii faci în necaz lu' Putin cumparand gaze la pret triplu de la americani te duci direct la faliment. 

      Comunismul a dat faliment pt ca fixa tinte politice fara sa ia în considerație costurile economice. 

      Acum guvernele occidentale

      gandesc si actioneaza la fel: "nu conteaza cât (ne) costa, important este sa îl sabotam pe Putin". Dacă industria germana e "cocoșata" de costurile cu energia, dacă cetățeanul european plateste mai mult la gaze si electricitate, la ce bun ca "i-au făcut in necaz Rusiei"? 

      nu se face ce se face doar ca sa-i faca in ”necaz lui Putin”. Care ar fi alternativa si care ar fi pretul libertății?

      ....pentru că istoria ne spune cât de minunat i-a fost Europei cu o Germanie puternica din punct de vedere militar. Absolut că e ceva de dorit! Mai rămâne să ne rugăm să primim lumina de la est și fericirea se va revărsa in valuri

    si Le Peni... nu uitati, genti, branza, vin si Le Peni! :)

    Ban.Cher.Vali 

    p.s. deunazi avusei un interviu remote de angajare pentru o banca din afara RO. M-a intervievat un tinerel francez de vreo 27 de ani (Damien) care locuia in ...Madrid! Dupa interviu am mai schimbat cateva replici personale. Mi-a destainuit ca nascut fiind in Paris a FUGIT in Madrid Spania pentru ca nu mai putea trai in propriul oras din cauza migrantilor si din cauza politicii lui Macron care (zicea el) au determinat extremizarea francezilor de rand. Sau fuga lor. Oricum am inteles ca atmosfera in Franta in orasele mari pute rau acum.  

    p.p.s. Succes tinerilor romani al caror vis se rezuma la a fugi in occident. Eu ma rezum la remote work. S-a imputit Occidentul de cand cu medicii si inginerii migranti ai lui Merkel....  

    1. urmaresc in mod hazliu pe Linkedin cum de exemplu 2-3 companii mari (printre care si o mare banca franceza) se dau efectiv de ceasul mortii de 3-4 luni sa gaseasca fraieri de tineri romani care angajandu-se in Romania pe salarii d eRomania sa fie contractual de acord sa munceasca minim 50% din timp in Europa de Vest.... Ahahhhaahahahhaaaaa :)))

      Succes la gasit fraieri!  

      ROMANII SE INTORC IN ROMANIA, doar gunoaiele si fraierii mai pleaca din Romania acum! Trendul initiat deja se amplifica! Multa forta clocoteste in spatele sau!  

      Ban.Cher.Vali 

      Pai, bine, Aur.el, ești cumva medic, că sa ne spui in ce condiții poți prinde un post in tara? De ce sa nu emigrez in Franța, unde sunt bine plătit, și chiar respectat?

    Dacă Franța nu se trezește curând vom asista la ultimul cantec de lebădă al ei.Spun asta întrucât problemele principale ale Europei sunt doua: Prostia institutionalizata și GIGANTUL EXPORTATOR CHINA.Franta trebuie sa se reorienteze către invențiile futuriste ,sa crească siguranța cetățenilor prin oprimarea tuturor exceselor emigranților din bantustanele orășenești și sa reia intr-un ritm alert relațiile cu TOTE tarile latine pentru a face front comun asa cum face Germania cu tarile pro germane.Europa și în acest caz Franța nu poate face nimic împotriva tăvălugul Chinez oricâte taxe ar pune întrucât multe firme din europa au filiale în China iar multe dintre ele au capital parțial sau integral chinez.Nu în ultimul rand produsele europene devin din ce în ce mai puțin vandabile mai ales datorita prețului exorbitant al manoperei și a micșorării numărului de tehnologii noi pe care le încorporează.Concluzia este ca dacă Europa și Franța mai pierd timpul cu ecologia,reglementările exagerate și cu promovarea de tâmpiți la conducere va ajunge inevitabil o roata insignifianta a economiei mondiale ,la un haos statal în continua creștere și la o criminalitate sporita spre excesiva.O LUME A TREIA IN DEVENIRE.

    1. Corect dar viziune statica!

      Corect

      Corect  

    Taleb e malitios.

    A uitat de masini, avioane, corvete, etc... 

    Franta e tara cu cei mai multi turisti! Nu trebuie sa fii mare producator cand zbarnie turismul.

    Libanul, locul de bastina a lui Taleb ce produce? 

    1. Bine spus!!!

    Exista industrii franceze f puternice si in energie, constructii navale, aeronautica, industrii metalurgice si auto, farma etc. Tocmai ca d Macron a intrepins masuri de renastere industriala in Franta care au si inceput sa se vada, exact in termenii economiei de piata. Dar s au pastrat sistemele sociale de varf cum ar fi sanatate, invatamant si asigurari sociale care sunt invidiate de alte popoare. Posibila penalizare la europarlamentare vine de la promise angajamente de livrari de avioane, rachete sau implicare directa in Ucraina, categoric respinse de electoratul francez si chiar european. Avertisment si pt Ciolacu si psd pt blatul acum anuntat sa l sprijine pe Geoana la presedintie : e contrar vointei electoratului. Poate iesi Geoana presedinte si psd sa piarda majoritatea, Geoana e practic pion strain in fruntea CSAT!

    1. SCORUL,

      Ultimului Exercitiu Militar de Combat Aerian 

      (este SECRET MILITAR) ... 

      Rafale - F 35 ( Joint Strike Fighter) 

      5 - 2 

      Rafale - Typhoon Eurofigter 

      4 - 0 

       

    Cum cred fanfaronii europeni ca pot deveni independenți de gazele si petrolul rusesc ?in prezent Europa importa gaz din Rusia via ucracina.

    Si vor acapara resursele din tarile conduse de marionete gen nicu&marcel, de unde vor lua nemții si alti smecheri gaze și energie? De pe marte? Din romanica sclavetilor !!!!

    1. Vad numai mesaje de ...economisti ratati.

      Datorita acestor conducatori si a plebea multe si proaste , am ajuns aici. România falimentata

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb