• Guvernul are în vedere masive reduceri de personal în special din învăţămînt şi sănătate
• Colectarea accizelor în luna mai - în scădere faţă de luna aprilie
• Inflaţia va depăşi obiectivul propus de 7%
• Executivul va majora începînd cu 2006 atît cota unică cît şi TVA
Executivul va finaliza procesul de rectificare bugetară numai în luna iulie, după ce a fost amînată de mai multe ori datorită unor cereri suplimentare de cheltuieli. Fostul ministru de Finanţe, Mihai Tănăsescu, spune că actualul cabinet va trebui să accepte un plus de venituri de 25 de mii miliarde lei, care se vor aduna la buget exclusiv din anul 2004, pentru a compensa pierderea din cota unică. Preşedintele comisiei de Buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor a arătat, într-o discuţie cu reprezentanţii presei, că Guvernul are în vedere o consistentă reducere de personal din învăţămînt şi sănătătate, restructurare ce ar aduce un plus de venituri la bugetul statului.
Ministerele cele mai afectate de rectificare sînt: cel al Apărării Naţionale şi cel al Învăţămîntului, în timp ce sănătatea va primi bani în plus. Nemulţumirile cele mai mari pe care le-au manifestat experţii trimişti de Comisia Europeană în Bucureşti se referă, potrivit domnului Tănăsescu, atît la cota unică şi efectele ei, precum şi la faptul că actualul Guvern nu are, încă o viziune fiscală pe anul 2006. "Reprezentantul de la Bruxelles al UE a cerut o variantă de bază pe 2006 şi 2007 şi nu a primit nici un răspuns de la autorităţi. Probabil că toate aceste minusuri se vor regăsi în Raportul de ţară", a avertizat deputatul PSD.
Analiza pe luna mai nu arată, pentru fostul ministru, deloc îmbucurător. El apreciază creşterea colectărilor din TVA, creşteri care s-au datorat unui surplus de bani pe piaţă, însă, susţine că, în acelaşi timp, s-a înregistrat o scădere a contribuţiilor sociale, în special în segmentul pensiilor.
Mihai Tănăsescu mai spune că accizele nu s-au încasat în luna mai, fie pentru că nu au fost colectate, fie că agentul comercial nu le plăteşte, deoarece veniturile obţinute luna trecută sînt mai mici decît cele colectate în luna aprilie, care nu erau încă afectate de majorări.
Domnia sa susţine că bugetul pe anul viitor va fi afectat, în principal, de coşul de pensii, care, în urma recalculării, va pierde 21 de mii de miliarde, în timp ce contribuţiile sociale se mai diminuează şi ele cu 16 mii de miliarde. Aşadar, fostul ministru crede că singura soluţie viabilă pentru redresarea bugetului este majorarea cotei unice şi abandonarea procesului de recalculare a pensiilor.
Inflaţia va depăşi obiectivul propus de 7%, existînd posibilitatea să atingă pragul de 8,5% însă deputatul apreciază că tendinţa generală este de scădere. În acest sens, fostul ministru crede că aprecierea monedei naţionale este principalul instrument de ţinere în frîu a inflaţiei. Executivul va mai trebui să umble, însă, şi la ordonanţa Codului fiscal, din cauza modificărilor pe care le va aduce proiectul de lege privind proprietatea, care prevede majorarea impozitului pe terenurile agricole de la 11 mii/ ha la 400 mii/ ha.
Sub presiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) guvernanţii ar putea decide, pentru viitorul apropiat o majorare considerabilă a cotei unice, dar şi a TVA. Mihai Tănăsescu previzionează că începînd din anul 2006, Executivul ar putea să aleagă între mai multe variante de modificare a fiscalităţii, începînd cu majorarea TVA, cea a cotei unice sau a ambelor în acelaşi timp. Domnia sa recunoaşte, însă că oricare din aceste măsuri ar afecta definitiv imaginea Coaliţiei de guvernămînt.
Toate aceste considerente îl determină pe deputatul PSD să nu creadă că data de 1 ianuarie 2007 este o dată credibilă pentru integrare. Mihai Tănăsescu susţine că atît conjuctura externă, influenţată de dimninuarea bugetului Uniunii, cît şi cea internaţională, provocată de neînţelegerile cu Fondul (FMI) face ca data de 1 ianuarie 2007 să devină o ţintă greu de atins