TANCZOS BARNA, MINISTRUL MEDIULUI: "Plajele de pe litoral rămân, deocamdată, în proprietatea publică a statului"

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 19 octombrie 2022

"Plajele de pe litoral rămân, deocamdată, în proprietatea publică a statului"

Primarii localităţilor de la ţărm de mare doresc să preia administrarea a 30% din suprafaţa plajelor aflate pe raza unităţilor administrativ-teritoriale Ministrul Mediului susţine că acest lucru nu este posibil atât timp cât se execută lucrările de înnisipare şi până când nu vor fi finalizate procedurile de întabulare şi de reglementare a planurilor urbanistice zonale

Plajele de pe litoral vor rămâne în administrarea exclusivă a statutului, prin Apele Române, a declarat, ieri, Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, la finalul unei întâlniri pe care a avut-o, împreună cu Daniel Cadariu - ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, la Constanţa cu primarii localităţilor de la ţărmul Mării Negre.

"Suntem în plin proces de implementare a unor proiecte de anvergură fără precedent, care vor genera noi porţiuni mari de plajă şi, în această perioadă de tranziţie cred că nu e bine să luăm decizia de transfer către primarii. După ce se finalizează întregul proiect şi procedurile aferente - de preluare, de întabulare, de emitere a PUZ-urilor, va fi momentul când se va lua o decizie pe termen lung. Nu cred că astăzi, când vorbim despre şantiere pe plajă, putem lua o decizie de transfer către primării a unor plaje care nu ştim cum vor fi şi unde vor fi. (...) Am primit informaţia că sunt primari care vor să preia 30% din plajă, iar ulterior şi restul de 70%, dar în această perioadă nu consider oportună preluarea şi transferul acestor plaje. După ce lucrările vor fi finalizate, vom stabili pentru o perioadă de 10, 20 sau 30 de ani ce se va întâmpla cu aceste plaje. În acest moment, legal, proprietarul plajelor este statul român. Sunt mai mulţi primari din zonă care doresc preluarea integrală a plajelor", a declarat Tanczos Barna.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a arătat însă că administrarea plajelor, din punct de vedere turistic, nu ar trebuie să se facă de la Bucureşti, de la sediul Administraţiei Naţionale Apele Române.

"Mă mir că nu există o strategie clară şi o filosofie clară de administrare a plajelor pe termen mediu şi lung, pe plan judeţean. Această strategie trebuie să vină din partea consiliilor judeţene, împreună cu consiliile locale şi cu deputaţii şi senatorii de aici, pentru că este o problemă regională. Nu se poate dicta o asemenea strategie de administrare a plajelor, din punct de vedere turistic, de la Bucureşti", a precizat Tanczos Barna.

Referitor la închirierea sectoarelor de plajă în această perioadă în care încă se efectuează lucrări de înnisipare, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a menţionat că vor fi luate decizii pe termen scurt, pentru că este vorba despre o perioadă tranzitorie de maximum trei ani.

"Suntem într-o perioadă complicată din punct de vedere al administrării plajelor pentru că sunt şantiere în lucru, lucrări de construcţii şi pentru că vom crea porţiuni uriaşe de plaje noi ce trebuie să treacă prin toate procedurile - întabulare, avizări, PUZ-uri, etc. - pentru a fi ulterior contractate în interes turistic. Până când vom finaliza lucrările şi până când vom parcurge toate procedurile, vorbim despre o perioadă tranzitorie în închirierea plajelor respective. De aceea, pentu viitorii doi-trei ani vom reglementa prin ordonanţă de urgenţă modanalitatea în care aceste porţiuni de plajă vor fi exploatate. (...) Legal, construcţii noi nu se pot realiza dacă nu există PUZ pentru plajă. Dar măsurile tranzitorii pot prevedea excepţii de la regula de bază. Am stabilit cu domnul ministru Cadariu să discutăm cu autorităţile locale, cu funcţionarii din cadrul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, cu operatorii şi cu specialiştii de la Admnistraţia Naţională Apele Române pentru aceste situaţii tranzitorii. Cu siguranţă, nu se vor construi beach-baruri ca pe plajele deja amenajate. Soluţiile vor fi pe termen scurt, iar operatorii trebuie să înţeleagă să îşi facă planuri de afaceri pe o perioadă scurtă - doi, trei ani -, până când vom trce de această perioadă tranzitorie şi vom putea să facem contracte pe termen lung, de 10 ani. (...) Administraţia Bazinală a Apelor Dobrogea Litoral a făcut foarte puţine contracte noi iîn ultimii ani, motiv pentru care nu putem vorbi despre secretomanie pe contractele nou încheiate. Dacă vom ajunge la o procedură nouă la cele 129 porţiuni de plajă unde au expirat contactele de închiriere, vă sigur că nu va fi secretomanie, ci o procedură publică transparentă 100%", a spus Tanczos Barna.

Ministrul Mediului s-a referit şi la situaţia porţiunilor de plajă situate în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, zonă despre care a afirmat că toţi turiştii trebuie să îi respecte legislaţia specifică.

"În ceea ce priveşte soarta plajelor din Rezervaţia Delta Dunării - din care fac parte şi plajele Corbu şi Vadu - am stabilit o întâlnire cu operatorii din turism, la Bucureşti, săptămâna viitoare, pentru a discuta despre taxa de acces, despre majorarea taxelor şi despre administrarea plajelor de acolo. Este clar că acolo e nevoie de suplimentarea personalului în perioada sezonului estival pentru a asigura un control riguros care să ofere o administrare durabilă a plajelor sălbatice. Asfaltul trebuie prevenit în aceste zone, pentru că nu putem transforma plajele sălbatice în Mamaia sau în partea de sud a litoralului. Delta Dunării trebuie să fie o destinaţie turistică aparte, unde în momentul în care intri conştientizezi că nu eşti în padurea de la Sâncrăieni. Când te duci în pădurea Letea, trebuie să respecţi legislaţia de acolo. (...) Delta Dunării nu trebuie şi nu poate să devină o destinaţie turistică unde lumea ar face tot ce face în alte destinaţii. Acolo trebuie să avem soluţii de management durabil al turismului ca să nu facem stricăciuni ireversibile", a spus Tanczos Barna.

Cei doi oficiali prezenţi la Constanţa au avut ieri şi o întâlnire cu autorităţile publice locale din judeţele de la ţărmul Mării Negre şi cu operatorii din turism, în care ministrul Antreprenoriatului şi Turismului a discutat şi despre viitoarea organizaţie regională de management al destinaţiei (OMD) Dobrogea.

Avem jalon în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă privind constituirea OMD-urilor regionale. Ordonanţa 58 a fost modificată, iar în urmă cu două săptămâni am publicat ordinul de ministru privind aprobarea normelor de aplicare şi de acum se poate discuta despre înfiinţarea acestor OMD-uri. Avem ţinta 31 decembrie 2023 pentru înfiinţrea celor opt OMD-uri regionale, înfiinţare pentru care Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului acordă consultanţă administraţiilor locale şi reprezentanţilor industriei de turism din zonele respective. OMD Dobrogea trebuie înfiinţată până la finalul anului 2023, dar până atunci trebuie să înfiinţăm şi cele două OMD-uri judeţene - Constanţa şi Tulcea, a spus ministrul Daniel Cadariu.

Domnia sa a precizat că, în cazul celor 20 de OMD-uri deja înfiinţate în ţară, inclusiv în Delta Dunării, pe baza fostei legislaţii, noua lege are o prevedere prin care le facilitează acestor structuri transformarea în OMD-uri judeţene sau locale.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. primarii sa termine naiba cu coruptia!!!

    nu mai au oamenii unde sa se aseze "gratis" pe un mp de nisip!!! 

    hai sa nu devenim mega bula de calici financiari ... sa nu o patim ca in cipru grecia si italia... unde dupa plesnitura financiara era pustiu de cetateni interni.... 

    s c cret 

    ... Si asa SA RAMANA!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb