ZIARUL BURSA

19 octombrie 2022
Ediţia din 19.10.2024
Ilustraţie de MAKE

CRITICA "STRATEGIEI NAŢIONALE PENTRU DEZVOLTAREA PIEŢEI DE CAPITAL 2022 - 2026" Mahabharata ASF, sub asistenţa OECD (Episodul 3)

MAKEPiaţa de Capital / 19 octombrie 2022

MAKE

Moment de reculegere pentru Episoadele 1 şi 2 

În Episodul 1 al Criticii, am văzut cum ASF ne descurajează să citim "Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Pieţei de Capital 2022 - 2026", document înaintat dezbaterii publice, pe care l-am numit Mahabharata, pentru că are 80 de pagini de bătut apa-n piuă, cu mici şi neregulate pauze pentru odihnă sufletească.

Furtuna financiară se apropie de Polonia

Călin RecheaMacroeconomie / 19 octombrie 2022

Călin Rechea

Explozia preţurilor şi majorările precipitate ale dobânzii de politică monetară anunţate de Banca Naţională a Poloniei (BNP) au trimis sute de mii de polonezi foarte aproape de incapacitatea de plată.

Autorităţile au venit cu tot felul de "legi de murături", care să le ofere cetăţenilor dreptul de a nu-şi mai plăti datoriile, în condiţiile în care Polonia va avea alegeri parlamentare în toamna anului viitor, iar politicienii dintotdeauna şi de oriunde nu ştiu să facă altceva, chiar dacă efectele vor fi dezastruoase pe termen lung.

Pălitura di osîndă

Cornel CodiţăEditorial / 19 octombrie 2022

Cornel Codiţă

Tuşierul a scuturat frenetic fanionul. Centralul a văzut faza, a văzut şi semnalizarea, aşa că n-a mai ezitat: a indicat hotărît punctul cu var de la 11 metri. Lovitură de pedeapsă. Dîncu a încasat golul. Un gol mai mare decît el şi decît toate orgoliile sale umflate peste măsură încă de pe vremea cînd era doar o tînără speranţă la "juniori". Acu, trebuie să fi ajuns mai ceva decît balonul lui Munchausen.

Piaţa globală a construcţiilor, aşteptată să se dubleze până în 2030

NEXT MOVE STRATEGY CONSULTING: Piaţa globală a construcţiilor, aşteptată să se dubleze până în 2030

A.V.Companii / 19 octombrie 2022

De la 7,28 trilioane de dolari în 2021, la 14,41 trilioane de dolari în 2030 

Piaţa globală a construcţiilor a generat 7,28 trilioane de dolari în 2021 şi este aşteptată să ajungă la 14,41 trilioane de dolari până în 2030, în baza unei creşteri anuale compuse (CAGR) de 7,3% din 2022 până în 2030, conform unui raport recent al Next Move Strategy Consulting.

"Posibilitatea unei recesiuni globale devine tot mai clară"

BAROMETRU COFACE: "Posibilitatea unei recesiuni globale devine tot mai clară"

I.Ghe.Macroeconomie / 19 octombrie 2022

Economia pare să se instaleze într-un regim de "stagflaţie", în care stagnarea economica şi preţurile în creştere rapidă coexistă, potrivit rezultatelor barometrului realizat pentru trimestrul al III-lea al anului 2022 de către specialiştii Coface, care susţin că posibilitatea unei recesiuni globale devine din ce în ce mai clară.

Alternativa dezindustrializării: mutarea afacerilor din România în Republica Moldova

Alternativa dezindustrializării: mutarea afacerilor din România în Republica Moldova

CRISTIAN DOGARUCompanii / 19 octombrie 2022

După ce Ucraina a decis să economisească energia electrică în urma dezafectarii unor capacităţi de producţie după atacul Rusiei cu rachete şi drone, Republica Moldova şi-a găsit salvarea în energia ieftină vândută de Hidroelectrica.

"Hidroelectrica şi Energocom, companie desemnată de Guvernul Republicii Moldova, au semnat astăzi (n.r. joi, 13 octombrie) un contract de furnizare de 100 MW. În această noapte începe furnizarea de energie electrică, pentru Republica Moldova. Am fost, suntem şi vom fi alături de cetăţenii din Republica Moldova", scria Ministrul Energiei, Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

Peste 450 de companii nou-listate la cele mai mari cinci burse din lume, în 2022

DATE FINBOLD: Peste 450 de companii nou-listate la cele mai mari cinci burse din lume, în 2022

A.V.Internaţional / 19 octombrie 2022

174 de societăţi au lansat IPO-uri la Nasdaq, în creştere cu 4,81% faţă de 2021, iar la NYSE - 144, în creştere cu 5,91% Doar trei companii listate la Euronext, anul acesta 

Piaţa globală de acţiuni a cunoscut multe turbulenţe în 2022, iar previziunile arată că situaţia s-ar putea înrăutăţi pe fondul unei recesiuni ce se profilează, astfel că investitorii au tot mai multe temeri cu privire la capacitatea băncilor centrale de a stabiliza economia, arată o analiză finbold.com.

Investiţii de 12 milioane euro într-o comună vrânceană, pentru atragerea turiştilor

Investiţii de 12 milioane euro într-o comună vrânceană, pentru atragerea turiştilor

ANA FELEACompanii / 19 octombrie 2022

Vizantea-Livezi este o comună din Vrancea, aflată în nordul judeţului, în valea râului Vizăuţi, şi pe care primarul vrea să o transforme în prima staţiune balneoclimaterică din zonă. În acest sens, edilul Dragoş Ciubotaru a anunţat că, în următorii doi ani, acolo vor fi investiţi 12 milioane de euro, cea mai mare parte a sumei fiind dedicată construirii unei baze de tratament , investiţie susţinută de Compania Naţională de Investiţii.

Sursă foto: enel.com

Surse: Enel Italia are nevoie de finanţare

Internaţional / 19 octombrie 2022

Enel SpA negociază cu un grup de bănci italiene în vederea obţinerii unei linii de credit în valoare de până la 16 miliarde de euro (15,7 miliarde de dolari), bani meniţi să sprijine cea mai mare companie de utilităţi din Italia, spun surse citate de Reuters. Potrivit acestora, facilitatea de credit va avea o garanţie de 70% de la societatea italiană de asigurare de credite SACE, conform schemei garantate de stat pentru sprijinul firmelor italiene afectate de creşterea preţurilor energiei.

Lazar Gilda

ANUL TRECUT Companiile din sectorul tutunului au virat 4 miliarde euro la buget, echivalentul a circa 1,7% din PIB

E.O.Companii / 19 octombrie 2022

Gilda Lazăr, JTI: "Statul are nevoie de prognoze realiste, dar adesea intervine factorul politic şi, dintr-o dată, nimic nu mai e valabil, pentru că apare o ordonanţă de urgenţă care dă totul peste cap" 

Companiile din industria tutunului nu cer de la stat decât predictibilitate fiscală şi stabilitate legislativă, subliniază Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria.

"Investitorii de retail şi societăţile de servicii de investiţii financiare, neglijaţi de Strategia de dezvoltare a pieţei de capital"

ASOCIAŢIA BROKERILOR: "Investitorii de retail şi societăţile de servicii de investiţii financiare, neglijaţi de Strategia de dezvoltare a pieţei de capital"

GEORGE MARINESCUPiaţa de Capital / 19 octombrie 2022

Proiectul Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Pieţei de Capital 2022- 2026, întocmit de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară şi Ministerul Finanţelor, document ce se află în dezbatere publică, are lacune care au fost observate şi de Asociaţia Brokerilor, care a trimis ministerului de resort şi Autorităţii mai multe observaţii cu privire la textul respectiv.

Sursa foto www.williams-oliver.ru

Retailerul rus Williams et Oliver ia în considerare o listare

A.V.Internaţional / 19 octombrie 2022

Piaţa IPO-urilor din Rusia a stagnat după invadarea Ucrainei 

Retailerul rus de articole de uz casnic Williams et Oliver are în vedere să lanseze o ofertă publică iniţială (IPO) în următorii cinci ani, conform directorului financiar al companiei-mamă Patriot Group, anunţă Reuters.

Piaţa IPO-urilor din Rusia a stagnat de la lansarea invaziei Ucrainei, în februarie, dar unele companii încep să îşi facă planuri de listare, iar firma de securitate cibernetică Positive Technologies a iniţiat o ofertă publică secundară la sfârşitul lunii trecute.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR a spus: "La BNR, facem educaţie financiară de peste 30 de ani, aşa cum ne obligă legea, mai bine zis am început să facem educaţia financiară odată cu înfiinţarea în anul 1991 a Institutului Bancar Român".

Educaţia financiară - între proiectele băncilor şi realitatea socială

GEORGE MARINESCUBănci-Asigurări / 19 octombrie 2022

Educaţia financiară reprezintă un domeniu care se confruntă în această perioadă cu o pleiadă de provocări care vin din mediul online, mai ales de pe Facebook, unde informaţiile circulă foarte repede şi unele sunt de natură să alarmeze populaţia - cum ar fi creşterea indicilor ROBOR sau IRCC-, iar altele sunt false în legătură cu anumite creşteri de dobânzi sau cu acordarea de unele instituţii financiare nebancare a unor credite cu o aşa numită "dobândă zero", care nu există în realitate, au afirmat, ieri, participanţii la dezbaterea intitulată "Educaţia financiară şi sistemul bancar" organizată de Banca Naţională a României.

"Plajele de pe litoral rămân, deocamdată, în proprietatea publică a statului"

TANCZOS BARNA, MINISTRUL MEDIULUI: "Plajele de pe litoral rămân, deocamdată, în proprietatea publică a statului"

GEORGE MARINESCUPolitică / 19 octombrie 2022

Primarii localităţilor de la ţărm de mare doresc să preia administrarea a 30% din suprafaţa plajelor aflate pe raza unităţilor administrativ-teritoriale Ministrul Mediului susţine că acest lucru nu este posibil atât timp cât se execută lucrările de înnisipare şi până când nu vor fi finalizate procedurile de întabulare şi de reglementare a planurilor urbanistice zonale 

Plajele de pe litoral vor rămâne în administrarea exclusivă a statutului, prin Apele Române, a declarat, ieri, Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, la finalul unei întâlniri pe care a avut-o, împreună cu Daniel Cadariu - ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, la Constanţa cu primarii localităţilor de la ţărmul Mării Negre.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 19 Octombrie 2022

MACRO NEWSLETTER 19 Octombrie 2022

Macroeconomie / 19 octombrie 2022

Indicele ZEW al încrederii investitorilor în economia Germaniei a crescut neaşteptat în octombrie 2022, până la -59,2 puncte, de la -61,9 puncte în luna precedentă, pe fondul unei scăderi a indicelui situaţiei curente cu 11,7 puncte, până la...

Creşteri în linie pentru indici

Creşteri în linie pentru indici

SABIN S. BRANDIBURUPiaţa de Capital / 19 octombrie 2022

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat ziua preponderent în creştere, indicele BetAero fiind singurul aflat în scădere. Indicele BET, ce grupează cele mai tranzacţionate 20 de acţiuni de la bursa noastră, a avut o creştere de 1,55%,...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo