ASOCIAŢIA BROKERILOR: "Investitorii de retail şi societăţile de servicii de investiţii financiare, neglijaţi de Strategia de dezvoltare a pieţei de capital"

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 octombrie 2022

"Investitorii de retail şi societăţile de servicii de investiţii financiare, neglijaţi de Strategia de dezvoltare a pieţei de capital"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Proiectul Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Pieţei de Capital 2022- 2026, întocmit de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară şi Ministerul Finanţelor, document ce se află în dezbatere publică, are lacune care au fost observate şi de Asociaţia Brokerilor, care a trimis ministerului de resort şi Autorităţii mai multe observaţii cu privire la textul respectiv.

    Potrivit Asociaţiei Brokerilor, strategia "neglijează aproape total rolul investitorilor de retail, precum şi al societăţilor de servicii de investiţii financiare (n.red. - SSIF), deşi propune ca obiective atragerea unui număr mai mare de emitenţi (companii de stat sau private, companii mari sau IMM, emisiuni de acţiuni şi de obligaţiuni) şi creşterea lichidităţii pieţei".

    Conform reprezentanţilor asociaţiei aceste două obiective esenţiale pentru dezvoltarea pieţei de capital "nu pot fi realizate fără măsuri care să ducă la amplificarea activităţii de brokeraj şi creşterea numărului investitorilor de retail".

    Din datele cuprinse în Raportul Fondului de Compensare a Investitorilor, la 31 decembrie 2021 numărul conturilor investitorilor compensabili era de 80.694, din care 63.912 erau deţinute de societăţile de servicii de investiţii financiare, 16.474 de către instituţiile de credit şi 308 de către societăţile de administrare a investiţiilor.

    "Dintre acestea, unele pot fi conturi ale aceluiaşi investitor deschise la mai multe entităţi. Prin urmare, participarea investitorilor de retail la piaţa de capital este extrem de redusă şi ea se realizează, în principal, prin intermediul societăţilor de servicii de investiţii financiare. În aceste condiţii sunt necesare condiţii pentru creşterea activităţii de intermediere", se arată în preambulul documentului citat.

    Potrivit reprezentanţilor brokerilor, necesitatea creşterii numărului investitorilor de retail în piaţa de capital este fundamentată de mai multe studii care arată următoarele aspecte:

    - investitorii de retail furnizează lichiditate şi, ca urmare, reduc riscul prăbuşirii acţiunilor şi stabilizează piaţa financiară;

    - în perioadă de criză financiară, investitorii de retail ar putea juca un rol important;

    - investitorii de retail sunt investitori informaţi.

    De aceea, includerea în Strategie a unui obiectiv şi a unor acţiuni care vizează creşterea rolului investitorilor de retail ar fi în concordanţă cu preocuparea existentă la nivelul Uniunii Europene pentru această temă, ştiut fiind faptul că însăşi Comisia Europeană a elaborat un proiect de Strategie pentru investiţiile de retail intenţionând să se asigure că investitorii de retail pot beneficia în totalitate de avantajele pieţei de capital.

    "În ceea ce priveşte rolul societăţilor de serviciii de investiţii financiare, acestea sunt interfaţa bursei cu investitorii de retail şi instituţionali, dar şi cu emitenţii în cazul ofertelor publice şi a noilor listări la bursă, fiind entităţile prin intemediul cărora se realizează aceste activităţi. Creşterea lichidităţii, atragerea de noi investitori şi de noi emitenţi nu se poate realiza fără dezvoltarea activităţii de intermediere. Prin urmare, şi acesta ar trebui să fie unul dintre obiectivele strategiei", se mai arată în documentul înaintat de Asociaţia Brokerilor către Ministerul Finanţelor şi ASF.

    În adresa înaintată Ministerului de Finanţe şi ASF - adresă ce este ataşată acestui material -, se mai solicită ca Asociaţia Brokerilor să fie menţionată ca instituţie participantă/responsabilă la o parte dintre obiectivele strategice care sunt legate de activitatea brokerilor.

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. Aveti dreptate. O strategie facuta pe genunchi, din bucati, superficiala si lipsita de substanta. Nu doar investitorii si SSIF sunt omise, este omis tot ce e important. Apreciez curajul dv intr-o piata de tutari. Poate sa il trezeasca cineva si pe dl Gradinescu si sa ii spuna ca exista piata de capital si intre doua salarii? Nu ca s-ar pricepe la ceva dar poate sa vrea sa se prefaca, singur sau impreuna cu dl Marcu.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb