Reprezentanţii sistemului bancar din ţara noastră susţin că, deocamdată, trebuie păstraţi atât indicele ROBOR ,cât şi indicele IRCC şi arată că persoanele afectate de creşterea ROBOR nu reprezintă un coeficient foarte mare din populaţia României.
"Da, există un ROBOR mai ridicat astăzi, cu preţ mai mare, dar care se aplică unui număr mai mic de clienţi. Toţi debitorii băncilor nu depăşesc 2 milioane de persoane, iar din aceştia mulţi sunt cu dobânzi fixe, mulţi cu dobânzi legate de IRCC şi doar 400.000 de debitori au dobânda legată de Robor, dar ei fac parte din clasa medie. (...) În acest moment, unii clienţi pot să continuie cu ROBOR pentru că, în momentul în care dobânzile vor coborî, va coborî prima dată ROBOR-ul, iar alţi clienţi au nevoie de sprijin din partea băncilor, sprijin printre care se numără şi trecerea, de comun acord, la IRCC", a declarat, ieri, Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţie Române a Băncilor, în cadrul evenimentului "Educaţia financiară şi sistemul bancar", organizat de Banca Naţională a României.
Alexandru Păunescu, directorul juridic al BNR, a precizat: "A fost o perioadă în care aş fi ales creditarea cu dobândă fixă. De ceva vreme băncile au început să preia în dobânda fixă cuantificarea riscurilor cum ar fi cele aduse de pandemie, de război, etc. S-ar putea ca dobânda variabilă, pe termen mediu şi lung, să fie mai mică decât dobânda fixă. Varianta cea mai bună este ca băncile să prezinte consumatorului nişte cifre referitor la dobânzile respective, chiar un scadenţar cu sumele de plată".
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a spus că este nevoie de o aliniere a actelor normative cu privire la Robor şi IRCC pentru că unii dintre consumatori s-au găsit în faţa unor situaţii impredictibile.
"Cred că sistemul bancar trebuie să se aşeze şi să comunice în variantă oficială care este soluţia cea mai bună pentru cei împovăraţi de credite şi de majorarea dobânzilor din cauza creşterii ROBOR şi IRCC. Este nevoie de predictibilitate privind evoluţia acestor indici", a concluzionat Horia Constantinescu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2022, 14:33)
dobanzile variabile nu a predictibilitate!!!
daca mai loveste o panica financiara cad zecii de mii de familii in saracie si fara case... cu dobanzi variabile!!
iar de dobanzi fixe bancile nu vor sa auda cand au fost "joase" vor sa auda cand sunt "sus" si in orizont mai sus ca rata inflatiei sau ca rata reala de recuperare asupra ipotecii pentru cel ce plateste.
s c cret
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2022, 15:11)
Vai de mama lor... Scapati de credite ca ajungeti in sapa de lemn....