CRITICA "STRATEGIEI NAŢIONALE PENTRU DEZVOLTAREA PIEŢEI DE CAPITAL 2022 - 2026" Mahabharata ASF, sub asistenţa OECD (Episodul 3)

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 octombrie 2022

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

MAKE

Moment de reculegere pentru Episoadele 1 şi 2

În Episodul 1 al Criticii, am văzut cum ASF ne descurajează să citim "Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Pieţei de Capital 2022 - 2026", document înaintat dezbaterii publice, pe care l-am numit Mahabharata, pentru că are 80 de pagini de bătut apa-n piuă, cu mici şi neregulate pauze pentru odihnă sufletească.

La descurajare au fost folosite metode subtile, între care dezacorduri gramaticale şi prostii spuse în gura mare (pentru încredinţare, vezi Episodul 1), după care un om cu şapte ani de acasă s-ar ascunde în gaură de şarpe, dar nu şi Nicu MARCU - pădurarul pus preşedinte la ASF.

Alături de el, la această luare în deşert a gândirii sunt asociate semnăturile lui Adrian CÂCIU - ministrul finanţelor, Sorin Mihai GRINDEANU - viceprim-ministru, ministrul transporturilor şi infrastructurii, Ligia DECA - ministrul educaţiei şi Marian-Cătălin PREDOIU - ministrul justiţiei, care, din păcate, fie că n-au nici în clin, nici în mânecă cu subiectul, fie că le-a fost silă să citească ceea ce ne-au dat să dezbatem public.

Este o listă a ruşinii.

În Episodul 2 al Criticii, am decelat sursa de inspiraţie a Strategiei în creaţia funcţionarului de stat polonez Ludwik Sobolewski, care a dat o raită după bani pe la Bursa de Valori Bucureşti, lăudându-se: "Am respins ideea de strategie" (vezi Episodul 2).

Singura parte valoroasă din cele 80 de pagini s-a consumat într-un paragraf scurt despre situaţia pieţei noastre de capital, din care rezultă că este muribundă.

În acest Episod 3 de astăzi, vom începe să vedem cum Mahabharata inventează cauze false ale subdezvoltarii pieţei.

5. Falsificarea cauzelor subdezvoltării

Documentul pune compromiterea pieţei de capital pe seama unor cauze false:

a) Că economiile populaţiei ar fi prea reduse;

b) Că întreprinzătorii ar fi lipsiţi de cultura pieţei de capital;

c) Că acţiunile ar fi fiind inactive.

a) Economiile populaţiei sunt prea reduse?

"Unul dintre principalele obstacole în extinderea pieţei de capital din România îl reprezintă nivelurile limitate ale economiilor populaţiei şi alocarea redusă a acestora către produsele de capital de pe piaţa de capital" (p.2).

Nu există nimeni în lume care să aibă economii nelimitate, astfel că, desigur, expresia "niveluri limitate ale economiilor populaţiei" este un eufemism pentru "nivel scăzut".

După care nici Nota, nici Mahabharata nu mai pomenesc de economiile populaţiei.

Subiectul economiilor populaţie a fost eliminat printr-un eufemism.

De fapt, economiile populaţiei reprezintă subiect principal al oricărei strategii de piaţă care, pe nivelul elementar, face apel la economiile populaţiei.

Este ca şi când ai face declaraţia de balamuc "Vreau banii populaţiei, dar nu mă interesează banii populaţiei".

La pagina 1 din Notă, scrie: "În prezent, 99% din finanţarea prin îndatorare a companiilor româneşti este alcătuită din împrumuturi bancare".

Wow!

Din câte ştiu, populaţia este creditor net al sistemului bancar.

Este greu de urmărit?!

Deci, populaţia este creditor net al sistemului bancar, iar sistemul bancar este creditorul absolut al companiilor româneşti, deci populaţia este creditor al companiilor româneşti, prin mijlocirea sistemului bancar.

Dar potrivit autorilor Strategiei, faptul că economiile populaţiei au niveluri limitate este "unul dintre principalele obstacole în extinderea pieţei de capital din România", deşi, după cum se vede, nu este un obstacol pentru extinderea pieţei bancare.

Spune-le băncilor să renunţe la economiile populaţiei şi te spînzură în secunda doi de primul felinar.

Pentru cei care nu cunosc cifra, economiile în depozitele bancare din România se ridică la aproape 100 de miliarde de euro.

Reproduc mai jos tabelul cu valoarea, în miliarde de euro, a depozitelor cumulate ale gospodăriilor, companiilor nefinanciare şi ale instituţiilor financiare nemonetare, la întâi august 2022, conform BCE:

- Germania: 3.831;

- Franţa: 3.230;

- Polonia: 338;

- Cehia: 205;

- România: 99;

- Ungaria: 84;

- Bulgaria: 55.

Se observă că, la acest indicator, (ignorând calculul per capita care nu are relevanţă în caz), România depăşeşte Ungaria, cu 15 miliarde de euro.

Totuşi, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor la BVB este de circa 10-11 milioane de euro, în timp ce la Budapesta este de peste 21 de milioane de euro (în abruptă coborâre faţă de anul trecut, când era de peste 30 de milioane de euro)

Deci, pentru unguri, "nivelurile limitate ale economiilor populaţiei" nu sunt obstacole în calea extinderii pieţei de capital.

Astfel de logică dadaistă nu mă miră la persoanele din conducerea de renume mondial a ASF, dar Finanţele ar fi trebuit să delege şi ele un om normal care să verifice documentul la care se asociază Ministerul.

În teoria mea, construcţia pieţei de capital începe cu 1) segmentul valorificării economiilor populaţiei şi întreprinderilor (piaţa secundară); continuă cu 2) segmentul de capitalizare a întreprinderilor cu perspective de dezvoltare (piaţa primară); şi urcă la 3) segmentul politicilor guvernamentale de dezvoltare economică, pe care le alimentează cu informaţie semnificativă, în timp real.

Primele două segmente joacă şi rol antiinflaţionist.

Dacă piaţa de capital nu îndeplineşte vreuna dintre aceste trei funcţii, se cheamă că este nefuncţională; dar, a noastră nu îndeplineşte niciuna dintre aceste trei funcţii şi nici nu le va îndeplini vreodată, prin Strategia pe care o examinăm aici.

Încheierea Episodului 3, înainte de Episodul 4

Falsificarea cauzelor subdezvoltării conduce la diagnostic greşit şi de aici, la o frecţie, în loc de o strategie.

Mahabharata.

Asta este ceea ce convine actualei comunităţi a pieţei noastre de capital.

Cu rare excepţii, nimeni nu vrea să se ducă după clienţi, nimeni nu se duce după banii economisitorilor, nimeni nu se duce după emitenţi.

Ar însemna să munceşti.

Deviza oamenilor pieţei este "Mie mi-a plăcut munca, dar n-am avut parte de ea".

Munca pentru edificarea pieţei de capital înspăimântă atât de tare, încât aproape toată lumea preferă sclavia sub hoţi şi proşti.

De exemplu, ce împiedică Bursa de Valori Bucureşti să finanţeze studiul pentru o strategie alfabetizată?!

Nimic, bani are, experţi are - şi români şi străini (şi români excepţionali în străinătate care dau consultanţă la New York Stock Exchange, la Chicago Board of Trade, la bursele din America de Sud - Chile, Brazilia etc., numai la noi, nu).

Deci, ce reţine BVB?

Paralizia, inerţia şi dependenţa.

Dar, dacă ne gândim că acţionariatul BVB este controlat prin cele trei SIF-uri ale Cooperativei, atunci poate că este mai bine ca BVB să nu facă nimic.

Va veni o zi când ne vom aminti de asta şi vom râde, dând din mână a lehamite.

Dar acum plângem.

Plângem printre lacrimi.

Şi sughiţuri.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. BVB scapa repede de acuzatiile de mai sus. Hanga și Tanase vor spune că ASF este reglementatorul pietei de capital, deci e normal că Nicu Marcu și vicepreședinții săi se ocupe de strategie. Nu înțeleg încă de ce Ministerul Finanțelor și-a băgat coada, când el nu verifică deloc ASF pentru că nu are competența. Doar Parlamentul e șeful suprem al ASF.

    1. Care acuzatii? Nu e nici o acuzatie. Este doar un indemn la normalitate.

    Strategia este o culegere de texte inepte, fara logica si fara logica economica. Cum este posibil? Prin incultura, nepasare si pe baze istorice. Ma explic. Incultura ca sa nu zic prostie, adica imbuibatii de la ASF nu mai stiu nici cat stiau. Au incetat sa mai citeasca si sa mai gandeasca de mult. Cum nu li s-a intampla nimic si salariile immense au continuat sa intre in conturi a fost un semn ca se poate si asa. Nepasare prin faptul ca nu le pasa nici de reputatia lor nici de rezultatul muncii lor. Ii doare is in …. Vreau sa spun ca aunt blazati. Mereu piata a inghitit ineptiiile lor si nimeni nu s-a revoltat Bravii barbati din piata (mai ales cei din asigurari) erau la pensat sau stateau pititi sub pat ca sa ii treaca toanele strapanului vremelnic de la ASF (vezi BSR).ASF spune si scrie tampenii din tiimpuri imemoriale. Prin sefii numiti politic, unii de o stupiditate infioratoare si prin functionarii angajati pe orice criterii numai cele profesionale nu.ASF a fost un izvor nesecat de tampenii spuse cu emfaza, sfidator si amenintator. Vezi legislatia care este de o tampenie monumentala, contradictorie si neclara chiar si pentru cei care au emis-o. Vezi declaratiile de presa ale lui Marcu si Rosu. Vezi mesele rotunde cu Marcu si Ionescu. Vezi interviurile lui Rosu Se vede incompetenta de la o posta. Urla. O vedem toti numai ei cu morga lor penibila nu o vad. Nu vede nici Parlamentul care ii numeste. Traim in tara orbilor in care un padurar este lasat sa croiesca o piata financiara dupa regulile din Manualul padurarului. Ghinion!

    Dl Make sunteți un geniu. Articolul de zece plus. Reflecta realitatea, umor dar le arătați su calea. Adică putina consultanta gratis. Ptr cine și o dorește. De trei zile astept alt episod. Sunteți un geniu al pieței. Sa nu uitam de unul concediat de Bursa ptr neperformanta și angajat pe strategii la instituția de lux. Cața risipa. Cața detașare. Cața nesimțire.

    1. Subscriu. Omul pare singurul zdravan la cap din tot fenomenul. BVB trebuie sa-si faca strategia de dezvoltare, e piata privata. ca si cum ai zice ca la u stiu ce S.A, sa faca statul strategia.

    Bariera pieței este corupția și incompetența ASF. Alta bariera este Legislația, o emanație a minților încălzite de mania grandorii unor politruci no name. Alta bariera, lipsa de raspundere pe care și-au dobândit-o cei din ASF incontrolabil și de necenzurat nici macar de instanțele din românia dupa cum s-a scris aici nu demult. Cand toți banii din piata au ajuns să fie controlați de cooperativa și câteva fonduri de pensii de unde sa vina performanța? Din fundul pădurii nu! Strategia, un fel de aflarea omului in treabă. FELICITĂRI BURSA!

    domnule pentru articol. Chiar m-a descurajat vazand cate pagini are si a fost adusa in atentie in stil wikileaks, gen nu cumva sa se afle de ea dar hop cineva a scos-o la rampa. Eu unul recunosc pana la ziarul bursa habar n-aveam ca s-a dat drumul la o astfel de consultare. Regret, ca participant la BVB in calitate de investitor de retail sunt dezamagit - chiar in conditiile unor asteptari mici - , treaba e mult mai imputita decat credeam. Imi vine sa plang precum un copil, si ma intreb de ce? de ce suntem asa?

    Cineva chiar a citit așa zisa "strategie" dar acel cineva nu este niciunul dintre autori. Mulțumim Make!

    Nici conducera BVB nu e mai departe decat conducerea ASF.Nu-i intereseaza decat retributia si premiile.Se mai satura cineva de prea multa stare de somnolenta si mai face ceva.Aceasta stare este data de parlament (ei sunt primii escroci si mincinosi),respectiv politicienii.

    1. In afara de festivism infantil băieții de la BVB nu au nicio strategie. Infantili și mascote pe facebuck. Zâmbete , mulțumire de sine, frivolități de primadone. Rusine!

      dar as vrea sa stiu CATE IPO-uri au venit la bvb in ultimii 10 ani? e cea mai mare dezamagire, nimeni nu se listeaza, nu ii intereseaza, cultura antreprenoriala varza, promovarea bursei 0..astea sunt rezultatele

    Bursa este cu siguranta mai citita decat un Site unde cu greu te descurci sa gasesti ce se doreste a Nu fi gasit. Cu aceasta precis opinia publica VA avea o parere.Intr o piata bursiera unde OMV a subevaluat Petrom cu 13 Milliarde pana in apropie 2013 si BCR a avut pana in 2018 ca actionar Majoritar o Firma radiata la registrul comercial Inca din martie 2015 ar fi schimbare de Paradigma...

    1. sunt mai nou pe bursa...poti sa imi zici exact cu subiect si predicat la ce te referi? legat de ambele subiecte sunt nou si nu am prins ...cum adica a evaluat cu 13 miliarde petrom si ce firma a avut bcr radiata de la registrul comertului?

      Cum se poate subevalua o Firma? Aici putem organiza o conferinta. In cazul Petrom este vorba despre subevaluarea castigului reportat. In cazul BCR este vorba despre actionarul majoritar, asa cum apare in rapoartele financiare.

      La BCR ne pot lamurii fostii administratori de la Sif 5 ca au avut aproximativ 7% din BCR pana in 2020 cand au vandut detinerea si au fost decapitati de Dragoi&Lakis pentru ca nu au vrut sa directioneze banii obtinuti din vanzarea BCR in societatile de investitii create de cooperativa.

      Acum curios ca Sif 5 vinde actiunile cumparate de Ciurezu si cumpara actiuni Sif 1 si Sif 4 de la fondurile create de Sif 1 & Sif 4 cu banii tuturor actionarilor Sif 1 si Sif 4.

      ASF e foarte simplu sa urmariti firul banilor directionati. 

      Frauda Cooperativei este rudimentara. Nu exista nimic inteligent sau sofisticat in modul in care fura. Marcu doar ca nu vrea sa renunte la bugetul personal. Nu poate fi chiar atat de incompetent, caci doctoratul s-a priceput sa si-l plagieze.

    azi a intervenit si Dan Paul pe subiect.

    1. Super, suntem salvati!

      Enervant si nu intotdeauna cu dreptatea de partea lui, Dan Paul macar este viu. A spus si multe lucruri corecte, a studiat, a argumentat si a avut curaj. A analizat, a argumentat si a vorbit public. Altii nu au facut decat sa se maimutareasca pe langa sefimea din ASF.

      asta am vrut sa spun ca macar a intervenit pe cand directorii si presedintii CA de la EVER & Sif 3 si Sif 1,4,5 nu intervin chiar daca au peste 5 milioane de actionari marunti.

    In opinia mea trebuie actualizata legislatia ,de maniera ca sa defineasca adecvat regulile aplicabile intr o firma listata ,inclusiv financiara .

    1 Ce inseamna detinere incrucisata ,si pina la ce limita e permisa. 

    2 Regulile privind rascumpoararea actiunilor proprii si in ce procent e permisa rascumpararea actiunilor proprii ,recompensarea angajatilor si conducerii trebuie sa aiba totusi niste limite anuale . 

    3 Ce inseamna insider trading ,cum se constata ,cum se sanctioneaza si cine anume constata delictul ,ce pedepse se aplica ... 

    4 Preluarea ostila a SIF 5 de catre SIF 1 ,in conditiile in care ultimul detinea deja firma de administrare a Sif4 e o concentrare de piata nepermisa pe o piata asa de mica ,si este clar ca deja bvb e sub controlul acestei concentrari de piata . Asta va afecta categoric investitorii retail ,dar daca nu e interzis sau limitat prin legislatie ...s a facut . Si aici ar trebui legislatie. 

    5 Si intelegerile cu fonduri care au capital chiar de la Sif 5 ,astfel ca sa voteze la AGA altor sif cum vrea conducerea Sif 5 este tot ceva imoral ,dar cu siguranta a fost posibil pt ca nu e interzis sau limitat de legislatie . 

    6 Au fost acele dezvaluiri Panama papers , s a incercat o legislatie cadru privind evaziunea fiscala ,care e din start ratiunea infiintarii acestor firme cu casuta postala off shore : cum se face ca inca anul acesta se vand active de stat mari aflate in insolventa unor firme srl din afara tarii ,eventual cu actionari fictivi . E posibil probabil pt ca acea legislatie EU privind evaziunea fiscala nu e implementata inca sau nu exista organisme care sa asigure eficient frauda fiscala prin srl uri off shore . Si aici ,trebuie legislatie .

    1. Nu se vrea,doar uitate cine a participat in fotografiela parlament la modificarile aduse noului cod fiscal:

      Burduja,Dragoi,Tanase ,Gusta,etc. 

      Fotografia e de pus in rama.

      :))) 

      Cred ca legislatia pe care o ceri exista deja si este in vigoare. Cind ai de a face cu coruptia si furtul la drumul mare, nu este vorba despre completarea legislatiei, ci a puscariilor.

      Corect! Legislația există. Nu se aplică doar. Legea 31/1990 spune foarte clar că nu poți deține acțiunile proprii prin interpuși. ASF interpretează că dacă acțiunile proprii printr-un animuit interpus, și anume un fond, nu se mai pune. Regulamentul UE 231/2013 spune clar că nu e permis să ai conflicte de interese. ASF se uită la conflicte de interese cât se poate de vădite și spune că ele nu există.

      Chiar dacă schimbi legea să fie și mai precisă decât este acum, funcționarii corupți tot găsesc o cale să n-o aplice. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb