Surse: Enel Italia are nevoie de finanţare

Ziarul BURSA #Internaţional / 19 octombrie 2022

Sursă foto: enel.com

Sursă foto: enel.com

Enel SpA negociază cu un grup de bănci italiene în vederea obţinerii unei linii de credit în valoare de până la 16 miliarde de euro (15,7 miliarde de dolari), bani meniţi să sprijine cea mai mare companie de utilităţi din Italia, spun surse citate de Reuters. Potrivit acestora, facilitatea de credit va avea o garanţie de 70% de la societatea italiană de asigurare de credite SACE, conform schemei garantate de stat pentru sprijinul firmelor italiene afectate de creşterea preţurilor energiei.

Borse.it notează că băncile italiene Intesa Sanpaolo, UniCredit, Banco Bpm, BPER şi CDP ar contribui la planul de creditare, iar finanţarea va fi acordată pe 18 luni. Aceeaşi sursă scrie că Intesa şi UniCredit ar participa, fiecare, cu 5 miliarde de euro la această linie de credit, iar celelalte bănci - cu câte două miliarde fiecare.

Reprezentanţii Enel nu au dorit să comenteze informaţiile apărute în legătură cu o eventuală finanţare bancară.

Amintim că, recent, Enel a finalizat vânzarea întregului pachet de acţiuni deţinut în cadrul PJSC Enel Rusia, egal cu 56,43% din capitalul social al acesteia din urmă, către PJSC Lukoil şi Fondul Combinat Închis de Investiţii "Gazprombank-Frezia", pentru o sumă totală de circa 137 de milioane euro.

În urma tranzacţiei, Enel a cedat toate activele sale de generare a energiei din Rusia, care includeau aproximativ 5,6 GW capacitate convenţională şi aproximativ 300 MW capacitate eoliană în diferite stadii de dezvoltare. Tranzacţia este în acord cu obiectivul strategic al grupului de a-şi concentra activităţile, în principal, în ţările în care o poziţie integrată de-a lungul lanţului valoric poate stimula dezvoltarea şi poate genera valoare în procesul tranziţiei energetice, potrivit Enel.

Compania a precizat că tranzacţia a generat un efect pozitiv asupra datoriei nete consolidate a grupului, de aproximativ 610 milioane de euro, şi un impact negativ asupra venitului net raportat, de aproximativ 1,3 miliarde de euro, "reflectând în principal eliberarea unei rezerve de conversie valutară de aproximativ un miliard de euro, începând cu 30 septembrie, 2022". Enel a subliniat că acest efect contabil nu va avea vreun impact asupra rezultatelor economice obişnuite ale companiei.

Enel operează în peste 30 de ţări din lume, producând energie cu o capacitate totală de circa 92 GW. La nivel mondial, Enel este cel mai mare producător privat de energie regenerabilă, cel mai important operator de reţea în funcţie de numărul de utilizatori finali şi cel mai mare operator de retail după baza de clienţi. Luna aceasta, grupul Enel a primit o finanţare în valoare de până la 800 de milioane de dolari de la EKF, agenţia daneză de credit la export, pentru sprijinirea investiţiilor sale sustenabile. Enel a informat: "Acest împrumut, facilitat de Citi, se bazează pe relaţiile comerciale pe care grupul le-a dezvoltat la nivel mondial cu furnizorii danezi şi are ca scop sprijinirea, printr-un instrument flexibil, a dezvoltării energiei eoliene şi atenuarea efectelor schimbărilor climatice, obiective care fac parte din strategia «Net Zero 2040» a Enel".

Acordul reprezintă prima finanţare generală a EKF asociată unor obiective de sustenabilitate şi prevede că Enel Finance America LLC, subsidiară a grupului Enel, va beneficia de posibilitatea unei retrageri anticipate semnificative cu o primă tranşă în octombrie 2022, cea de-a doua tranşă rămasă urmând să fie utilizată la începutul anului 2023. Ambele sume vor sprijini dezvoltarea strategiei Enel care priveşte creşterea investiţiilor în energia eoliană şi vor contribui la procesul tranziţiei energetice către decarbonizare, potrivit companiei.

Conform acordului, EKF este creditorul, iar Citi - aranjor principal mandatat, agent al facilităţii de Credit şi agent de contra-garantare al EKF.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Foarte rau ca au plecat din Russia...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb