DATE FINBOLD: Peste 450 de companii nou-listate la cele mai mari cinci burse din lume, în 2022

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 octombrie 2022

Peste 450 de companii nou-listate la cele mai mari cinci burse din lume, în 2022

174 de societăţi au lansat IPO-uri la Nasdaq, în creştere cu 4,81% faţă de 2021, iar la NYSE - 144, în creştere cu 5,91% Doar trei companii listate la Euronext, anul acesta

Piaţa globală de acţiuni a cunoscut multe turbulenţe în 2022, iar previziunile arată că situaţia s-ar putea înrăutăţi pe fondul unei recesiuni ce se profilează, astfel că investitorii au tot mai multe temeri cu privire la capacitatea băncilor centrale de a stabiliza economia, arată o analiză finbold.com.

Totuşi, în ciuda acestor temeri, mai multe pieţe de valori mobiliare au înregistrat listări ale diferitelor companii, iar datele calculate de Finbold indică faptul că la primele cinci mari burse ale lumii s-au listat, în total, 459 de companii în perioada ianuarie 2022 - septembrie 2022.

Pe piaţa americană Nasdaq, care are o capitalizare de 18,59 trilioane de dolari, s-au listat cele mai multe companii în intervalul menţionat, 174, reprezentând o creştere de 4,81% în ritm anual, până la un total de 3.788. În acelaşi timp, la Bursa de Valori din New York (New York Stock Exchange - NYSE), cea mai mare piaţă din lume, cu o capitalizare de 24,19 trilioane de dolari, au debutat 144 de companii, în creştere cu 5,91% faţă de anul anterior, totalul ajungând la 2.578 de societăţi listate. Nasdaq şi NYSE ocupă, astfel, primele două locuri în clasamentul listărilor din 2022 (ca număr).

În Asia, Bursa de Valori din Shanghai (Shanghai Stock Exchange) a atras 106 companii, reprezentând o creştere anuală de 5,25%. Bursa, care ocupă locul al treilea în topul amintit, are un total de 2.123 de companii listate, cu o capitalizare de 6,87 trilioane de dolari. Urmează Japan Exchange Group, cu o capitalizare de 5,29 trilioane de dolari, care a atras 32 de companii, în creştere cu 0,84% faţă de primele opt luni din 2021. Pe piaţa niponă sunt listate 3.827 de companii, faţă de 3.795 în 2021.

În Europa, la operatorul paneuropean Euronext s-au listat doar trei companii în 2022. Euronext, cu o capitalizare de piaţă de 5,62 trilioane de dolari, are un total de 1.981 de companii.

În ianuarie 2022, cele cinci burse de valori evidenţiate găzduiau 13.838 de companii. Numărul de companiilor listate pe aceastea a crescut (cumulat) cu 3,31%, până la 14.297 în septembrie 2022.

Temeri predominante de recesiune

Creşterea numărului de companii listate la burse pare să sfideze condiţia economică actuală, notează sursa citată, menţionând că economia globală se confruntă cu tensiuni geopolitice, volatilitatea pieţei de valori, preocupări tot mai mari cu privire la aprovizionarea cu mărfuri, impactul inflaţiei şi creşterea continuă a ratelor dobânzii. Aceste condiţii au alimentat temerile larg răspândite legate de o recesiune iminentă.

Conform Finbold, un mediu cu recesiune are potenţialul să genereze preţuri scăzute ale acţiunilor, deoarece cheltuielile consumatorilor scad, de obicei, odată cu creşterea ratelor şomajului. În plus, investitorii au o aversiune crescută la risc, cu un interes redus pentru plasamentele în acţiuni. Potrivit unui raport recent, piaţa de valori din Statele Unite trece, în 2022, prin a treia cea mai mare scădere din istorie.

Analiza citată arată că, totuşi, activităţile de listare ar putea fi mai multe în viitor, deoarece majoritatea companiilor şi-au pus în aşteptare planurile de IPO. Astfel, companiile îşi reevaluează planurile, urmărind să se asigure că se pot adapta la noile condiţii macroeconomice. Activitatea de listare ar putea creşte în 2023, odată ce mediul inflaţionist se va relaxa şi companiile vor avea stabilitatea necesară pentru a-şi îndeplini planurile de creştere pe termen lung prin IPO.

Per ansamblu, piaţa IPO va înregistra o revenire odată ce va fi o cerere crescută din partea investitorilor, iar această capacitate va depinde de modul în care băncile centrale globale gestionează inflaţia în creştere, potrivit Finbold.

Activitate scăzută pe segmentul SPAC

Activităţile de listare din 2022 arată o încetinire semnificativă a IPO-urilor companiilor de achiziţii cu scop special (SPAC), care au fost folosite masiv în anii anteriori drept un canal alternativ pentru firmele private ce doreau să debuteze pe pieţe. Majoritatea companiilor care s-au listat prin această opţiune au înregistrat performanţe scăzute, un factor care a descurajat potenţialii investitori, conform analizei citate.

Din datele Finbold rezultă că bursele din Statele Unite sunt lider în privinţa numărului de companii nou-listate, în condiţiile în care, din punct de vedere istoric, listarea pe piaţa de valori din SUA vine cu beneficii precum accesul la capital, branding şi vizibilitate îmbunătăţite, responsabilitate şi lichiditate sporită, operarea pe o piaţă bine reglementată.

În acelaşi timp, bursele din regiunea Asia-Pacific atrag companii, în ciuda impactului extins al pandemiei de Covid-19. Cu toate acestea, mai multe iniţiative, inclusiv sprijinul guvernelor şi al băncilor centrale, stimulează optimismul în rândul companiilor de profil, notează sursa, adăugând că majoritatea companiilor regionale rămân, totuşi, precaute din cauza unor factori precum tensiunile geopolitice şi schimbările de reglementare.

Aflux de companii din Asia pe piaţa din SUA

Incertitudinea de pe pieţele asiatice, în special din China, a forţat unele companii să exploreze piaţa americană, potrivit Finbold, care adaugă că listarea în SUA le oferă firmelor chineze acces la unele dintre principalele fonduri de capital şi la un grup divers de investitori. De menţionat, însă, că tensiunile geopolitice şi comerciale dintre cele două puteri economice ameninţă potenţialul de listare a companiilor din China în SUA (n.r. unele companii din China chiar au fost nevoite să se delisteze de pe bursele americane).

Analiza concluzionează că, deşi condiţiile de piaţă nu sunt favorabile, bursele încă atrag companii în baza unor factori precum stimulentele existente, cum sunt cotele reduse de impozit pe profit şi reglementări flexibile din unele regiuni.

Iar, pe viitor, condiţiile macroeconomice vor fi esenţiale pentru influenţarea listărilor companiilor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb