Tanczos Barna: "România are în continuare nevoie de absorbtia fondurilor europene"

S.B.
Politică / 10 aprilie

Tanczos Barna: "România are în continuare nevoie de absorbtia fondurilor europene"

Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, afirmă că pentru a se încadra în deficitul stabilit, România are în continuare nevoie de absorbtia fondurilor europene. Potrivit oficialului, Guvernul şi-a asumat implementarea reformelor, iar sumele vor fi deblocate, informează news.ro.

În acelaşi timp, anunţă Tanczos Barna, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, este în discuţii cu Comisia Europeană pentru a renegocia atât investiţiile, cât şi scadenţele la unele reforme, aşa încât la mijlocul anului 2026 România să poată închide PNRR-ul în condiţii cât mai bune.

"Avem pe PNRR o creştere faţă de 2024 de peste 200%, dar s-a pornit de jos, deci anul trecut nu s-au cheltuit foarte mulţi bani pe PNRR, însă începem să avem proiecte mature, iar Ministerul Finanţelor sprijină toate ministerele şi toate instituţiile care cheltuie bani din fonduri europene şi PNRR. Măsurile au fost luate, cele care nu au fost acceptate de comisie pentru că, de exemplu, au fost respise de Curtea Constituţională, vor fi reaşezate. Guvernul şi-a asumat să implementeze acele reforme şi reformele vor fi implementate, iar sumele vor fi deblocate", a declarat, joi, la Digi 24, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.

Potrivit acestuia, în acelaşi timp, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, este în negocieri cu Comisia Europeană.

"Domnul Boloş renegociază atât investiţiile, cât şi scadenţele la unele reforme" astfel încât la sfârşitul anului sau, practic, la mijlocul anului 2026, să putem închide PNRR-ul în condiţii cât mai bune", a spus Tanczos.

Întrebat dacă România va reuşi acest lucru, mai ales în cazul spitalelor regionale promise, cu termene precise, realizate cu fonduri din PNRR, ministrul Finanţelor a răspuns că renegocierea PNRR înseamnă "exact acest lucru".

"Acele spitale care pot fi terminate rămân în PNRR, cele care nu vor fi terminate prin PNRR vor fi terminate din BEI, cele care nu vor fi terminate prin BEI, din împrumut, vor fi terminate din fondurile naţionale, spitalele rămân, cele care au fost începute vor fi finalizate, iar acele investiţii care sunt scoase, de exemplu, de la Ministerul Sănătăţii vor fi înlocuite pe investiţii din mediul rural, unde se construiesc şcoli, apă-canalizare, alte investiţii asumate şi acceptate în PNRR sau autostrăzi ori alte investiţii care înlocuiesc unele care au pornit mai greu. Tocmai acesta este scopul şi rolul renegocierii astfel încât să nu se piardă proiectul", a afirmat ministrul finanţelor.

Acesta a spus că, practic, este vorba despre o înlocuire de proiecte.

"Înlocuim proiectele care sunt în curs de execuţie, dar poate nu se finalizează până în august - septembrie 2026, cu proiecte care sunt, de asemenea, de tip PNRR, adică investiţii verzi, investiţii în digitalizare, investiţii în infrastructura de învăţământ, în infrastructura rutieră, în infrastructura locală, iar acelea înlocuiesc proiectele care au pornit mai greu", a punctat ministrul.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. In sfarsit avem la coducerea averii romanesti,

    (finante si dezvoltare) niste profesionisti adevarati, 

    sau luam teapa ca de obicei,

    slava UDMR 

    1. Am pus unii cu dubla cetatenie la finante si dezvoltare. Nu e greu de ghicit cui ii sunt loiali. In nicun caz Romaniei. PSD si PNL = tra.da.to.ri de tara. Acum vor si presedinte ca sa aiba puterea absoluta. Inca 5 ani daca le iasa pansenta de fu.raci.uni.

    Da, se pare că doar ungurii își văd de treabă și guvernează!

    Pe când un Președinte ungur ? Poate că nu va fi votat pentru turul 1 dar în turul 2 precis ar câștiga contra lui Antonescu,Simion ,Lasconi etc  

    Tocmai pentru ca e criza globala si incertitudine maxima politica globala trebuie atenuate convulsiile interne si trebuie pastrata coalitia de guvernare indiferent care e rezultatul la prezidentiale . Sunt convinsa ca Ciolacu va putea coopera cu oricine castiga alegerile ,toata discutia asta privind caderea guvernului daca nu castiga Antonescu e prosteasca ,stim toti cat de greu s a facut si aceasta majoritate parlamentara . Si contextul international e extrem de defavorabil ,si criza financiara globala practic a inceput iar Romania are datorii internationale mari si deficit bugetar si deficit de cont curent . Crizele necesita gestionarea prudenta si continuitate la gestionarea tarii !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7330
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.6023

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb