Ţara Galilor va fi prima naţiune din Regatul Unit care a propus un vaccin anti-COVID-19 tuturor persoanelor de peste 70 de ani şi îngrijitorilor acestora, adică 740.000 de persoane, şi-a exprimat astăzi satisfacţia executivul local, citat de AFP, conform Agerpres.
Intrată din nou în carantină pentru a stopa un al treilea val foarte virulent de coronavirus, atribuit unei variante mai contagioase apărute în sudul Angliei, Marea Britanie contează pe vaccinarea masivă a populaţiei sale pentru a putea ridica încet-încet restricţiile începând cel mai devreme din luna martie.
Guvernul premierului Boris Johnson şi-a stabilit ca obiectiv, pe care este încrezător că-l va atinge, să administreze până la jumătatea lunii februarie, o primă doză de vaccin celor patru prime grupe prioritare, adică aproximativ 15 milioane de persoane din care fac parte vârstnicii de peste 70 de ani, îngrijitorii lor, angajaţii căminelor de bătrâni şi rezidenţii acestora, informează Agerpres.
"Există 740.000 de persoane în Ţara Galilor în aceste patru grupe, iar 689.000 dintre ele au fost deja vaccinate până miercuri seara", a indicat premierul galez Mark Drakeford pentru BBC.
"Ne aşteptăm, când vom avea cifrele pentru ziua de ieri (joi), să fi depăşit de departe pragul de 700.000", a adăugat el. "Ştim că toţi cei care mai trebuie să fie vaccinaţi au primit o invitaţie să vină aici la sfârşitul zilei de vineri sau cel mai târziu în weekend", conform acestuia.
El a subliniat că ritmul de vaccinare se va încetini puţin în cursul următoarelor două săptămâni din cauza scăderii aprovizionărilor cu vaccin, dar se va intensifica în martie, notează sursa citată.
În total, peste 13,5 milioane de persoane în Regatul Unit au primit deja o primă doză a vaccinului AstraZeneca/Oxford sau Pfizer/BioNTech, cele două administrate în prezent în ţară, potrivit cifrelor oficiale publicate miercuri.
Cotidianul The Guardian afirmă totuşi vineri, citând un sondaj al asociaţiei profesionale din domeniu, că peste 400.000 de persoane din 656.000 care îngrijesc la domiciliu persoane vârstnice sau vulnerabile nu au primit prima doză de ser.
Dacă pe ansamblul Regatului Unit, britanicii acceptă în general să se vaccineze, reticenţa este mai mare la minorităţi. În acest context, Serviciul public de sănătate (NHS) difuzează videoclipuri în diferite limbi sau face apel la celebrităţi precum starul Elton John pentru a susţine campania de imunizare.