Ţara naostră, din nou pe primul loc la inflaţie în Uniunea Europeană

A.B.
Miscellanea / 16 aprilie

Ţara naostră, din nou pe primul loc la inflaţie în Uniunea Europeană

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a continuat să scadă în luna martie 2025, ajungând la 2,5%, faţă de 2,7% în februarie, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu toate acestea, România a redevenit statul membru cu cea mai ridicată inflaţie, înregistrând un avans anual al preţurilor de 5,1%.

Cele mai scăzute rate ale inflaţiei au fost raportate în Franţa (0,9%), Danemarca (1,4%) şi Luxemburg (1,5%). La polul opus, cele mai mari valori s-au înregistrat în România (5,1%), Ungaria (4,8%) şi Polonia (4,4%).

Comparativ cu luna februarie, inflaţia anuală a scăzut în 16 state membre, inclusiv în România, unde a coborât uşor de la 5,2% la 5,1%. Într-o singură ţară a rămas stabilă, iar în alte 10 state membre a crescut.

În februarie 2025, Ungaria deţinea primul loc la inflaţie în UE, cu o rată de 5,7%, urmată de România (5,2%).

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut în martie la 2,2%, de la 2,3% în februarie. Serviciile au avut cea mai mare contribuţie la inflaţie (1,56 puncte procentuale), urmate de alimente, alcool şi tutun (0,57 pp), în timp ce preţurile la energie au tras inflaţia în jos cu 0,10 pp.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), în România, rata anuală a inflaţiei a coborât în martie la 4,86%, de la 5,02% în februarie. Preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 5,10%, cele ale bunurilor nealimentare cu 3,84%, iar serviciile s-au scumpit cu 6,99%.

"Indicele preţurilor de consum în luna martie 2025 faţă de februarie a fost de 100,27%. Rata inflaţiei de la începutul anului (martie faţă de decembrie 2024) a fost 2,1%. Comparativ cu martie 2024, rata anuală a fost 4,9%, iar media ultimelor 12 luni a fost de 5,1%", arată comunicatul INS.

Tot INS anunţă că, potrivit indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), rata anuală a inflaţiei în România a fost de 5,1% în martie. Rata medie anuală calculată pe baza aceluiaşi indicator a fost de 5,4%, potrivit sursei citate.

Banca Naţională a României a revizuit în februarie prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2025, de la 3,5% la 3,8%. Pentru sfârşitul anului 2026, BNR estimează o inflaţie de 3,1%.

Potrivit scenariului de bază prezentat de guvernatorul Mugur Isărescu, inflaţia anuală va continua să fluctueze în prima parte a anului, urmând să intre în intervalul ţintit de BNR în primul trimestru din 2026. Scăderea va fi influenţată în principal de reducerea graduală a inflaţiei de bază, în timp ce factorii exogeni vor determina o evoluţie volatilă în lunile următoare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ...

    Hai ca urmeaza un alt filmulet pe tik tok. O fi cu o pisica, o fi cu o inflatie?

    In Romania s ar mai indrepta lucrurile daca nu i ar sili cotoroanta sa dea permanent de pomana circarului baby Wolodimir energie, arme, bani si altele

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3756
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3554
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7940
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.2986

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb