Ţara noastră a câştigat procesul Roşia Montană

F.D.
Politică / 8 - 10 martie

Ţara noastră a câştigat procesul Roşia Montană

Actualizare - Orban: "Adevărul a ieşit clar la suprafaţă"

Liderul Forţa Dreptei, fostul premier Ludovic Orban critică declaraţiile premierului Marcel Ciolacu în legătură cu procesul intentat statului român de Gabriel Resorces în legătură cu exploatarea minieră de la Roşia Montană, afirmând că, "prin declaraţiile sale stupide, Ciolacu putea chiar să furnizeze argumente pentru o decizie defavorabilă statului român". "Din fericire, România a câştigat. Şi adevărul a ieşit clar la suprafaţă. Că tot ce am făcut eu cu privire la acest litigiu a fost corect, legal şi benefic pentru statul român", declară Orban, relatează News.ro.

De o lună de zile PSD, PNL şi mercenarii lor din media mă acuză pe mine, pe Cioloş, pe cei din USR şi pe cei din societatea civilă că suntem vinovaţi pentru pierderea arbitrajului cu Gabriel Resources şi pentru miliardele de euro pe care va trebui să le plătească statul român. Tonul la acuzaţii l-a dat Ciolacu din 1 februarie. Un premier al României are obligaţia să reprezinte interesele României. Normal ar fi fost ca declaraţiile lui Ciolacu să spună clar că nu există niciun motiv pentru ca statul român să piardă procesul şi că pretenţiile companiei sunt complet nefundamentate", afirmă Orban.

În opinia sa, Ciolacu a dat, însă, dreptate companiei "prevăzând pierderea procesului şi acuzând nedrept oameni politici corecţi care nu au făcut jocul Gabriel Resources cât timp au deţinut funcţii de demnitate în statul român".

---

Actualizare - Turcan: "Roşia Montană ar trebui să reprezinte un caz şcoală"

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, salută faptul că România nu va trebui să plătească despăgubiri în cazul Roşia Montană şi îi felicită pe avocaţii implicaţi în acest sens.

Totodată, Turcan apreciază că Roşia Montană "ar trebui să reprezinte un caz şcoală" şi că "buna credinţă deseori ajunge să fie utilizată" împotriva celor care o manifestă.

"Sunt foarte bucuroasă că România evită plata de despăgubiri în dosarul Roşia Montană. Felicitări avocaţilor, care au lucrat ca acest lucru să devină realitate! Chiar şi când totul se termină cu bine, ca acum, ar fi util să reflectăm la ce lucruri putem evita pe viitor, pentru a nu mai apărea situaţii care să fie instrumentate împotriva României. Tot cazul Roşia Montană, din anii 90 şi până astăzi, ar trebui să reprezinte un caz şcoală. Buna credinţă deseori ajunge să fie utilizată împotriva celor care o manifestă", scrie Raluca Turcan, pe Facebook.

Ea adaugă că nu se cunosc cu certitudine intenţiile celor care iniţiat proiectul.

"Nu cred că e cineva care să ştie cu certitudine, acum, peste ani, dacă iniţiatorii proiectului au intenţionat realizarea lui sau dacă nu a fost, de la bun început, totul construit ca să se ajungă la un proces împotriva statului român. Neliniştea aşteptării s-a terminat chiar şi pentru aceia care înţeleg că tot întrebau în ultimele săptămâni, cum intenţionează să plătească statul, în tranşe sau integral. Acum au primit răspunsul, direct de la Washington, iar fantasma 'miliardelor' s-a năruit", precizează Turcan.

---

Actualizare - Drulă: "USR sesizează DNA şi autorităţile canadiene pentru manipularea bursei de către Marcel Ciolacu"

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, anunţă că Uniunea Salvaţi România sesizează DNA şi autorităţile canadiene "pentru manipularea bursei" de către premierul Marcel Ciolacu şi cere demisia acestuia...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Compania Gabriel Resources îşi exprimă dezacordul ferm şi analizează posibilitatea unui apel

Compania Gabriel Resources îşi exprimă "dezacordul ferm" şi spune că decizia de vineri a tribunalului de arbitraj de la Washington, care a dat câştig de cauză României în dosarul Roşia Montană, este "în întregime incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz", invocând în acest sens opinia separată exprimată de unul dintre arbitri, relatează News.ro.

Compania Gabriel Resources spune că analizează decizia împreună cu consilierii săi juridici pentru a-şi evalua opţiunile, luând în calcul inclusiv posibilitatea de a contesta decizia prin intermediul procedurii de anulare prevăzute de Convenţia ICSID.

"Considerăm că decizia majorităţii este profund greşită. Aşa cum a recunoscut arbitrul disident, intervenţia politică susţinută a Guvernului României în drepturile contractuale ale Gabriel a împiedicat dezvoltarea unui proiect minier emblematic deţinut în parteneriat cu statul. Vom avea nevoie de timp pentru a ne evalua opţiunile, dar ne grăbim să înregistrăm aprecierile noastre sincere faţă de acţionarii noştri pentru sprijinul şi răbdarea lor de nezdruncinat pe parcursul acestui proces prelungit. Dorim, de asemenea, să ne exprimăm recunoştinţa faţă de conducerea noastră serioasă şi harnică şi faţă de echipa de angajaţi, din România şi din străinătate, care şi-au dedicat o parte semnificativă a carierei lor pentru dezvoltarea proiectului, cu convingerea sinceră că acesta era în interesul ţării", a transmis Anna El-Erian, preşedinte al Gabriel Resources.

La rândul său, Dragoş Tănase, CEO al Gabriel Resources, şi-a expimat regretul că "România, economia şi cetăţenii săi au ratat oportunitatea de a beneficia de acest proiect minier. Vom studia în detaliu decizia Tribunalului înainte de a ne evalua următorii paşi", a promis oficialul.

Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID) al Băncii Mondiale a emis vineri o decizie prin care a respins, cu o majoritate de doi la unu, cererile de arbitraj depuse de companie împotriva Guvernului României în legătură cu investiţiile sale în proiectul minier de aur şi argint de la Roşia Montană. În plus, Tribunalul a acordat României aproximativ 10 milioane de dolari SUA pentru onorariile şi cheltuielile juridice suportate în legătură cu apărarea sa în instanţa de arbitraj.

Opinia disidentă la decizia de vineri a ICSID a fost exprimată de judecătorul Horacio A. Grigera Naon din Argentina.

Sentinţa este obligatorie pentru părţi.

Gabriel a iniţiat arbitrajul în faţa ICSID în iulie 2015, în temeiul tratatelor bilaterale de investiţii Canada-România şi Regatul Unit-România, ca urmare a refuzului guvernului român de a acţiona în ceea ce priveşte autorizarea proiectului Roşia Montană.

---

Actualizare - George Simion: "AUR va propune pedepsirea celor care acţionează pentru înstrăinarea resurselor naturale ale României"

Liderul AUR George Simion anunţă, după ce România a câştigat procesul cu Gabriel Resources privind proiectul minier de la Roşia Montană, că partidul său va propune reintroducerea în Codul Penal a articolului privind pedepsirea infracţiunii de subminare a economiei naţionale, precum şi pedepsirea faptei cetăţeanului român care acţionează pentru înstrăinarea resurselor naturale ale României. "Nu în ultimul rând, îl rog pe Marcel Ciolacu să nu felicite pe nimeni, ci să se apuce de treabă! Nu este meritul lui nicidecum pentru câştigarea acestui proces", mai afirmă Simion. El îi felicită pe locuitorii de la Roşia Montană, despre care afirmă că sunt "cele mai bune exemple vii de demnitate pe care le vom avea în anii ce vor veni".

"Procesul de la Washington pentru despăgubiri de circa 7 miliarde dolari pretinşi de la România ca urmare a rezilierii contractului de exploatare a aurului din Munţii Apuseni arată ce consecinţe pot avea corupţia monstruoasă şi trădarea de ţară. Pentru a preveni asemenea fapte Alianţa pentru Unirea Românilor AUR va depune un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal. Astfel, AUR propune reintroducerea în Codul Penal a articolului privind pedepsirea infracţiunii de subminare a economiei naţionale. Acest articol a fost abrogat de către vechile partide, PNL, PSD, pentru a putea prăda şi vinde Ţara fără a putea fi pedepsite", a scris George Simion pe Facebook.

El precizează că, la articolul din Codul Penal privind infracţiunea de trădare, AUR va propune şi pedepsirea faptei cetăţeanului român care acţionează pentru înstrăinarea resurselor naturale ale României.

"Au fost demnitari români care în ajunul procesului au creat aparenţa falsă că reclamanţii vor câştiga 7 miliarde dolari din procesul intentat României, pentru că statul român ar pierde. Nu în ultimul rând, îl rog pe Marcel Ciolacu să nu felicite pe nimeni, ci să se apuce de treabă! Nu este meritul lui nicidecum pentru câştigarea acestui proces. Datoria oricărui prim-ministru, actual şi viitor, este de a pune în valoare uriaşul patrimoniu existent la Roşia Montană precum şi a folosi resursele naturale ale Ţării DOAR în interesul românilor, nu al străinilor, indiferent dacă au activitate economică sau doar speculează pe bursele de capital", conchide liderul AUR.

---

Actualizare - Iohannis: "Salut reuşita României în procesul privind Roşia Montană"

Preşedintele Klaus Iohannis salută reuşita României în procesul privind Roşia Montană şi felicită echipele de specialişti implicate în susţinerea cauzei ţării noastre.

"Salut reuşita României în procesul privind Roşia Montană şi felicit echipele de specialişti implicate cu profesionalism în susţinerea cauzei noastre, în cadrul procesului de arbitraj internaţional de la ICSID. După mulţi ani de contestări şi dezbateri, atât politice, cât şi juridice, suntem astăzi la momentul adevărului: România câştigă procesul pentru Roşia Montană, fără penalizări sau despăgubiri, luptând şi reuşind să protejeze patrimoniul naţional", a scris preşedintele Iohannis, pe Facebook.

---

Actualizare - Attila Korodi, fostul ministru al Mediului: "Nu-mi pot stăpâni bucuria"

Fostul ministru al Mediului Attila Korodi, cel care a suspendat procedura de obţinere a autorizaţiei de mediu pentru exploatarea auriferă de la Roşia Montană, a reacţionat pe Facebook după ce România a câştigat procesul intentat de Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier. "Nu-mi pot stăpâni bucuria. (...) Mă bucur ca un copil", a scris Korodi, rememorând disputele avute cu compania, inclusiv cea în justiţie.

"Am câştigat procesul împotriva Gabriel Resources. Nu pot stăpâni bucuria pe care o am. Compania a început cu mine şi a dorit să termine cu statul român în a cere despăgubiri. 16 ani de procese, cereri de despăgubiri, presiuni politice, joc murdar. Doamne, nu-mi vine să cred!!!! Mă bucur ca un copil mic!!!!", a afirmat fostul ministru.

El aminteşte de despăgubirile de un milion de euro cerute în justiţie de companie, într-un proces împotriva sa şi de sprijinul prmit atunci din partea mai multor ONG-uri

"Şi am câştigat şi atunci, şi statul român a câştigat şi de data aceasta", subliniază Korodi.

El menţionează şi casa de avocatură care a susţinut cauza României în cadrul procedurii de arbitraj de la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile, de la Washington.

"A fost echipa de avocatură care ne-a sprijinit începând din anii 2007. Apărau interesele Ministerului Mediului condus atunci de mine. Şi au ţinut cu cauza dreaptă până astăzi, 2024", a conchis fostul ministru al Mediului.

---

Actualizare - Marcel Boloş: "România primeşte o decizie extraordinară"

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a transmis, vineri seară, felicitări echipei de la minister şi avocaţilor care s-au ocupat de cazul Roşia Montană, apreciind că decizia este "entraordinară".

"România primeşte o decizie extraordinară: Am primit câştig de cauză în cazul Roşia Montană. Mai mult, reclamanţii sunt obligaţi să ne ramburseze cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj", a scris, vineri seară, pe Facebook, ministrul Finanţelor.

Marcel Boloş a precizat că, potrivit procedurilor, nu se pot publica motivele care fundamentează soluţia pronunţată decât după 20 de zile.

"Vă asigur însă că România doreşte publicarea integrală a hotărârii arbitrale. Până atunci, felicit avocaţii şi echipa MF, dar toate celelalte persoane implicate în acest proiect", a mai scris ministrul.

---

Actualizare - Cioloş: "Patrimoniul naţional cu valoare mondială nu se vinde"

Fostul premier Dacian Cioloş spune referitor la cazul Roşia Montană că patrimoniul naţional cu valoare mondială nu se vinde şi trebuie protejat, afirmaţie făcută după ce Guvernul a anunţat că România a obţinut câştig de cauză în acest dosar judecat la Curtea de arbitraj internaţional de la Washington (ICSID) contra companiei Gabriel Resources.

"Roşia Montană rămâne în patrimoniul mondial UNESCO iar statul român nu plăteşte nici o despăgubire. Sper că cei care m-au acuzat în ultimii ani să înţeleagă că patrimoniul naţional cu valoare mondială nu se vinde şi că este datoria noastră să îl protejăm onest, până la capăt", a scris eurodeputatul Dacian Cioloş pe Facebook.

---

Actualizare - Guvernul României mulţumeşte tuturor celor implicaţi în apărarea intereselor statului român în procesul Roşia Montană

Guvernul a transmis, vineri seară, mulţumiri tuturor celor implicaţi în apărare intereselor statului român în dosarul Roşia Montană şi anunţă oficial că doreşte publicarea integrală a deciziei instanţei. Aceasta este aşteptată în următoarele 20 de zile.

"România a câştigat acţiunea arbitrală în dosarul Roşia Montană, decizia Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii a fost comunicata în această seară Guvernului României. Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primeşte câştig de cauză la acuzaţiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey). Mai mult, reclamanţii sunt obligaţi să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj", a transmis, vineri seară, Guvernul, într-un comunicat de presă.

Potrivit instituţiei, în urmatoarele 20 de zile urmează să fie publicată motivarea deciziei ICSID.

"Guvernul României salută această decizie şi mulţumeşte tuturor celor implicaţi în apărarea intereselor statului român", a mai transmis Executivul.

"Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat şi pensionar al acestei ţări să fie penalizat pentru greşelile unor oameni politici care au acţionat împotriva intereselor României. Mulţumesc echipei de avocaţi care a reprezentat România cu profesionalism, cinste şi onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naţionale", a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Potrivit datelor transmise de Guvern, acţiunea arbitrală internaţională a fost iniţiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) şi a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea şi garantarea reciprocă a investiţiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995).

România doreşte publicarea integrală a hotărârii arbitrale. Prin urmare, dacă tribunalul arbitral va redacta hotărârea arbitrală fără a face trimitere la informaţiile confidenţiale aflate în posesia sa, atunci hotărârea arbitrală va deveni publică în întregime şi se va publica pe site-ul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (https://icsid.worldbank.org).

---

Actualizare - Ciucă: Statul român nu are de plată despăgubiri de miliarde, ba chiar are de recuperat cheltuieli de judecată

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a comentat, vineri seară, verdictul în procesul Roşia Montană, referindu-se la faptul că, după 9 ani de procese, România obţine o decizie definitivă şi executorie.

"România câştigă procesul privind Roşia Montană! Statul român nu are de plată despăgubiri de miliarde, ba chiar are de recuperat cheltuieli de judecată. După nouă ani de proces, acest dosar se închide printr-o decizie definitivă şi executorie", a scris, vineri seară, pe Facebook, Nicolae Ciucă.

Preşedintele PNL afirmă că "s-a putut ajunge la această soluţionare favorabilă mai ales ca urmare a muncii depuse de experţii Ministerului de Finanţe condus de Marcel Boloş şi de echipa de avocaţi selecţionată de minister".

"Mulţumesc tuturor celor care au muncit pentru cauza României", a mai transmis Ciucă.

---

Actualizare - Marcel Ciolacu: "Am câştigat procesul Roşia Montană"

"Am câştigat procesul Roşia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat şi pensionar al acestei ţări să fie penalizat pentru ticăloşia unor antiromâni" Mulţumesc echipei de avocaţi care a reprezentat România cu profesionalism, cinste şi onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naţionale", a scris, vineri seară, pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu.

Acesta a adăugat: "Nu am acceptat jaful în cazul vaccinurilor anti-Covid, nu am făcut-o nici acum! Bravo, România".

---

România a primit câştig de cauză în procesul Roşia Montană, Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources urmând să îi ramburseze şi cheltuielile de judecată aferente, a anunţat Ministerul Finanţelor.

"România a primit astăzi, 8 martie 2024, Hotărârea Acţiunii arbitrale internaţionale iniţiată de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea şi garantarea reciprocă a investiţiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995). Aceasta a primit numărul ARB/15/31. Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primeşte câştig de cauză la acuzaţiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey)", a transmis, vineri seară, Ministerul finanţelor.

"Potrivit Ordinului tribunalului arbitral nr.3 din 14 noiembrie 2016, după comunicarea hotărârii arbitrale, orice parte trebuie să comunice, în maxim 20 de zile, informaţiile pe care le consideră confidenţiale. Pentru evitarea oricărui dubiu, România doreşte publicarea integrală a hotărârii arbitrale. Prin urmare, dacă tribunalul arbitral va redacta hotărârea arbitrală fără a face trimitere la informaţiile confidenţiale aflate în posesia sa, atunci hotărârea arbitrală va deveni publică în întregime şi se va publica pe site-ul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (https://icsid.worldbank.org).", a mai transmis Ministerul Finanţelor.

Instituţia precizează că nu va putea publica motivele care fundamentează soluţia pronunţată nu vor putea fi comunicate decât după trecerea celor 20 de zile.

"Pe această cale, dorim să felicităm avocaţii şi echipa MF, dar şi tuturor celorlalte persoane implicate în acest proiect", au mai transmis oficialii Ministerului Finanţelor.

Tribunalul arbitral a respins pretenţiile reclamanţilor, companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) şi obligă companiile să plătească României cheltuielile de judecată, de peste 1,4 milioane de dolari, dar şi dobândă.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Dupa atata consum de energie, de acuze si manipulari privind decizia asta, trebuie prudenta. Pot face apel, deci trebuie presa sa se abtina de la comentarii si dezvaluori, pot face apel sau deschid proces de defaimare etc. Asta e calea catre castiguri in aceste cazuri. Trebuie trimisa o echipa de investigatori care sa caute adresa din Jersey a firmei off shore din Jersey si pot chiar sa verifice daca nu e cumva numai o casuta postala, strict ca sa evite impozitele. Sa faca poze si interviuri ca sa vada publicul din Romania cum e sediul marii corporatii care pfetinde ca scotea aur din Apuseni dupa ce radea un munte si facea iaz de decantare cu cianudi. Datele acestea pot fi utile, ca pot face recurs.

    1. ...dar va fi doar formal. La nivelul ICSID lucrul bun poate apărea nu numai la 9 luni, ci și la 9 ani, ca atare să nu aveți vreo temere că se mai poate schimba soluția arbitrală. Ceea ce trebuie în perioada următoare este să-l rugăm pe Make să ne detalieze cum e cu jocurile la bursă, poate înțeleg ceva (aiurea!) și anchetatorii de la DNA...

      La burse va continua roller coaster, ca asa produce bursa cand e vorba de astfel de cazuri :pe zvonuri si ulyteior, dezmintiri. Sperr ca BRK nu a sfatuit si clienti retail sa cumpere gold corporation!

      ... nu potifi despagupit pentru un profit anticipat ... cel mult poti fi despagubit prntru ce ai investit ... daca ai iinvestit in politicieni ... sa-ti plateasca politicienii ... asta chiar ar fi reality/comedy show ...

      Domnule dragă. matale stii ca sunt cetăteni de origină română care fac politiică in PARLAMENTUL CANADEI ? Știi că unii dintre ei detin actiuni numeroase ale GR ?Stii că mulți români canadieni posedă astfel de actiuni ? Ba și mai multi de catre cei din AUSTRALIA ?Bursele canadiene , oricum nu joacă în acceași liga cu BVB.

    suburbia ue-ului bre, ca ati vindut tara demult

    1. asta-i singura ta ocupație , sa spui bre , peste tot , si editat

    Acest proces era de câștigat . GR nu are și nu a avut niciodată nici resurse nici intenția reală de exploatare. S-au rostogolit niște intenții printr-o mediatizare cu ștaif. Totul e o înscenare pentru listarea la Toronto a unei mari înșelătorii .

    1. Cei de la Gabriel Resorces nu inteleg diferenta intre active, pasive si colaterale. Si nu sunt singurii.

      ... buna dimineata! ... vestul functioneaza pe "active" confundate ...

    Deci joi se gandea Ciolacu sa faca referendum ca sa scoatem RM de pe lista UNESCO si sa o dam gratis la canadieni, in contul celor 7 miliarde.

    Azi, am castigat. 

    E absolut incredibil, dar povestea e cusuta cu ata alba, nu cu fir de aur. 

    Ceva s-a intamplat, dar inca nu stim. Deja se speculeaza ca USL a jucat la bursa pe pump and dump.

    Sau poate ca decizia de a castiga a fost una politica, poate Washingtonul a dat un telefon. Romania cu o datorie de 7 miliarde ar fi intrat in vrie, pensiile nu ar mai fi fost platite, taxele s-ar fi dublat (oricum vor creste la anul), oamenii ar fi iesit in strada, guvernul ar fi picat. Poate ca am castigat pt ca americanii aveau nevoie de stabilitate aici langa Ucraina. Sau poate va trebui sa dam ceva la schimb (va intra armata Romaniei in Transnistria sau chiar Ucraina vara asta ca parte a intelegerii?). 

    1. E de noaptea mintii... sa te duci in barlogu FIAREI pentru un arbitraj vizand niste resurse de aur nescoase inca la suprafata, uitand ca ca Soros s-a opus din rasputeri acestei afaceri prin toate ONGurile romanesti aservite cauzelor globaliste. .

      Cei de la Resursele lui Gabriel n-au auzit zicala ca "aurul dacilor nu e al nostru ci a urmasilor nostri si a urmasilor Bancii Mondiale, in vecii vecilor.." 

      E aceeasi optica stupida ca si cu aurul de la Londra "care ar trebui adus in tara"... si bagat in beciurile covrigarului de la Buzau care ne arata calea.

    Sa se autosesizeze Horga de la ASF pentru magaria de anunt a BRK si Monica Ivan. Rusine!

    1. ...

      Nu e nici o măgărie,este o raportare transparența normala. Cred ca ești vreunul din cei câte au cumpărat BRk la maxim, sperând sa se imbogateasca peste noapte. Dacă ai fost papagal, transforma investiția în una pe termen lung și nu mai arunca diferite petarde.

      a ce performante au intermediarii succesului la brk doar investitii pe termen lung gasesti in portofoliu. si pe maxim minusuri desigur

    Poate republicați alte decizii ale arbitrilor, dacă există. Sau trimiteri.

    1. ...

    da dar exista unii care mor de ciuda din cauza asta, de ex Drula

    Ciolacu si ai lui s-au pronuntat inainte de a se da verdictul si ne spuneau clar ca Romania va pierde acest proces si vom plati 7 miliarde de dolari. Dupa ce PSD-ul a adus aceasta firma si le-a facut cadou aurul de la Rosia Montana celor de la RG. Pentru oamenii s-au opus nu le-s iesit afacerea.Au continuat in schimb sa urle ca trebuie sa platim miliarde de dolari la RG. Acelasi lucru il trambita si Ponta, ca bom plati moliarde de dolari la RG. Votati PSD si pe Ciolacu sa ne vanda cu totul. Tot PSD au dat pe gratis petrolul si gazul Romaniei la austrieci.

    1. Partial adevarat dar PSD-ul prin Ponta a salvat Hidroelectrica care deja a fost "vanduta" de P(D)NL-isti ca falimentara

    Se pare că nu s-a terminat. Prin decizia Tribunalulul Arbitral luată cu majoritate de voturi, prin care a respins toate pretențiile reclamanților pe fond și a acordat o parte substanțială din costurile de arbitraj ale României, reprezentantii Companiei Gabriel Resources își exprimă dezacordul ferm cu decizia majorității, care este total incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz, așa cum demonstrează convingătoarea opinie divergentă a unuia dintre arbitri.

    In acest sens, Dragoș Tănase, CEO al Gabriel Resources, a declarat ormatoarele: "Acționarii Gabriel au investit sute de milioane de dolari pentru a realiza un proiect minier transformațional care ar fi adus beneficii sociale și financiare foarte importante pentru poporul român, nu doar la Roșia Montană, ci în întreaga Românie. Regretăm că România, economia și cetățenii săi, au ratat oportunitatea de a beneficia de acest proiect minier. Vom studia în detaliu decizia Tribunalului înainte de a ne evalua următorii pași.” 

    Compania a investit in dezvoltarea cartierului Recea din Alba Iulia unde s-au mutat familiile celor expropriati din Roșia Montană.  

    Astfel în anul 2009, 125 de familii au ales să devină cetăţeni ai municipiului Alba Iulia, optând pentru unul din tipurile de case construite de RMGC în cartierul Recea. La începutul procesului de consultare pentru amplasamentul de strămutare Recea, Departamentul de Relaţii Comunitare a organizat vizite la Alba Iulia - Recea şi a dat familiilor posibilitatea de a alege (rezerva) lotul de casă - înainte de a lua decizia de a vinde proprietatea din zona de impact a proiectului. Pentru a păstra reţeaua de relaţii sociale din comunităţi sunt luate în considerare toate opţiunile care au fost formulate în acest sens, dând astfel comunităţilor posibilitatea de a re-constitui structura de relaţii sociale şi de sprijin comunitar. În gestionarea schimbării, compania se orientează după principiul conform căruia câştigul înregistrat prin atingerea unor standarde de viaţă mai ridicate să nu fie asociat cu pierderea valorilor, tradiţiilor, a culturii comunitare. Ambele amplasamente de strămutare au fost proiectate în ideea ca aceste valori să nu se risipească, iar comunităţile să rămână laolaltă. 

    RMGC a iniţiat în timp consultări intense cu părţile interesate, pentru toate deciziile legate de amplasarea siturilor de strămutare, proiectele cartierelor de strămutare sau modelele de case. 

    Construit într–o zonă de dezvoltare urbană în continuă expansiune, cartierul Recea a fost inaugurat în mai 2009. 

    Lucrurile s-au blocat dupa anul 2013, când au demarat o serie de mitinguri pentru stoparea exploatarii miniere.

    Pentru salvarea Roşiei Montană au protestat de-a lungul timpului zeci de mii de oameni, români şi străini, ONG-uri, arhitecţi, arheologi, specialişti din mai multe ţări, Academia Română, Biserica Ortodoxă, Grupul pentru Salvarea Roşiei Montană al Profesorilor de la ASE etc. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb