Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au semnat joi, la Washington, acordul bilateral de securitate între cele două ţări, relatează Agerpres.
Preşedintele român a fost însoţit la ceremonia de semnare de ministrul de externe, Luminiţa Odobescu, de ministrul apărării, Angel Tîlvăr, şi de preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă. Alături de preşedintele Ucrainei, s-a aflat, printre alţii, şi ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba.
Textul acordului politic semnat de România cu Ucraina este asemănător cu cele semnate de alte state, vizând domenii de cooperare cu relevanţă pentru consolidarea capacităţii Ucrainei de a se apăra şi de a combate agresiunea rusă, în conformitate cu prevederile Cartei ONU, şi pentru întărirea securităţii României.
Acordul sistematizează, practic, cooperarea existentă între România şi Ucraina în diverse domenii, stabilind, în acelaşi timp, un cadru politic pentru continuarea acestei cooperări şi identificând o serie de direcţii de acţiune prioritare, în beneficiul ambelor părţi şi în beneficiul securităţii regionale. Liniile de negociere au fost aprobate de preşedintele şi prim-ministrul României, iar acordul reafirmă angajamentele politice din declaraţiile semnate de preşedinţii celor două state în iunie şi, respectiv, octombrie 2023.
Acordul semnat de România include şi domenii de interes specific în relaţia bilaterală, inclusiv aspecte legate de angajamentul Ucrainei de a continua reformele necesare în parcursul său european şi euroatlantic, de respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, de cooperare în combaterea criminalităţii transfrontaliere.
Documentul semnat la Washington are strict valoare politică, nu juridică.
Declaraţia prevede în mod expres faptul că implementarea angajamentelor şi a cooperării se face în conformitate cu legislaţia naţională, europeană şi internaţională aplicabilă.
În acelaşi timp, toate activităţile ce decurg din acest acord se desfăşoară în limitele resurselor existente, ţinând cont de interesele părţii române.
Acordurile semnate de Ucraina cu semnatarii Declaraţiei G7+, între care şi România, au fost lansate public, pe marginea Summitului aniversar al NATO de la Washington, la 11 iulie 2024. Cu această ocazie a fost lansat şi un Pact pentru Ucraina (Ukraine Compact) la care participă toate statele care s-au asociat la Declaraţia G7+ şi ulterior au semnat acorduri bilaterale de securitate cu Ucraina.
Numărul mare de state participante confirmă soliditatea sprijinului internaţional pentru Ucraina în actualul context de securitate, dar şi pe termen lung. Semnarea acordului politic bilateral şi participarea României la acest pact sunt dovada poziţiei consecvente de sprijin pentru Ucraina şi corespund interesului de securitate al României ca Ucraina să respingă agresiunea rusă.
Ucraina a încheiat acorduri cu 22 de semnatari ai Declaraţiei G7+, inclusiv Uniunea Europeană, şi continuă negocierile cu toţi ceilalţi semnatari. Aceste acorduri confirmă relevanţa şi importanţa deosebită a Declaraţiei şi a sprijinului internaţional pentru Ucraina. Toate aceste acorduri au o structură asemănătoare, prezentând sprijinul deja oferit şi identificând priorităţi pentru cooperarea viitoare cu Ucraina, cu accent asupra cooperării în domeniul militar şi de securitate, în sens larg, dar fără a se limita strict la aceasta.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2024, 18:51)
a venit si randul coloniei sa semneze cu zele. toata lumea incolonata in spatele aparatorului "democratiei universale". atat poate planeta la momentul asta......
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2024, 21:20)
mah da pe popor il intreaba cineva,un referendum poate, suntem de acord cu acorduri din astea de securitate cu astia ?? ajungem sa murim iara pe front rusesc?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2024, 23:36)
Din ce se stie iohanis a traficat copii iar cu banii obtinuti si-a cumparat 7 case. Acesta este presedintele romaniei care semneaza tratate internationale. Acestui jeg nesimtit ii transmit multa, multa muie si daca tot cauta un post pentru atunci cand isi va fi terminat mandatul cred ca cea mai potrivita functie e aceea de ,, sef de camera la rahova"
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2024, 22:06)
E timpul tradatorilor ,se intorc din nou timpurile cand plateam bir la sultan,......vezi sistemul Patriot facut cadou la ordinul marii finante de peste ocean
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2024, 23:13)
fuguta la patriotu putin
4. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 12.07.2024, 05:32)
...
5. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 12.07.2024, 06:31)
Am citit cu atenție contractul. Nu face altceva decât să confirme starea de slugă a României față de interesele altora. Nu aduce mai nimic nou în plus față de ce se întâmplă acum.
Interesante sunt totuși următoarele:
1. Contractul confirma încă o dată că România este de acord practic cu raptul stalinist - cedarea Bucovinei de nord;
2. Este valabil pentru o perioadă de 10 ani, dar oricare din cele două părți poate renunța la el oricând, dar atenție, sub condiția fermă ca proiectele comune aflate în derulare la momentul respectiv, să continue. În domeniul militar, economic etc.
3. Contractul este într-un singur sens, doar despre obligațiile României, nimic despre cele ale Ucrainei.
Concluzie: Este semnat la comandă - nu degeaba chiar la Washington.
Sunt curios dacă și celelalte contracte de securitate încheiate de Ucraina cu alte țări europene sună la fel.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2024, 09:28)
1. se va intoarce la noi si mai mult de atat. chill out.
2. reciteste 1.
3. reciteste 1 si nu te mai agita. nu aduce anul ce aduce ceasul.
Ban.Cher.Vali
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2024, 07:49)
Intre noi si orcia sta doar Ucraina. Cat timp sunt in picioare, suntem in siguranta. Ii ajutam nu doar pentru ca asa e omeneste si chiar crestineste, ci si pentru ca e in interesul nostru ca rusii sa nu ajunga la granita cu Romania.
Ultima data cand au fost la granita cu Romania, ne-au luat Basarabia, Bucovina, si Moldova.
La schimb ne-au dat secera si ciocanul.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2024, 09:29)
2040 e anul cand incepe disparitia rusiei ca stat (rupere interna, nu atac extern).
sper ca e mai linistitor pentru tine ce zic.
Ban.Cher.Vali
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2024, 09:21)
Ce misto ca sa rezolvat si cea mai importanta
problema a romanilor de rand,
mergem si votam PSD-PNL "forever",
romanii merita tot ce e mai bun
8. va place ce liric o pot da?
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2024, 09:26)
vestul Marii Negre se linisteste.
estul Marii Negre se incinge.
furtuna mare la sud de Marea Neagra - multimile striga numele ultimului lor presedinte
tratatul de la Montreux e caduc - beneficiarul sau si-a supralicitat pozitia si va pierde datorita caracterului sau indoielnic, de swinger.
tarul se uita cu scarba cu aclamatul incearca unificarea natiunilor de acelasi sange chiar in coasta sa sudica.
:) in pietele romanesti ca si in supermarketurile romanesti e bucurie mare, rosiile de import culese verzi si pliiiiine de pesticide non-UE au disparut, rosiile romanesti alea bune cu gust sunt multe si gustoase. :)
bate vant racoros de pace dinspre Purcari, semn ca se va face vin bun anul asta
toti fratii se unesc in jurul unui pahar de must bun
Ban.Cher.Vali