Ţara noastră, aliată cu Ungaria, Grecia şi Bulgaria într-un protest oficial faţă de interzicerea învăţământului în limba minorităţilor

A.C.
Politică / 14 septembrie 2017

Teodor Meleşcanu

Teodor Meleşcanu

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a trimis o scrisoare împreună cu omologii săi din Ungaria, Bulgaria şi Grecia către ministrul ucrainean de Externe prin care îşi exprimă "îngrijorarea şi profundul regret" faţă de adoptarea în Parlamentul de la Kiev a unei legi care ar impedica, de facto, învăţământul în limbile minorităţilor, potrivit unui comunicat al MAE.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că scrisoarea a fost trimisă şi secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, şi înaltului comisar al OSCE pentru minorităţi naţionale, Lamberto Zannier.

În comunicat se menţionează: "Acest demers comun are în vedere interesul susţinut al părţilor semnatare în asigurarea protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale şi adresează un apel autorităţilor ucrainene pentru identificarea de măsuri concrete/soluţii în acest sens, în spiritul cooperării şi cu respectarea strictă de către Ucraina a normelor şi standardelor internaţionale relevante în domeniu. În cadrul scrisorii se susţine necesitatea de a folosi toate instrumentele aflate la dispoziţia Consiliului Europei şi la nivelul OSCE pentru a asigura că noile dispoziţii restrictive introduse de Legea Învăţământului din Ucraina nu vor afecta protecţia adecvată a drepturilor fundamentale ale persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale".

Alături de Teodor Meleşcanu, scrisoarea a fost semnată de Ekaterina Zakharieva (ministruld e Externe al Bulgariei), Nikos Kotzias (ministrul de Externe din Grecia) şi Peter Szijjarto (ministrul de Externe din Ungaria), informează sursa.

În comunicat se transmite: "Facilitarea soluţionării problemelor cu care se confruntă persoanele aparţinând minorităţilor naţionale reprezintă un angajament al statului român. Din acest punct de vedere, considerăm esenţială respectarea dreptului la Educaţie în limba română pentru toate formele de învăţământ şi continuarea dialogului pe această temă, inclusiv în cadrul Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. România reiterează disponibilitatea de a sprijini Ucraina în procesul extins de reforme în domeniile legislativ, instituţional, economic şi de a contribui la eforturile internaţionale de sprijin, în coordonare cu partenerii noştri, pentru a veni în mod eficient în întâmpinarea nevoilor părţii ucrainene".

Potrivit sursei citate, scrisoarea face apel la autorităţile ucrainene pentru găsirea de măsuri concrete/soluţii pentru învăţământul în limba minorităţilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. pozitie gresita, normal este ca fiecare sa isi faca curatenie in propria ograda, noi sa scapam de cei 2 mil de unguri si in locul lor sa vina cei din alte parti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb