Anul trecut, una dintre cele mai relevante evoluţii din sfera securităţii naţionale a fost creşterea riscurilor de tip terorist, ţara noastră transformându-se în ţintă explicită, a declarat, ieri, directorul SRI, George Maior, în cadrul dezbaterilor din Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, asupra activităţii Serviciului din perioada 2007-2011.
Domnia sa a subliniat că această creştere a riscului survine din cauza unor declaraţii explicite ale unor clerici orientali, din cauza prezenţei noastre cu trupe în Afganistan şi din cauza scutului antirachetă. Şeful SRI susţine că serviciul pe care îl conduce a depus eforturi susţinute pentru prevenirea şi combaterea terorismului şi a reuşit să menţină ţara noastră departe de riscul unor atacuri teroriste.
Şi preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul Serviciului Român de Informaţii, Georgian Pop, a declarat, ieri că a constatat subsumarea activităţii SRI în scopul prevenirii şi contracarării riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale. Domnia sa a subliniat: "Comisia a constatat că una dintre cele mai relevante evoluţii din sfera securităţii naţionale a fost în 2012 creşterea riscurilor de tip terorist, România transformându-se din ţintă generică în ţintă explicită. Această modificare îngrijorătoare a fost pusă în evidenţă de atentatul terorist din Bulgaria, de la Burgas pe de o parte, iar pe de altă parte declaraţiile publice ale unor lideri ai organizaţiilor teroriste care au indicat România ca posibilă ţintă a unor atacuri teroriste. SRI a reuşit să menţină pe toată durata anului 2012 nivelul de alertă teroristă albastru precaut".
Maior şi Pop au evidenţiat, în intervenţiile lor din plen că o altă preocupare majoră a SRI a fost reprezentată, anul trecut, de ameninţările şi riscurile de tip cibernetic, România reprezentând o ţintă în spaţiul virtual - lucru demonstrat de o serie de atacuri cibernetice.
George Maior a spus că SRI trebuie să aloce în continuare resurse importante pentru combaterea criminalităţii informatice şi că serviciul s-a reformat în ultimii şase ani, devenind flexibil şi adaptat ameninţărilor actuale.
Georgian Pop a completat: "Comisia a constatat că SRI a dezvoltat acţiuni pentru protecţia informaţiilor clasificate ale statului român şi eforturi pe dimensiunea de contraspionaj. Am constatat că securitatea economică a fost o preocupare pentru SRI în 2012, iar serviciul a acţionat în limite stabilite de legislaţie în procesul de combatere a corupţiei în instituţiile publice". Domnia sa susţine că nu au fost identificate nereguli care să fie prezentate plenului Parlamentului.
Directorul SRI a mai declarat că 99% din arhiva Serviciului a fost predată CNSAS şi că, în prezent, Serviciul se poate considera desprins complet de anumite tare ale trecutului, de asociere cu fosta Securitate.