Tarfin, Agri-fintech-ul regional specializat în furnizarea de soluţii avansate pentru sectorul agricol prin intermediul platformei sale digitale, anunţă consolidarea poziţiei pe piaţa locală. Compania a înrolat peste 200 de distribuitori în platforma online în cel de-al doilea an de activitate pe piaţa din România, arată un comunicat de presă al companiei remis Redacţiei.
Potrivit sursei citate, Tarfin oferă fermierilor o modalitate prin care pot accesa eficient resursele de care au nevoie. Partenerii Tarfin sunt atât fitofarmacii, cât şi unii dintre cei mai importanţi distribuitori la nivel naţional, din diferite părţi ale ţării, precum Combinatul de Îngrăşăminte Chimice Năvodari (CICH), ROCA Agri RDF (Dachim, respectiv Adidana) Romchim Protect, Azochim Mureş, cât şi Glonos Multicom.
,,Pe fondul unei pieţe agricole în schimbare, unde costurile inputurilor cresc constant, se conturează o nevoie esenţială de finanţare atât pentru fermieri, cât şi pentru distribuitori. În această privinţă, Tarfin depune eforturi pentru a susţine cerinţele financiare ale jucătorilor din sectorul agri-business, întrucât am observat o creştere a cererii pentru surse de finanţare alternative spre deosebire de cele tradiţionale. Odată cu majorarea preţurilor la inputuri, atât fermierii, cât şi distribuitorii s-au confruntat cu provocări financiare semnificative, care au influenţat dinamica afacerilor locale. Printr-o colaborare activă şi adaptabilitate, ne propunem să contribuim la accelerarea activităţii agricole atât în România, cât şi în celelalte ţări est-europene în care activăm, asigurându-ne că resursele financiare necesare sunt accesibile tuturor celor implicaţi în ecosistem, aşa cum am reuşit să facem pentru peste 50.000 de fermieri până în acest moment", a declarat Adina China Birta, director general al Tarfin România, conform sursei citate.
Din comunicat mai reiese şi faptul că Tarfin îşi propune să realizeze o serie de schimbări notabile în cadrul sectorului agricol. Tarfin ar putea sprijini fermierii în sezonul de vânzări de toamnă, punând la dispoziţie peste 10 milioane de euro prin investiţii obţinute atât de la bănci locale, cât şi de la parteneri precum Elevator Ventures, Syngenta Group Ventures, Yara, Quona Capital, BIC Angels, Collective Spark şi Wamda Capital. Tarfin urmăreşte diversificarea surselor de finanţarea pentru a accelera dezvoltarea afacerii în viitor.
Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), economia României a înregistrat anul trecut o creştere de 4,8%, comparativ cu anul anterior. Cu toate acestea, evoluţia pozitivă a Produsului Intern Brut a fost influenţată negativ de performanţa sectorului agricol, care a înregistrat o scădere de 0,5%. Această tendinţă descendentă a fost rezultatul unei diminuări semnificative, de 11,6%, a volumului de activitate din sectorul agricol. În ciuda faptului că ponderea agriculturii în cadrul PIB-ului a rămas stabilă la 4,5% în anul 2022, aceste cifre subliniază importanţa majoră a furnizării unui sprijin financiar semnificativ pentru fermieri, pentru a face faţă provocărilor cu care s-au confruntat în ultimul an. Pe lângă susţinerea directă a fermierilor, Tarfin se implică şi în dezvoltarea soluţiilor de finanţare adaptate la nevoile pieţei digitale prin aplicarea unor soluţii financiare specifice pentru magazinele online.