Premierul Călin Popescu Tăriceanu a fost audiat, marţi, ca martor, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului General, în dosarul privatizărilor strategice, în special pentru ordonanţa privind vânzarea a 8% din acţiunile Petrom către Asociaţia salariaţilor, potrivit agenţiei Newsin.
Audierea premierului are loc exact în perioada în care se discută din nou de vânzarea către Asociaţie a acţiunilor Petrom, după ce procesul a fost blocat de mai multe ori în Guvern.
Presa a speculat faptul că Guvernul Tăriceanu ar face un troc pentru a servi interesele grupării Vîntu-Luca, care doreşte acest pachet de acţiuni, în schimbul susţinerii PNL pe canalele de media ale trustului Realitatea Caţavencu, patronat de cei doi.
În dosarul privatizărilor strategice, care include mai multe companii foste de stat, există opt învinuiţi pentru infracţiuni care aduc atingere securităţii naţionale: Stamen Stanchev (consultant internaţional), Mihai Dorinel Mucea (adjunctul Şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizare în Industrie din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului), Radu Mihai Donciu (consilier al Ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, cu responsabilităţi pe linia privatizării agenţilor economici în subordinea ministrului), Flore Mircea Călin (reprezentant permanent în România al unei societăţi de consultanţă bancară), Neagoe Robert Marius (directorul Direcţiei Juridice a Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizare în Industrie din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului), Mustafa Oral, Susak Michal (consultant internaţional).
Cei opt au fost puşi sub urmărire penală la 22 noiembrie 2006, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). În cursul lunii iunie 2006, DIICOT a primit din partea organelor cu atribuţii pe linia securităţii naţionale o sesizare în legătură cu existenţa unei grupări de criminalitate organizată, constituită în jurul cetăţeanului bulgar Stamen Stanchev, consultant al unei societăţi bancare internaţionale pentru afaceri derulate în România. Potrivit sesizării, gruparea era formată din mai mulţi demnitari şi funcţionari publici din instituţiile centrale cu atribuţii în domeniul privatizării. Scopul grupării era acela de a obţine, în afara cadrului oficial, date şi documente de natură a periclita securitatea statului.