TĂRICEANU, DESPRE CAZUL PONTA:  "La noi, Justiţia a fost folosită, nu doar o dată, ca armă politică"

A.G.
Ziarul BURSA #Politică / 24 septembrie 2015

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că, în România, Justiţia a fost folosită ca "armă politică" cu scopul preluării puterii prin eliminarea adversarilor politici, iar dosarul în care premierul Victor Ponta este trimis în judecată reprezintă un "exemplu relevant".

În deschiderea de ieri a Conferinţei "Guvernarea reprezentativă şi separaţia puterilor sub imperiul democraţiei", organizată sub egida Senatului, Tăriceanu a spus: "Observ că mulţi parlamentari sunt fie timoraţi pentru că au văzut cât de uşor poţi să fii compromis politic cu un dosar fabricat sau cu o campanie de presă negativă, fie sunt complici. Complicii sunt «acoperiţii» şi cei care îşi închipuie că pot ajunge la putere şi pe căi nedemocratice, atunci când adversarii politici sunt eliminaţi cu ajutorul dosarelor, şi nu prin votul democratic. Cel mai relevant exemplu în acest sens este dosarul prim-ministrului trimis în judecată. Într-o societate cu tradiţii în privinţa statului de drept, mai mult ca sigur prim-ministrul şi-ar fi dat demisia. Dar la noi, Justiţia, după cum ştiţi, a fost folosită nu doar o dată ca armă politică".

Tăriceanu a vorbit, totodată, despre cazul fostului ministru al Apărării Teodor Atanasiu, trimis în judecată şi apoi achitat, afirmând că, în opinia sa, şi premierul Victor Ponta ar putea fi, în final, achitat de instanţă: "Îmi amintesc de cazul fostului ministru al Apărării Teodor Atanasiu, care a fost trimis în judecată, apoi demis, apoi a fost achitat de instanţă, dar rezultatul îl ştiţi - a rămas bun demis din funcţia de ministru şi, o bună bucată de vreme, cariera sa politică a fost afectată. E foarte probabil, ca şi Victor Ponta să fie achitat în final. Dar atunci ce facem? Lăsăm un guvern legal şi legitim învestit la mâna unui procuror de caz? E o întrebare serioasă la care trebuie să găsim un răspuns. Eu nu pot să fiu de acord cu o asemenea opţiune. Cei aflaţi acum în Opoziţie ar putea ajunge la Putere pe mijloace nedemocratice, dar îi asigur că, la un anumit moment, vor cădea şi ei în această capcană şi atunci, evident, democraţia reprezentativă va dispărea, fiind înlocuită cu o conducere ocultă a unui grup de iniţiaţi".

De asemenea, Călin Popescu-Tăriceanu a arătat că, "dacă un politician îşi permite să critice anumite aspecte ale activităţii unor segmente din autoritatea judecătorească, este executat cu maximă promptitudine de CSM şi Inspecţia judiciară sub acuzaţia că a afectat independenţa Justiţiei: "De aici putem trage concluzia - componentele autorităţii judecătoreşti se vor intangibile. (...) Cred că libertatea de a critica modul în care funcţionează Justiţia o are orice cetăţean şi cu atât mai mult un membru al Parlamentului. (...) Parlamentul trebuie să găsească un răspuns adecvat pentru amendarea legislaţiei şi pentru eliminarea magistraţilor abuzivi sau corupţi. Sigur că, respectând independenţa Justiţiei, Parlamentul nu poate rămâne într-o veşnică inacţiune, cu speranţa că sistemul justiţiar se va autocorecta, pe de-o parte, şi, pe de altă parte, cu teama ca nu cumva această acţiune să fie interpretată ca o interferenţă în independenţa Justiţiei", a mai spus acesta.

În ce priveşte problema magistraţilor corupţi sau abuzivi, Tăriceanu a ţinut să precizeze că, în opinia sa, unii membri ai CSM şi-au pierdut legitimitatea de a reprezenta corpul magistraţilor, existând astfel "semne serioase de întrebare cu privire la încrederea şi respectul de care se bucură CSM în rândul magistraţilor".

Preşedintele Senatului a mai spus: "Trăim în România într-un paradox. Legislaţia este la nivelul standardelor europene, (...) dar problema pe care o avem este cea a practicilor din Justiţia română. Numirile într-o serie de funcţii de conducere în cadrul autorităţii judecătoreşti nu au ţinut cont de profesionalism, ci de tot felul de relaţii mai mult sau mai puţin fireşti, apartenenţa la grupuri partizane şi cumetrii. Cred că este şi principala cauză a neajunsurilor şi abuzurilor pe care le vedem, în ultima vreme, în Justiţie". Călin Popescu Tăriceanu susţine că va trebui să găsim soluţii pentru eliminarea acestor situaţii anormale.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. DNA cind vine mai repede la muftiu Tariceanu >>>> poate reuseste sa-i stinga gura odata

    romania trebuie sa ramana a romanilor indiferent cati cretini se bucura cand justitia mai sparge un cap la ordin. orice cotropitor isi organizeaza si recompenseaza zapcii insa poporul ar trebui sa aiba minima inteleciune sa vrea democratie. cand il vad pe cretinul cu opinia nr 1 imi dau seama ca suntem totusi departe.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb