Tăriceanu: "Există o încordare în conducerea PNL"

Ziarul BURSA #Politică / 28 august 2013

Tăriceanu: "Există o încordare în conducerea PNL"

Fostul premier: "Nu sunt în situaţia să declar că îmi doresc şefia partidului, însă nu aş spune că nu-mi doresc"

Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, actualmente senator PNL, spune că, la nivelul conducerii PNL, există "o încordare", "un stres" legat de situaţia de la Transporturi şi admite că această situaţie a creat o problemă de imagine partidului. Domnia sa a spus: "Cred că există o anumită încordare la nivelul conducerii PNL din cauza evenimentelor care s-au succedat în ultima vreme, şi cu Silaghi şi cu situaţia creată cu nominalizarea lui Nini Săpunaru. Probabil că întotdeauna există, dacă analizăm post-factum, şi variante mai bune, dar sigur că este probabil un anumit stres care funcţionează şi care a dus la această situaţie în final, o situaţie care a creat o problemă de imagine fără îndoială în PNL. Dar, mă rog, în această luptă permanentă între instituţii, în această luptă între Guvern şi Preşedinţie, lucrurile acestea până la urmă aproape că sunt consecinţa naturală".

El şi-a manifestat speranţa ca Ramona Mănescu să facă faţă funcţiei de ministru al Transporturilor, arătând că este vorba de un minister dificil de gestionat.

Totodată, Călin Popescu-Tăriceanu a menţionat că noul ministru al Transporturilor nu va trebui să lase impresia că este responsabil şi pentru proiectele de infrastructură pe care nu le conduce şi că această situaţie va determina "o echilibristică destul de complicată" pe care Ramona Mănescu va trebui să o facă. Domnia sa a spus: "Trebuie să subliniez că marile proiecte de infrastrucutră nu le dirijează Ministerul Transporturilor, le dirijează ministrul Şova, aşa încât Ramona Mănescu va trebui să facă o echilibristică destul de complicată pentru ca să nu lase impresia că ea este responsabilă şi pentru proiectele pe care nu le conduce. Acest lucru îi va aduce complicări şi complicaţii suplimentare în derularea activităţii ei. Dar eu am văzut că a avut o evoluţie politică foarte bună în PNL şi are o experienţă la PE care cred că îi este foarte utilă şi sper să facă faţă la Ministerul Transporturilor".

Călin Popescu-Tăriceanu a mai spus, pe de altă parte, că PNL şi PSD sunt "condamnate" să colaboreze, în ciuda existenţei unor diferenţe de abordare: "Părerea mea e că şi noi, PNL şi PSD, suntem condamnaţi la colaborare - sigur, condamnaţi cu ghilimele - pentru că noi ne-am angajat împreună în faţa românilor cu un program politic şi cu un program cu o dimensiune socială şi economică faţă de care avem anumite obligaţii. Trebuie să ne ducem angajamentele la bun sfârşit, aşa încât, în pofida unor diferenţe de abordare, cum e cazul politicilor fiscale, trebuie să ne uităm mai departe în perspectivă la ce avem de făcut".

El a arătat că, până în momentul de faţă, în guvernarea actuală, agenda PSD a reuşit să fie mai bine bifată decât agenda PNL, raportat la adresarea către propriul electorat.

"Cred că PNL trebuie să aibă mai multă grijă, să privească cu mai multă atenţie faţă de electoratul propriu. Un parteneriat cum este cel al nostru cu PSD, ca să poată să funcţioneze bine, trebuie ca ambii parteneri să câştige, în sensul larg al cuvântului, în sensul în care fiecare reuşeşte să-şi ducă la îndeplinirie anumite angajamente pe care şi le-a luat, pentru că aşteptările electoratului sunt egale", a spus Tăriceanu.

El a mai spus că nu vede şi nici nu ar fi de dorit o ruptură a USL în perioada următoare, iar ieşirea PNL de la guvernare reprezintă, în opinia sa, un gest care nu trebuie făcut.

Fostul premier a precizat că în PNL există, în acest moment, preocupare, crispare şi îngrijorare faţă de faptul că activitatea ANI şi DNA din ultima perioadă a vizat, exclusiv, membri ai formaţiunii liberale.

Întrebat dacă ar mai viza funcţia de preşedinte al PNL la un viitor Congres al partidului, Călin Popescu-Tăriceanu a spus că nu este în situaţia să declare nici că îşi doreşte acest lucru, dar nici nu ar spune că nu-şi doreşte: "Cred că e un orizont destul de îndepărtat. Sigur, acest lucru poate să depindă şi de dorinţa mea sau de disponibilitatea mea cât şi a colegilor mei. Nu sunt în situaţia în momentul de faţă să declar nici că îmi doresc acest lucru, dar nici nu aş spune că nu-mi doresc".

El a arătat că nu este interesat de o candidatură la alegerile europarlamentare. "Nu mă interesează o candidatură la europarlamentare, pentru că eu cred că experienţa pe care o am ar fi mult mai utilă în ţară, pentru cetăţenii români. Sigur că la Parlamentul European se decid lucruri foarte importante, care au reverberaţie şi consecinţe inclusiv pentru România, dar eu consider prezenţa mea mult mai utilă în spaţiul politic din România", a spus Tăriceanu.

El a mai precizat că se va implica în campania lui Crin Antonescu pentru alegerile prezidenţiale în măsura în care va considera că programul prezidenţial se suprapune cu obiectivele majore pe care PNL şi USL le au.

"Politica fiscală, îndreptată mai curând către o supraimpozitare a contribuabililor bun-platnici"

Călin Popescu Tăriceanu susţine că politica fiscală pare să fie îndreptată mai curând către o supraimpozitare a contribuabililor care deja sunt bun-platnici. Domnia sa a spus: "A doua problemă mare la care vreau să mă refer însă este o problemă pe care am şi semnalat-o de curând şi este politica fiscală. Politica fiscală pare să fie îndreptată mai curând către o supraimpozitare a contribuabililor care deja sunt bun-platnici. Eu am vorbit despre necesitatea lărgirii bazei de impozitare care nu înseamnă adăugarea unor impozite suplimenatre la contribuabilii care plătesc, înseamnă aducerea în sistemul de fiscalizare a contribuabililor persoane fizice sau juridice, întreprinderi care fac evaziune fiscală voită sau care pur şi simplu nu sunt prinşi în sistemul fiscal din România din diverse considerente - beneficiază de anumite scutiri şi aşa mai departe - pe care nu ni le putem permite în ziua de azi".

El a arătat că, din păcate, măsura care a apărut în public prin memorandumul cu FMI de impozitare suplimentară a chiriilor este un bun exemplu de ceea ce nu ar trebui să se facă în România azi, pentru că riscul este ca, mărind impozitele existente, să se ajungă la evaziune fiscală şi mai mare sau, cu alte cuvinte, să treacă în zona de evaziune fiscală cei care sunt bun-platnici.

Fostul premier a mai spus că nu i s-a părut oportună luarea măsurii de diminuare a TVA la pâine, întrucât consideră că nu va duce la diminuarea evaziunii fiscale în domeniul panificaţiei.

Călin Popescu-Tăriceanu a vorbit şi despre o altă măsură care ar trebui supusă atenţiei, respectiv diminuarea costurilor cu forţa de muncă, în condiţiile în care există evaziune fiscală la nivelul angajaţilor şi angajatorilor. Tăriceanu a precizat, totodată, că ar opta pentru mărirea redevenţelor pentru tot ceea ce înseamnă resurse, mergând astfel pe sistemul de impozitare indirectă.

Tăriceanu: "Ponta face cam mult treaba altora"

Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, senator PNL, a declarat ieri că prim-ministrul Victor Ponta face prea mult treaba altor miniştri, el arătând că există riscul ca Ponta să devină un "paratrăsnet" în cazul în care în anumite domenii nu se ating obiectivele.

Domnia sa a spus: "Pot să vă spun, aşa, într-o simplă propoziţie, că activitatea actualului premier este peste aşteptările mele. Însă, sigur, amploarea problemelor, multitudinea problemelor face să fie nevoie de o implicare permanentă, nu numai a premierului, ci şi a miniştrilor. Miniştrii mi se par uneori estompaţi, cu unele excepţii, evident. (...) I-aş sugera premierului un singur lucru: să ţină cont că şi prezenţa lui, sigur, fără îndoială, foarte utilă, câteodată duce la estomparea personalităţii unora dintre membrii Cabinetului, care ar trebui să aibă curajul să aibă mai multă iniţiativă, să iasă mai mult în faţă şi să-şi asume responsabilităţile ei înşişi".

El a precizat că nu ar spune că este vorba de un monopol de imagine al premierului Victor Ponta, arătând, însă, că probabil premierul "face cam mult treaba altora".

Fostul prim-ministru a mai spus că nu a sesizat greşeli mari pe care guvernarea USL să le fi făcut, el arătând că singurul lucru care l-a îngrijorat a fost legat de privatizarea CFR Marfă, pe care a catalogat-o drept "o mare problemă". "Nu am văzut greşeli mari. Singurul lucru care pe mine m-a îngrijorat, dacă vreţi, este proiectul de privatizare la CFR Marfă, unde cred că Guvernul a vrut să răspundă în mod pozitiv termenelor şi angajamentelor luate faţă de FMI şi acest lucru, deci scurtimea termenelor a împiedicat pregătirea suficientă a unei privatizări la o întreprindere de dimensiune mare şi cu importanţă deosebită", a spus Tăriceanu, citat de Mediafax. El a precizat că, în opinia sa, consultantul pe care Ministerul Transporturilor l-a angajat ar fi trebui să aibă timpul necesar să facă o prezentare amplă a companiei şi apoi ar fi fost obligatoriu să deruleze acele întâlniri cu întreprinderile interesate şi cu băncile de investiţii pentru a trage investitori mai mulţi şi mai serioşi.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb