Călin Popescu Tăriceanu a fost ales, luni, în funcţia de preşedinte al Senatului, obţinând 93 de voturi "pentru". El şi-a dat demisia din PNL şi a candidat ca independent la funcţia de preşedinte al Senatului, fiind susţinut de grupurile PSD, PC şi UDMR. Tăriceanu a întrunit din partea senatorilor 93 de voturi "pentru", în timp ce 60 de parlamentari au votat împotriva alegerii sale. Se pare că niciun parlamentar PNL nu l-a susţinut prin vot pe Călin Popescu Tăriceanu, potrivit unor surse politice.
Candidatul Marius Obreja (propus de PNL) a întrunit 45 de voturi "pentru" şi 108 voturi "împotrivă", iar Dumitru Oprea (propus de PDL), 15 voturi "pentru" şi 133 de voturi "împotrivă". Alte patru voturi au fost anulate.
Întrebat cum vede un tandem Ponta-preşedinte, Tăriceanu-premier, Victor Ponta a răspuns: "De ce nu invers? Eu aş lucra foarte bine cu un preşedinte ca domnul Isărescu, ca domnul Oprescu sau ca domnul Tăriceanu". Ponta a adăugat că astăzi este el cel mai bine plasat în sondaje, dar că "sondajele sunt schimbătoare".
Ponta a mai spus că prin alegerea lui Tăriceanu ca preşedinte al Senatului speră să fie duse mai departe toate obiectivele USL. El a adăugat că este nevoie de un efort comun pentru a pune capăt, în noiembrie, "regimului Băsescu", informează Mediafax.
"În plus, cred din tot sufletul că domnul Tăriceanu are şi experienţa şi statura politică necesară pentru a fi al doilea om în stat şi, dacă va fi vreodată cazul să-l înlocuiască pe domnul Băsescu, vă daţi seama că o va face în cunoştinţă de cauză şi cu toată demnitatea", a adăugat Ponta, precizând că nu ia în calcul o suspendare a lui Traian Băsescu, ci se referă la "o ipoteză constituţională".
Noul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat în plen, după alegerea sa, că proiectul politic USL este în momentul de faţă, din punctul său de vedere, un proiect care nu a fost dus la îndeplinire: "Ne-am angajat să punem România pe picioare, toţi cei care am fost aleşi sub sigla USL şi având în vedere că misiunea nu ne-am dus-o la îndeplinire, vreau să cred că trebuie să lucrăm împreună pentru a nu-i dezamăgi pe cei care ne-au votat, pentru a nu le distruge speranţele într-o viaţă mai bună".
El a menţionat că din acest motiv a acceptat propunerea venită din partea PSD, PC, UNPR şi UDMR, de a candida pentru această funcţie: "Clasa politică este, după părerea mea, într-o bună măsură, debusolată şi fără o perspectivă pe termen lung. Suntem îndeobşte preocupaţi de probleme false. Din păcate, cea mai mare parte a oamenilor politici se lasă angrenaţi în dispute derizorii. După 20 de ani, România a rămas fără un proiect major".
Crin Antonescu l-a acuzat, ieri, pe Victor Ponta că prin sprijinirea lui Tăriceanu la şefia Senatului ar încerca ruperea PNL din interior. În replică, premierul Victor Ponta i-a transmis că prin sprijinirea de către PSD a candidaturii lui Călin Popescu Tăriceanu la şefia Senatului se încearcă refacerea USL şi nu ruperea PNL.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.03.2014, 00:55)
Băse jovial fredonează deja "Antonescu, nici nu știi / Cât de mic începi să fii !" Dar unde oare am mai auzit asta ? Și parcă a urmat ceva ... parcă era ceva cu bloguri. Sau era ceva cu gratii ?
2. Sangele apa nu se face...
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 11.03.2014, 11:58)
Deci, revin cu o propunere, ba chiar cu doua. Prima ar fi: hai sa vedem cine sunt protagonistii politicii ultimilor 4-8 ani de guvernare/presedintie si din ce grupuri provin ei, adica cu cine s-au asociat ei de prin 1990 incoace. A doua ar fi propunerea sa nu mai vedem politica ca o intreprindere sociala, ci ca o afacere pur si simplu. Asta ne-ar arata clar cine cu cine se asociaza si care sunt de fapt mizele in acest joc. Despre dl.Tariceanu stiam la un moment dat: Patriciu, Verestoy, Nastase chiar pana la un punct, era si Geoana pe-acolo la un moment dat dar s-a facut de ras si el... Oricum, daca privim lucrurile asa, vedem o grupare clara de oameni care si-au tras active ale fostului Stat Roman, si-au tras averi impresionante, toti dupa acelasi tipic, dar care apoi s-au impiedicat: criza financiara, unele probleme cu legea si cu matusile, etc., si alta grupare tot asa de clara care nu prea ii mai vrea, dar parca i-ar vrea... Politiceste vorbind, asa cum dl. Antonescu s-a dezis de principiile politicii liberale facand pact cu social-democratii corupti pana-n maduva oaselor si condamnati majoritatea doar pana la nivelul pielii oaselor respective, doar pentru a lupta impotriva unei simple persoane fizice (cam putin as zice eu, scopul parand a fi mai mult de razbunare personala), tot asa si dl. Tariceanu se dezice de principiile care i-au calauzit credinta politica, acceptand rusinea, oprobriul politic, deschizand astfel calea unei prostitutii politice greu de crezut si printre mashterele anilor '90.
Un lucru este clar: se apropie ghilotina! Fie ea cu otel rusesc sau otel german, dar se apropie... Cu toate ca sincer, as fi preferat ca otelul sa fie din productia autohtona de la Calarasi si Galati, juma-juma...