Premierul Tăriceanu le-a spus miniştrilor, la începutul şedinţei de Guvern de ieri, că există diferenţe mari între ministere în privinţa Programelor Operaţionale Sectoriale, miniştrii care s-au achitat de obligaţii fiind cei ai Muncii, Mediului şi Dezvoltării.
"Există o diferenţă mare între stadiul în care se află responsabilii pe Programele Operaţionale Sectoriale şi Programul Operaţional Regional, există premianţi şi cei ce au reuşit mai puţin bine", le-a spus premierul miniştrilor. El a apreciat ca fiind "foarte bună" activitatea ministrului Mediului, Attila Korodi, a ministrului Muncii, Paul Păcuraru şi cea a ministrului Dezvoltării, Lazlo Borbely.
Premierul le-a cerut miniştrilor să acorde sprijin secretarilor de stat, pentru ca ritmul de lansare a proiectelor să fie accelerat, şi le-a spus că doreşte să fie utilizată o sumă cât mai mare din banii europeni în 2008.
Tăriceanu a anunţat, marţi, o serie de măsuri în scopul gestionării cât mai eficiente a fondurilor europene.
Astfel, Guvernul intenţionează să majoreze salariile funcţionarilor care lucrează cu fonduri europene şi să impună rezolvarea cu prioritate a contestaţiilor depuse în urma licitaţiilor organizate pentru proiecte finanţate din fonduri europene. Alte măsuri vizează reducerea duratei de acordare a avizelor de mediu, a celor pentru descărcare de sarcină arheologică şi a procedurilor de expropriere.
"Am discutat despre modul în care sunt soluţionate contestaţiile de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. Trebuie să vedem ce modificări facem în legislaţie, astfel încât proiectele cu finanţare europeană să devină prioritare, să nu se meargă pe formula primul venit, primul servit", a declarat Tăriceanu.
În ceea ce priveşte salarizarea funcţionarilor care lucrează în domeniul gestionării fondurilor europene, Tăriceanu a explicat că, deşi aceştia au un spor salarial de 75%, salariul net pentru un debutant este de maximum 1200 de lei, ceea ce face ca, după 2-3 ani de activitate, să se îndrepte către sectorul privat.
Alte măsuri vizează limitarea perioadei în care pot fi acordate avizele de mediu, termenele în care se pot face exproprierile şi avizele privind descărcarea de sarcină arheologică. "Vrem să modificăm legislaţia perivind exproprierile, pentru că azi presupune etape foarte lungi. (...) Pentru analiza de impact de mediu poate dura şi un an şi jumătate până dau avizele, iar descărcările de sarcină arheologică durează foarte mult", a declarat premierul.
Tăriceanu a precizat că Ministerul Finanţelor şi ministerele responsabile cu Programele Operaţionale Sectoriale trebuie să vină, în termen de două săptămâni, cu propuneri privind modificările legislative.
Premierul a anunţat că reuniunile Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor vor avea loc, lunar, în perioada următoare.