Premierul Călin Popescu Tăriceanu a dat asigurări, ieri, la începutul şedinţei de Guvern, că fondul de pensii poate susţine plata pensiilor atât pentru finele acestui an, cât şi pentru anul 2009.
Declaraţiile premierului vin ca urmare a anunţului făcut de şeful statului, Traian Băsescu, potrivit căruia, ""fondul de pensii este prăbuşit"", neexistând resursele necesare pentru a acoperi majorările de pensii pornite în 2007 şi consolidate anul acesta.
Şeful statului a declarat: ""Nu este o surpriză că fondul de pensii este prăbuşit. Fondul de pensii nu are bani să acopere majorarea pornită în 2007 şi consolidată la 1 octombrie 2008, devansată chiar. Până la sfârşitul anului se aduc din bugetul de stat pentru a se plăti pensiile 350-400 milioane de euro. La anul, pentru ca să putem să plătim pensiile aşa cum ele sunt acum, din bugetul de stat trebuie duse circa 1,2-1,3 miliarde de euro, ceea ce arată că întrebarea mea a fost corectă atunci când toată clasa politică a spus
În replică, Călin Popescu Tăriceanu a explicat: "Nu a trebuit să dăm niciun leu la bugetul de pensii. Pensiile sunt acoperite. Avem sumele necesare pentru a face plata pensiilor conform majorărilor care au intrat în vigoare de la 1 noiembrie fără niciun fel de probleme. Nu aveam niciun fel de problemă, vreau să-i asigur pe toţi pensionarii din România, să stea liniştiţi că nu au nicio problemă cu plata pensiilor".
Tăriceanu a precizat, potrivit Agerpres, că Executivul ar trebuie să majoreze pensiile la agricultori, la veteranii de război, indemnizaţii reparatorii, alocaţii pentru copii sau indemnizaţii de creştere de copii, precum şi sumele aferente pentru drepturile persoanelor cu handicap.
"Având în vedere că fondul de pensii face parte din bugetul consolidat de stat, nu se pune problema incapacităţii lui de a face faţă plăţilor", a subliniat premierul, adăugând: "Situaţia este sub control"".
Tăriceanu a explicat că, în anumite perioade, pot să apară unele deficite pe bugetul de pensii, însă, a adăugat el, pensiile nu sunt acoperite integral din contribuţii nici în ţările Uniunii Europene.
Şeful Executivului a dat exemplul Belgiei care contribuie cu 50% din bugetul de stat, Cehia cu 58%, Germania - 20% , Danemarca - 10%.
Potrivit primului-ministru, ponderea cheltuielilor cu pensiile în Produsul Intern Brut este în România de 6,3%, în Polonia - 13,59%, în Ungaria - 9,5%, în Germania - 11,8%, iar în Danemarca - 10,8%.