Tăriceanu: PNL nu-şi pune încă problema candidatului la preşedinţie

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 10 februarie 2009

Tăriceanu: PNL nu-şi pune încă problema candidatului la preşedinţie

Tăriceanu: Proiectul de buget are neconcordanţe

Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a adus, ieri, la finalul şedinţei Biroului Politic Central al partidului, o serie de critici proiectului de buget pe anul 2009, arătând că el conţine mai multe neconcordanţe. "Sunt lucruri care stârnesc multă nedumerire. Veniturile la buget sunt prevăzute să crească cu 24% faţă de anul 2008, în condiţiile în care creşterea economică previzionată de buget este de 2,5%. Deci, sunt nişte neconcordanţe flagrante, la care Guvernul trebuie să dea răspunsuri pe care până acum nu a fost capabil să le furnizeze", a declarat Tăriceanu. Pe de altă parte, liderul liberal s-a arătat nemulţumit că Executivul nu a inclus în buget şi o serie de măsuri împotriva crizei economice. De asemenea, preşedintele PNL a criticat şi faptul că o serie de domenii importante au primit mai puţine fonduri decât în anul 2008. "La o primă lectură, sunt nişte cifre departe nu de ceea ce au promis, ci de ceea ce a fost bugetul până la finele anului 2008. De exemplu, agricultura depăşise 3% din PIB, iar acum pentru agricultură se vor aloca numai 1,5 procente din PIB-ul actual. Pentru cercetare, cultură, sunt diminuări extraordinar de mari", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu. Liderul liberal şi-a exprimat nemulţumirea şi faţă de intenţia Executivului de a renunţa la plata orelor suplimentare pentru personalul bugetar, arătând că munca peste program trebuie remunerată. El a anunţat că liberalii au început, de luni, să lucreze la amendamentele pe care parlamentarii PNL le vor depune la proiectul pentru buget.

Liberalii nu se gândesc încă la posibilitatea susţinerii unui candidat independent la preşedinţia României, deoarece alegerile sunt "destul de departe", a declarat ieri preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, la finalul şedinţei Biroului Politic Central al partidului. "Nu aş putea să spun că se discută (despre posibilitatea susţinerii unui candidat independent la preşedinţie - n .r. ), pentru că alegerile pentru preşedinţia României sunt totuşi destul de departe. Nu a început o discuţie în acest sens", a spus Tăriceanu.

Pe de altă parte, el a afirmat că nu este de acord nici cu teoria lansată de Institutul "Ovidiu Şincai", potrivit căreia toate partidele, cu excepţia PD-L, ar trebui să susţină un candidat unic la preşedinţie, care să i se opună lui Traian Băsescu.

În altă ordine de idei, liderul liberal a anunţat că, ieri, au fost demarate procedurile interne pentru organizarea Congresului PNL. "Am discutat despre alcătuirea unei comisii de analiză şi modificare a statutului. Această comisie va fi condusă de preşedintele de onoare, Mircea Ionescu Quintus. Statutul ne dă un element important în ceea ce înseamnă norma de reprezentare, care este calculată într-o proporţie de un sfert, în funcţie de numărul de membri, şi am luat în calcul numărul de membri de la reînscrierea partidului, iar în restul de trei pătrimi - ponderea este dată de rezultatele la alegeri", a explicat preşedintele liberal.

Tăriceanu a mai spus că a fost stabilit şi un mecanism în cadrul căruia se iau în calcul - în această ordine - rezultatele de la alegerile locale, cele de la alegerile parlamentare şi cele de la scrutinul europarlamentar.

În acest sens, a anunţat că, la nivelul formaţiunii sale, au fost începute procedurile de selecţie a candidaţilor la alegerile pentru Parlamentul European (PE).

"Am numit chiar o comisie de evaluare şi selecţie a candidaţilor, care este condusă de Teodor Meleşcanu, Crin Antonescu şi alţi câţiva, sunt aproximativ cinci-şase persoane", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.

Întrebat dacă actualii europarlamentari PNL vor avea prioritate pe lista partidului la alegerile pentru Parlamentul European, liderul liberal a vorbit despre "cartea de vizită" a acestora.

"Parlamentarii care ne reprezintă astăzi la Parlamentul European şi-au făcut o carte de vizită, sigur, nu egală şi cred că activitatea lor va fi o recomandare pentru a fi repuşi pe listă, reselecţionaţi, dar vor fi şi candidaţi care nu sunt în momentul de faţă la Parlamentul European. E o competiţie deschisă", a afirmat preşedintele PNL.

El nu a exclus nici posibilitatea ca pe lista PNL la alegerile europarlamentare să se afle şi personalităţi care acum nu se află încă în partid.

Tăriceanu a mai adăugat că s-a decis, la nivelul partidului, strângerea a minimum 500.000 de semnături pentru participarea la alegerile europarlamentare, deşi legea nu cere decât 200.000 de semnături în acest scop. Pe de altă parte, liderul liberal a vorbit despre "lipsa de interes" faţă de scrutinul europarlamentar. "Această lipsă de interes poate să ne coste mult, pentru că românii trebuie să înţeleagă că din ce în ce mai multe dintre soluţiile la problemele cu care se confruntă se vor decide la Bruxelles", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb