Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, ieri, la Braşov, că Guvernul României şi-a pregătit o strategie pentru a lupta împotriva crizei mondiale care tinde să afecteze şi România. El a anunţat că va aloca 10 miliarde de euro pentru crearea de noi locuri de muncă. "Sperăm ca prin acest ajutor de stat să creăm 80.000 - 100.000 de locuri de muncă în cursul anului viitor", a arătat premierul, care a adăugat că banii vor securiza locurile de muncă actuale, dar vor crea şi premisele necesare resorbţiei forţei de muncă ce va fi disponibilizată. Deocamdată, companiile au anunţat că anul viitor vor disponibiliza, la nivel naţional, aproape 30.000 de angajaţi, doar la Braşov numărul acestora tinzând spre 2.500. "Vom acorda firmelor o primă de 1.000 de euro pentru fiecare şomer mai vechi de trei luni care va fi angajat", a precizat Tăriceanu modul în care va fi aplicat programul de creare de locuri de muncă.
În ceea ce priveşte mutarea fabricii Kraft Foods din Braşov în Bulgaria, Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că ştia de intenţia concernului de a muta fabrica de mai multă vreme şi că acestă decizie nu este legată de criza financiară.
"Există remediu pentru criza mondială, trebuie doar acţionat pe nişte direcţii foarte clare, iar prima dintre acestea este grija faţă de oameni, de întreprinzători, să găsim remedii pentru stimularea investiţiilor, dar şi faţă de sistemul bancar care are acum o problemă mare, dar începe să îşi revină, pentru că dobânzile la credite au început să scadă", a declarat premierul.
• Dacia are probleme din cauza populismului
Ca exemplu pentru modul în care a afectat criza financiară România, Tăriceanu a atins problema uzinelor Dacia de la Piteşti, care sunt nevoite să îşi trimită angajaţii în şomaj tehnic. "Eu am atras atenţia de acum şase luni că importul nestingherit de maşini vechi va afecta locurile de muncă de la Piteşti, dar am fost combătut cu nişte argumente populiste şi ieftine. Rezultatul se vede şi îmi pare rău", a mai precizat premierul. Argumentele la care se referă premierul Tăriceanu au fost susţinute de preşedintele PD-L, Emil Boc , care a cerut eliminarea taxei de primă înmatriculare pentru ca românii să poată importa maşini second-hand din afara României.
• Restricţii pentru băncile străine
O altă problemă atinsă de premier a fost încrederea în sistemul bancar românesc. "Am ajuns în situaţia ca tranzacţiile interbancare să nu se mai realizeze din cauza lipsei de încredere. Am avut o întâlnire cu bancherii şi am stabilit ca Guvernul, împreună cu Asociaţia Băncilor şi cu Banca Naţională, să ia măsuri pentru restabilirea încrederii în sistemul bancar care suferă din cauza unor probleme generale la nivel mondial. Am discutat şi cu preşedintele Băncii Central-Europene şi cred că este imoral ca unele bănci, care au primit subvenţii din partea guvernelor ţărilor lor de origine să vină în România pentru a specula situaţia financiară şi să facă profituri mari de pe urma noastră", a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, după care a adăugat că este posibil ca România să ia unele măsuri în ceea ce priveşte restricţia pătrunderii unor grupuri financiare pe piaţa românească.