Preşedintele Partidului Naţional Liberal, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat, ieri, că, în prezent, România se află într-un grav deficit de democraţie, ca urmare a implicării unor instituţii publice în lupta politică. Primul-ministru a făcut referire în mod explicit la cazul fostului ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş. În acest caz, a susţinut Tăriceanu, există un mare semn de întrebare cu privire la rolul pe care instituţiile fundamentale ale statului ar trebui să le aibă în disputa politică. "Sunt instituţii care ar trebui să fie complet în afara luptei politice şi care se angrenează şi servesc cu muniţie această dispută politică şi acest lucru este anormal. Dacă aceste lucruri vor funcţiona aşa, în continuare, derapajul de la democraţie este clar. În momentul în care într-o ţară, în loc ca justiţie să se facă în justiţie, ajungem să o facem în piaţa publică sau la televizor atunci nu mai putem să vorbim de o justiţie credibilă, de o justiţie neutră, de o justiţie care să asigure un act de justiţie. Dacă mergem mai departe şi ajungem ca deciziile importante să le luăm prin mitinguri sau prin adunări populare, sunt obligat să atrag atenţia foarte serios că, în acest fel, au apărut şi s-au consolidat ulterior dictaturile politice în Europa, începând cu perioada nazis-tă. Suntem, în momentul de faţă, într-un grav deficit de democraţie în România prin faptul că aceste instituţii sunt folosite şi se lasă subordonate unor scopuri politice", a declarat premierul Tăriceanu.
El a adăugat că nu pune sub nicio formă în discuţie oportunitatea difuzării în presă a unor materiale care se referă la corupţie. "Am toleranţă zero la corupţie. În momentul în care am văzut această prezentare a cazului Remeş am considerat că cea mai bună decizie este demisia lui imediată, pe care i-am cerut-o", a subliniat Tăriceanu.
Premierul a spus însă că justiţia nu poa-te funcţiona în acest fel şi toţi cetăţenii, inclusiv demnitarii, trebuie să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie până la pronunţarea instanţei. "Noi, de exemplu, cu toţii acceptăm ca preşedintelui să-i acordăm prezumţia de nevinovăţie. Acest lucru trebuie să se întâmple cu orice cetăţean", a subliniat preşedintele PNL, care a arătat că în cazul lui Remeş este vorba pentru prima dată de un "linşaj public", cauzat, în opinia sa, de angrenarea instituţiilor statului în lupta politică.