Tăriceanu: România va propune la UE reducerea subvenţiilor pentru biocombustibili

A.D.
Ziarul BURSA #Politică / 19 iunie 2008

Premierul va participa zilele acestea, alături de preşedintele Traian Băsescu, la Consiliul European de vară, care se va desfăşura la Bruxelles. Cu această ocazie, România va propune includerea în proiectul documentului final al reuniunii a unui pachet de măsuri pentru diminuarea impactului creşterii preţurilor produselor agricole şi petroliere asupra populaţiei cu venituri reduse în care se află inclusiv o referire la eliminarea treptată a subvenţiilor care se dau pentru culturile a căror destinaţie sunt biocombustibilii, a declarat, ieri, premierul Călin Popescu-Tăriceanu. De asemenea, în propunerea României mai sunt referiri la menţinerea modelului agricol european, biocombustibilii şi, pe de altă parte, promovarea investiţiilor de cercetare-dezvoltare pentru echipamente şi utilaje şi pentru creşterea productivităţii la produsele agricole de bază. Premierul a precizat: "Există sigur o acţiune care este eminamente speculativă atât pe preţurile la produsele petroliere, cât şi pe cele agricole, pentru că în pofida unor creşteri ale consumului au exis­tat şi creşteri la producţia agricolă şi fireşte că o logică elementară spune că avem în momentul de faţă şi o acţiune speculativă, dar, evident, că sunt şi numeroase zone ale globului care se confruntă cu o lipsă acută de produse agricole.

Bineînţeles că, aici, UE are un rol important de jucat pentru că trebuie să pună în funcţiune mecanismele de solidaritate, dar, în acelaşi timp, această creştere de preţuri nu afectează numai ţările sărace, ci şi pe cele europene, inclusiv România".

În ce priveşte creşterea preţurilor produselor petroliere, nu există un răspuns gata făcut de Guvernul României sau de UE, pentru că acest fenomen afectează toată lumea deoarece a avut loc într-un timp foarte scurt, în condiţiile în care, în 2004, preţul barilului de petrol era de 27 dolari, iar în prezent este de 140 dolari.

Şeful Guvernului a mai spus ieri: "Cred că în ce priveşte România, ţinând cont că majorarea preţurilor la petrol angrenează imediat o creştere a preţurilor la gaze, avem un motiv în plus ca, pe baza deciziei strategice pe care am luat-o, să continuăm lucrările la finalizarea centralei nucleare de la Cernavodă - reactoarele 3 şi 4, şi începerea unei a doua centrale nucleare, astfel încât energia electrică să devină o alternativă serioasă la consumul de gaze naturale. Sigur că România are oarecum o poziţie mai avantajată în raport cu alte state europene care nu au deloc resurse energetice de petrol şi gaze, dar şi resursele României sunt limitate în timp, ele sunt în curs de diminuare şi sigur că trebuie să ne pregătim pe viitor cu surse de energie care să fie abordabile la nivelul preţurilor".

Potrivit acestuia, ţările care au mai rezerve încă faţă de energia nucleară vor trebui, probabil, "să le lase mai jos" pentru că nu în toate ţările populaţia îşi va putea permite să plătească preţuri exorbitante pentru gazele din consumul casnic.

El a subliniat că nu doreşte să se creeze aşteptări din partea populaţiei privind stabilirea de către Guvern a preţurilor agricole şi petroliere pentru că nicăieri în lume nu se întâmplă aşa ceva, dar guvernele naţionale împreună cu UE pot găsi soluţii pentru orientarea producţiei de energie spre soluţii mai convenabile, pentru stimularea creşterii ofertei de combustibili.

De asemenea, în ce priveşte pachetul legislativ energie-schimbări climatice şi pachetul legislativ energie-piaţă internă care, de asemenea, vor fi pe agenda Consiliului European, premierul Tăriceanu a subliniat poziţia României de susţinere a înfiinţării unei agenţii europene de coordonare a autorităţilor naţionale de reglementare. "În acest fel noi considerăm că este nevoie de a susţine creşterea gradului de liberalizare a pieţei interne printr-o mai bună coerenţă de reglementare între ţările membre", a spus primul-ministru.

"Petrom" a scumpit carburanţii cu până la 0,07 lei/litru

Compania "Petrom" a scumpit benzinele cu 0,07 lei/litru şi motorinele cu 0,06 lei/litru, începând de ieri, iar în prezent preţurile tuturor carburanţilor depăşesc patru lei, potrivit datelor afişate de portalul companiei .

Astfel, benzina ECO Premium 95 costă 4,06 lei/litru, benzina Premium fără Plumb 95 se vinde cu 4,03 lei/litru, iar un litru de benzină Top Premium fără Plumb 99+ se comercializează cu 4,36 lei/litru. Benzinele OMV Carrera 95 şi OMV Carrera 100 se vând acum cu 4,13 şi respectiv 4,76 lei/litru.

Motorina Top Euro Diesel 4 costă acum 4,42 lei/litru, un litru de motorină OMV Sprint Diesel se vinde cu 4,47 lei, motorina Euro Diesel 4 este comercializată cu 4,34 lei/litru şi motorina OMV Premium Diesel cu 4,75 lei/litru.

Ultima majorare a preţului carburanţilor a fost operată de Petrom la 12 mai 2008, când compania a scumpit carburanţii cu 0,12 lei/litru. (C.I.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb