Şefii coaliţiei de guvernare au oferit timp de o săptămână o nouă diversiune cetăţenilor români. După ce fumigena privind atentatul împotriva lui Liviu Dragnea nu a reuşit schimbarea agendei publice a cetăţenilor, mai preocupaţi de ce s-a întâmplat în 10 august, în Piaţa Victoriei, după ce "bomba" lui Darius Vâlcov privind protocolul secret din 8 decembrie 2016 dintre Parchetul General şi Serviciul de Informaţii s-a întors împotriva ministrului justiţiei, PSD şi ALDE au aruncat în presă scrisoarea lui Rudolph Giuliani.
Fost procuror şi fost primar al oraşului New-York, în prezent avocat şi apropiat al preşedintelui Donald Trump, Giuliani şi-a permis, la solicitarea unui client, să trimită o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, document în care critică protocoalele încheiate între Parchetul General şi SRI şi între DNA şi SRI. Ba chiar, în cuprinsul scrisorii, Giuliani îi sugereză lui Klaus Iohannis că ar trebui să aprobe o amnistie pentru toţi cei care au fost condamnţi pe baza probelor adunate în urma colaborării dintre cele trei instituţii semnatare ale protocoalelor.
Scrisoarea a fost fluturată atât de preşedintele PSD Liviu Dragnea, cât şi de liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu care au spus că lucrurile menţionate în documente sunt corecte şi că, iată, oficiali ai SUA au o altă părere faţă de preşedintele Klaus Iohannis şi de opoziţia politică din ţara noastră.
Cei doi au uitat să menţioneze că, de fapt, scrisoarea lui Giuliani nu are niciun antet oficial: nici de la Casa Albă, nici de la Departamentul de Stat.
Întregul scandal a atras, de altfel, atenţia Departamentului de Stat care va stabili dacă Rudolph Giuliani mai poate continua activitatea sa pentru alţi clienţi, atât timp cât îl reprezintă pe preşedintele Donald Trump.
Conform unui articol publicat de cotidianul american Washington Post, Giuliani a primit un apel din partea oficialilor Departamentului de Stat în această săptămână despre scrisoarea sa. Rudolph Giuliani le-a spus celor de la Washington Post: "Cei de la Departamentul de Stat au vrut să ştie: «Este exact acest lucru? Este real? Vrem să ne asigurăm că acest lucru este autentic». Le-am răspuns: «Absolut»".
Ca răspuns la o cerere de comentarii formulată de cotidianul american, Departamentul de Stat a reiterat declaraţia sa din 11 iunie şi a spus că "până în prezent România a înregistrat progrese considerabile în combaterea corupţiei şi construirea statului de drept. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale".
Mai mult, un oficial din cadrul Departamentului de Stat le-a transmis celor de la Washington Post: "Rudy Giuliani nu vorbeşte pentru guvernul american cu privire la politica externă".
Totodată, Rudolph Giuliani a declarat cotidianului american că a fost angajat să trimită scrisoarea de către o firmă de consultanţă la nivel global condusă de fostul director al FBI, Louis Freeh. El a refuzat să spună pentru ce persoană sau client lucrează firma Freeh şi ce sumă a primit pentru scrisoarea respectivă.
Contactată de Washington Post, firma Freeh nu a răspuns la o cerere de comentarii, dar jurnaliştii americani susţin că societatea a prestat în trecut servicii pentru Gabriel Popoviciu, un investitor român care, anul trecut, a fost condamnat la şapte ani de închisoare într-un caz de fraudă şi corupţie.
Rudolph Giuliani a mai declarat că nu a discutat cu preşedintele Donald Trump şi cu niciun alt oficial al administraţiei de stat americane înainte de a întocmi şi de a trimite scrisoarea respectivă în România.
Conform articolului din Washington Post, Giuliani a spus "Sunt un cetăţean privat", atunci când a fost întrebat de ce a luat o poziţie contrară guvernului SUA el a menţionat că nu era pe deplin conştient de poziţia Statelor Unite privind lupta anti-corupţie din România, aruncându-l ca pe o "problemă domestică" în acea ţară.
"Poate că ar fi trebuit să spun în scrisoare, că nu reprezint preşedintele", a spus Giuliani, dar a adăugat că el a presupus că oficialii români ştiau acest lucru. El a mai spus că a vorbit cu cel puţin un oficial român, dar a refuzat să spună cu cine.
• Scrisoarea plătită a lui Giuliani naşte reacţii
În scandalul scrisorii semnată şi trimisă de Rudolph Giuliani, Mircea Geoană, fostul candidat la prezindeţialele din 2009 şi fost preşedinte al Senatului, susţine că şi alţii au învăţat să folosească "jocul cu manta", adică folosirea pârghiilor de influenţă din străinătate.
Fost ministru de externe al României şi fost ambasador al ţării noastre în SUA, Geoană a scris pe pagina sa de Facebook:
"Aici duce exportul de scandal din România - ajungem din nou cu tema corupţiei pe prima pagină a presei internaţionale. «Jocul cu manta», folosirea pârghiilor de influenţă din străinătatea influentă pentru susţinerea intereselor de acasă, era până mai de curând apanajul instituţiilor şi a unui grup de iniţiaţi. Au învăţat şi alţii să o folosească şi nu ezită să o facă. Câştigă cineva din asta? Eu cred că pierdem cu toţii".
În acelaşi context, politologul american Francis Fukuyama a criticat pe contul său de Twitter iniţiativa lui Rudolph Giuliani de a semna o scrisoare în apărarea corupţilor din România.
"Rudy pare că şi-a făcut o carieră din apărarea politicienilor corupţi. Giuliani a fost plătit pentru a face lobby în România", a scris el pe Twitter, dând link la articolul din Politico unde Giuliani a admis în premieră că a fost plătit de avocatul lui Puiu Popoviciu şi Alexander Adamescu.
Totodată, Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a declarat, ieri, că modificările aduse legislaţiei penale pot influenţa negativ relaţia România - SUA, precizând că guvernul de la Washington sprijină complet lupta anticorupţie şi apărarea drepturilor omului, potrivit unor surse din AmCham, citate de g4media.
Afirmaţiile au fost făcute de ambasadorul SUA în cadrul evenimentului "The U.S. - Romania Strategic Partnership: Highlights & Opportunities - AmCham Ambassadorial Business Breakfast", la care a participat şi ambasadorul României în SUA, George Maior.
Kans Klemm a spus: "Recentele modificări în legislaţia penală şi anticorupţie, semnalate într-o scrisoare comună a ambasadorilor şi oficiali UE, pot avea un rol negativ asupra cooperării SUA -România în domeniul luptei împotriva terorismului, traficului de arme şi persoane şi aplicarea legii. În ciuda retoricii, trebuie făcută diferenţa între poziţia oficială a SUA, exprimată de Casa Albă şi Ambasadă, şi declaraţiile cetăţenilor. Fiecare dintre noi e liber să scrie ce consideră el de cuviinţă".
În legătură cu acest subiect a făcut o scurtă precizare şi ministrul justiţiei, Tudorel Toader. Întrebat cum comentează situaţia creată de declaraţiile lui Giuliani, Toader a răspuns: "Eu nu sunt comentator. Sunt atâţia care cred că le ştiu pe toate şi îşi dau cu părerea cu privire la toate. Giuliani este şi el un om până la urmă, din Statele Unite".
1. Vorbesc in numele cititorilor Bursa de orice color
(mesaj trimis de Mihai în data de 31.08.2018, 01:24)
Ne-am saturat de autori care scriu articole politice. Ziarul Bursa este unul economic si rolul lui este foarte important . Rugam redactia si patronatul ca sa pastreze linia ziarului de pana acum si sa ne ofere articole care sa fie cu adevarat folositoare in activitatea noastra. Cititorii ziarului Bursa sunt maturi si suficient de inteligenti ca sa nu aibe nevoie de "educare politica ". Cei care sunt de o parte sau alta nu cred ca vor fi influentati sa isi schimbe optiunea politica. Indiferent de care parte ne situam din pct de vedere politic avem nevoie de un ziar Bursa care sa se lupte pe probleme economice in mod impartial.
1.1. Ciocu' mic! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2018, 02:45)
Daca tu te-ai saturat, respira pe nas. Noi, nu ne-am saturat, pentru ca articolul chiar priveste economia, exact in masura in care si infractorul Liviu Dragnea este actor in economia tipic romaneasca: ai alta opinie despre Liviu Dragnea? Ramanand la domeniul economic, inelul pe care-l poarta Giuliani la degetul mic tradeaza originile romanesti ale acestui cocalar. Si uite ca hahalera asta a devenit (culmea ironiei!) tocmai acul pentru cojoacul infractorului Liviu dragnea.
1.2. Minti! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Justin în data de 31.08.2018, 02:47)
Nu, Mihai, nu este adevarat, nu vorbesti in numele cititorilor Bursa. Eu nu te-am mandatat sa vorbesti in numele meu. Eu vreau sa fiu informat de Bursa asupra fenomenelor politice, pentru ca, spre deosebire de restul presei, Bursa tine partea rationalului, a corectitudinii, a moralului, iar impartialitatea nu o confunda cu complicitatea la minciuna. Opiniile politice exprimate in ziar conteaza pentru mine, deoarece am incredere ca Bursa nu face propaganda in favoarea vreunui partid sau a vreunui afacerist. Mihai, cererea ta este politica, te deranjeaza un ziar desprins de interesul politic direct. Sper ca Bursa sa-si continue linia si in nici un caz sa nu asculte de tine si de minciunile tale.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2018, 03:59)
Cine ti a dat tie mandat sa vorbesti in numele cititorilior?
1.4. Cititorul Bursa este un RBL (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de The Brute în data de 31.08.2018, 06:24)
draga domnule Mihai, un personaj mulat pe realitatile cotidiene anchilozate din timpurile domniilor fanariote si leganat de sublimele stari de tensiune ale unui decor caragialesc imposibil de translatat catre alta factura comportamentala. Este daca vreti tranchilizantul care ii permite unui Leu (sic BNR) sa ignore ca traieste intr-o rezervatie, fie ea chiar mediul sau natural, hranit bine si alergand suficient sa-si irososeasca energia posedata din abundenta. Desi el, LEUL, vizibil sustinut financiar de NGOul 4 Labe , fiziologic mai intremat decat in perioada in care isi deplasa coada in spatiul restrans al unei gradini zoologice este ingradit comportamental de sentimentul unei totale inutilitati pe care savana i-o insufla in locul pajistii mioritice. Ziarul Bursa este singura legatura indestructibila cu un trecut pe care l-a cunoscut plin de privatiuni si care in acelasi timp l-a format sa nu isi revendice titlul de rege neincoronat al junglei . Pentru ca intelegand limitele spatiului de actiune si-a dat seama ca singura cu adevarat importanta calitate pe care o poseda este aceea de a observa si actiona conform rangului sau si nu precum unei hiene.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2018, 06:24)
Ba, da' ce smecher crezi tu ca esti!
Cum zici tu?, "Cititorii ziarului Bursa sunt maturi si suficient de inteligenti ca sa nu aibe nevoie de "educare politica "."
Adica cine ma? Dragnea si Veorica? Mincinosul si analfabeta nu au nevoie de educare politica?!
1.6. Hmmmmmmmmmm (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2018, 07:26)
Educarea politică și suxesul economic merg mana-n mână?
Luăm cazul suviței și a lui bomboanel milionari în ieuro bugetari, diferite partide cu unul la origine?
1.7. "eu vara nu dorm!" (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2018, 07:28)
Cântec
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2018, 09:27)
Mincinosule!
1.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Esti mai multi? în data de 31.08.2018, 09:41)
Ne-am saturat? Esti mai multi? Sunt cititor al ziarului si nu inteleg de ce vorbesti in numele meu. Mi-ai cerut acordul sau macar opinia? Ai ajuns sa vorbesti tu, un caraghios, in numele cititorilor.
Ca sa lamurim lucrurile:
1. Nu te obliga nimeni sa citesti articolul
2. Poti citi celelalte articole care sunt numeroase si dedicate stict stirilor economice.
3. Economia este influentata in mod decisiv de politic asa incat indirect orice informatie de natura politica are si influenta econimica.
4. In toate postarile tale, desi te declari independent si feciorelnic, nu faci decat sa sustii PSD-ul si gasca lui de hoti ordinari.
5. Am convingerea ca cititorii s-au saturat de postarile tale idioate si partinitoare si nu de articolele din Bursa.
In concluzie: Esti un mare bou!
1.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Eu în data de 31.08.2018, 10:16)
Multumim ca ne-ai luminat. Inseamna ca toti regii care au purtat de-a lungul istoriei un signet ring erau de origine cocalara.
Ce ne-am face noi fara oameni care sa ne aduca lumina in viata?
1.11. Ziarul tipărit are pagina 3 dedicată politic (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de George Marinescu în data de 31.08.2018, 11:37)
Acest articol a fost publicat în pagina 3 - Politică şi Economie - a Ziarului BURSA, pagină pe care formatul publicaţiei o are de foarte multă vreme. Se pare că nu citiţi Ziarul BURSA în format tipărit, aşa că vă recomandăm să achiziţionaţi un abonament pentru a vă convinge că avem o pagină care este dedicată special domeniului politic.
1.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Vanat în data de 31.08.2018, 14:12)
Mihaita tata, te-ai facut din nou de cacao. De cate ori sa-ti mai spun ca desenele animate de pe Cartoon sunt mai pe intelesul tau decat politica mincinoasa promovata de Antena3? Ziarul Bursa este citit de oameni inteligenti si manipularile sau idioteniile de tip antena 3 nu prind la ei. Esti prea mic pentru ziarul asta si fanii lui.
1.13. Aprob (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ladiana în data de 31.08.2018, 15:53)
Mihai, pe mine ma reprezinti .Pe toate posturile tv sunt numai dezbateri politice fără valoare care sunt tpreluate de ziare. Rar găsești informatii despre economia țării . Mai aflăm din cele 3 emisiuni de investigatii ,România furată, În premieră și România te iubesc despre starea economică a țării și te cutremuri de atata nepăsare și incompetența din partea celor care vin la tv si vorbesc numai de bătălii politice. Cred ca dacă media ar vorbi mai mult despre lipsa de performanta a miniștrilor și i-ar lua la intrebari mai des, lucrurile s-ar putea misca.
1.14. Vorbesti numai in numele PSD! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Cornelia în data de 31.08.2018, 16:47)
Nu ne intereseaza deranjul tau ca Stapanul tau Dragnea a fost demascat!
2. Singuratatea presedintelui Trump
(mesaj trimis de The Brute în data de 31.08.2018, 07:13)
domnul Giuliani prin declaratia sa i-a facut un mare cadou lui Donald si anume acela ca oricine din anturajul sau nu este decat interesat sa profite de proximitatea pe care The 1A, cum se autoironizeaza Donny, i-o confers orice Dinu Paturica de peste balta. Naivitatea copilareasca si increderea in oameni a presedintelui am constat-o cu ocazia publicarii cartii lui Wolf , o actiune care prin campania de publicitate marsava intrece orice imaginatie flexibila la deontologia jurnalistica:-) Vorbind cu autorul in Köln mi-am dat seama ca dumnealui a scris cartea in maniere unui COMICS gen super, spider sau ironman. In Germania insa traducerea WHAT ME WORRY a fost complet trecuta cu vederea pentru ca imaginea de papagal sa nu aiba vreo sansa de a fi asociata unei figuri de benzi desenate. Punctul culminant al promovarii l-a constituit insa folosirea unui ISBN fals in. reclamele ziarului al carui actionar a editat celebra adunatura de epitete pe care nici domnul Mihai Antonescu nu le-ar fi intrunit. Daca in masura timpului disponibil The 1A va aproba o acreditare primul articol publicat va avea titlul "The brutal Donald"
3. Ca om de rând
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2018, 07:21)
Ce ma interesează?
Presa liberă de ce nu întreabă americanu' de rând unde e Romania sau ce capitală are?
4. Kennedy
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2018, 08:03)
de România?
5. Mesaj eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 31.08.2018, 09:27)
...
5.1. Mesaj eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 31.08.2018, 14:52)
...
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2018, 15:03)
Ce faci , tati , ai ramas blocat in marsarier ? mai lasa-ne cu tablagiul tau...prea te repeti...
6. Diversiune este ce faceti voi
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2018, 09:43)
Propaganda statului paralel se cramponeaza de ideea ca opinia lui Giuliani a fost platita. Peste tot in lume casele de avocatura emit opinii juridice contra cost si asta este normalitatea. Scrisoarea este cat se poate de reala si cerinta de a stopa presiunile asupra judecatorilor cat se poate de legitima, democartica si reala. Bagatelizarea opiniei prin comunicate mincinoase ca ambasada SUA contrazice opinia lui Giuliani este o mare ticalosie pentru ca ambasada SUA nu cere presiuni ale unei mafii ascunse asupra judecatorilor, nu cere implicarea SRI in justitie si nu spune textual ca Giuliani greseste undeva. Opiniile platite cinstit de catre Puiu Popoviciu sau alt mafiot nu sunt mai putin valoroase decat cele ale prietenilor lui George Maior platite cine stie cum in baza cine stie carui sistem de decontari. Giuliani ca procuror , ca practican de drept si democrat, valoreaza cel putin cat o mie de Lazari si opinia lui intr-o lume decenta ar conta.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2018, 11:15)
Statul paralel este cel condus de Dragnea.
Deci tot ceea ce ai scris este gresit. Toate judecatile tale sint storcite.
Un singur exemplu: "Opiniile platite cinstit de catre Puiu Popoviciu sau alt mafiot...etc."
Cum poate un mafiot sa plateasca cinstit ceva?
Are doua sertare - in unul sunt banii cinstiti si in altul sunt banii necinstiti?
Hai, adio, mergi la puscarie, anonimule, nu te mai crampona de securistii stalinisti, ca daca te prinde securitatea stalinista furand sau daca te prinde politia romana, deosebirea este doar ca te prinde unul sau altul, dar tu tot un talhar tampitel esti.
6.2. Vezi că te contrazici (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de Iordanoglu în data de 31.08.2018, 11:44)
Spui "opinii plătite cinstit de către Puiu Popoviciu sau alt mafiot". Păi dacă sunt plătite de mafioţi, plata este cinstită? Este o plată făcută din bani furaţi, deci este necinstitiă.
6.3. nimic mai rau decat prostul care se crede ceva (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2018, 13:01)
Esti al nu stiu cat-elea nimeni in drum pe care singurul lucru care il valorizeaza este ura prosteasca. Esti nimeni dar faptul ca il urasti pe Dragnea sau pe Iliescu te face sa te crezi ceva. Gresit! Tot nimeni esti ! La puscarie sa te duci tu cu idolii tai unineuronali din statul paralel. Dupa ultima fraza as crede ca esti militian dar totusi esti prea prost si pentru un militian.
6.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2018, 13:39)
Militian a fost Dragnea senior. O persoana nu poate avea opinii personale platite de altii. Acei mafioti platesc persoane care au ajuns in anumite functii pentru a manipula opinia publica. Giuliani asta si-a pus numele pe o scrisoare gata intocmita de catre mafioti, pentru o suma de bani. Sunt convins ca habar nu are ce este in Romania. Mai mult sunt convins ca nu stia nici macar cine este Presedinte in Romania, inainte sa primeasca scrisoarea. Ghinionul lui a fost ca pozitia oficiala a SUA este tocmai invers fata de "opinia personala platita" si astfel a ajuns sa fie nevoit sa dea explicatii.
6.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2018, 15:23)
Talharii tampitei nu mai reusesc sa formuleze nimic altceva decat injuraturi. Si ce intelectual fin se dadea tampitelul!
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2018, 10:47)
romania tara iobagilor.
nu am depasit stadiul de sclav, toata istoria nostra este plina de babardeli, am luat o de la romani, tatari, turci, austro-ungari, nemti, rusi mai nou americani.
fara sa avem constiinta si dignitate ne spalam rufele murdare in lume cu detergent strain si asteptam sa ne curete ei, de toate hotiile noastre.
toti politicieni sunt apa chioara, santajabili si santatajati.
care e idiferenta dintre comunism si actuala balacareala?!!!!!!!!!!!1
si atunci eram condusi de prosti, manipulati si verificati de securitate, care si urmarea interesele si avea tot felu de privilegii, si atunci nepotismele erau in floare, pupai in cur pe cel mare si partudul primeai functie si privilegii
o duceam la fel de prost.
exista o mare diferenta, ala era patriot a incercat sa faca cate ceva si pentru tara.
nu eram indatorati de o sa ajunga si copii si nepotii sclavii unor hartii imprimate sau scoase pe un ecran de calc de la nu s ce bancher (camatar)
7.1. Rămas bun, în comunis! (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de Iordanoglu în data de 31.08.2018, 11:47)
Rămâi în comunismul pe care îl regreţi, cu tot cu oprimarea libertăţii de exprimare, libertăţii de gândire şi alte lucruri nefaste! Probabil că te-au excitat bastoanele aplicate de jandarmi oamenilor paşnici din Piaţa Victoriei şi gazele eliberate cu acest prilej. Drum bun către trecutul negru, anonimule!
8. fără titlu
(mesaj trimis de Giuliani Giuliamo în data de 31.08.2018, 14:12)
Ce bine începuse săptămâna pentru Dragnea și Tăriceanu! Și ce prost se termină!
Luni, manipularea începută prin atacul lansat de Darius Vâlcov împotriva Procurorului General, preluată cu aplomb de Dragnea, Tăriceanu și Toader și susținută prin scrisoarea lui Rudolph Giuliani, avocatul președintelui SUA, a atins apogeul. Scopurile: timorarea procurorilor care anchetează intervenția jandarmilor la protestul din 10 august și crearea senzației că obsesia cuplului Dragnea – Tăriceanu cu grațierea și amnistierea penalilor VIP din România a devenit și un proiect personal al lui Donald Trump.
Screen Shot 2018-08-30 at 22.18.25
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Între timp, ambele minciuni le-au explodat în față. Dragnea s-a apropiat cu un pas de momentul în care implicarea apropiaților săi și poate chiar a lui, personală, în reprimarea demonstranților pașnici va fi devoalată. Tăriceanu s-a îndepărtat cu un pas de șansa de a împlini dorințele celor care îl au la mână: anularea condamnărilor și clasarea dosarelor în care sunt anchetați. Ambele eșecuri au un potențial devastator pentru cei doi. Iată de ce:
Săptămâna trecută scriam despre motivele pentru care Dragnea se transformă când vorbește despre protestele din 10 august și de ce nu își permite să vorbească altfel decât cu maximă prudență de rolul jucat de Carmen Dan: ”Dragnea nu se teme de Soros și de asasinii săi plătiți, dar tremură la gândul că el și Carmen Dan ar putea fi chemați de procurori și întrebați dacă au avut o contribuție, directă sau indirectă, la evenimentele violente din Piața Victoriei. Dacă vor fi întrebați nu doar despre acțiunile jandarmilor, ci și despre cine i-a adus pe protestarii violenți? (…)
Dacă oamenii din Ministerul de Interne își înving teama și încep să vorbească în fața procurorilor? Dacă declară că au primit ordine de la interpușii lui Liviu Dragnea? Dar dacă, dezastru, declară că au primit ordine direct de la Dragnea?! Dar dacă, nenorocire, Carmen Dan îl contrazice pe Liviu Dragnea în fața procurorilor și spune că a fost sunată de mai multe ori de acesta pe 10 august?”
Din acest motiv, blocarea anchetei procurorilor militari a devenit pentru Liviu Dragnea prioritate zero. În clipa de față, faptele sale de acum trei săptămâni îl îngrijorează de zece ori mai mult decât procesul angajărilor fictive și dosarul ”TelDrum” la un loc!
De ce? Pentru că acum nu mai e vorba de corupție, ci de posibile infracțiuni pe care nu le-ar putea șterge nicio amnistie sau grațiere. Acțiunile jandarmilor nu au avut drept consecințe daune materiale, ci rănirea unor oameni. Să nu uităm că există nu mai puțin de 763 de plângeri penale în urma incidentelor!
Dacă se dovedește că jandarmii au fost coordonați politic, cei care au tras sforile vor putea fi acuzați la rândul lor. Pentru instigare la violențe, dar poate și pentru alte infracțiuni, care țin de sfera siguranței naționale. Cu bani, cu insule, cu porci furați mai scapi, dar cu folosirea abuzivă a unei instituții de forță împotriva a peste o sută de mii de cetățeni pașnici, nu prea. Nici măcar în România.
Acesta este contextul în care trebuie analizată declarația bombă făcută în fața procurorilor de Speranța Cliseru, prefectul Capitalei și om de casă al familiei Firea – Pandele. Ea a contrazis afirmațiile jandarmilor și ale ministrului de Interne și a mărturisit că a semnat ordinul de evacuare a Pieței Victoriei la ora 24.00. Adică, după ce se terminase.
Declarația prefectului nu îl afectează direct pe Dragnea, dar îi bagă oală pe cei de sub el. Dacă se dovedește că jandarmii au tăbărât pe protestatari fără acoperirea legală necesară, cei care le-au dat ordin au șanse mari să fie inculpați. Din acel moment, întrebarea nu va mai fi dacă vreunul dintre coordonatori represiunii va vorbi despre rolul ministrului de Interne și poate despre cel al șefului PSD, ci când o va face, pentru a-și scăpa pielea.
Dragnea a văzut câți oameni pe care îi considera loiali au colaborat în final cu procurorii DNA în dosarul ”TelDrum”, așa că vremea iluziilor s-a terminat. S-a convins că dacă ancheta în cazul represiunii din 10 august își continuă cursul firesc este doar o chestiune de timp până ce vor apărea declarațiile incriminatoare împotriva adevărațiilor organizatori, coordonatori și beneficiari.
Dacă Dragnea a găsit înțelegere la Tudorel Toader pentru a face primul pas pentru revocarea Procurorului General, nu la fel de norocos a fost cu Gabriela Firea. Primarul Bucureștiului nu a vrut sau nu a reușit să o convingă pe Speranța Cliseru să mintă în privința orei la care a semnat ordinul de evacuare a Pieței Victoriei. Deși invocă principii, declarând pompos că nu se înconjoară de oameni care mint, Firea are un dublu interes ca omul său de casă să fie extras din acest scandal.
În primul rând, dacă ar minți, Speranța Cliseru ar risca să fie la rândul ei inculpată. Ceea ce înseamnă că, brusc, secretele pe care Cliseru le deține despre afacerile familiei Firea – Pandele ar putea ajunge pe mâna celui care îi face o ofertă de nerefuzat. În al doilea rând, Firea nu ar suferi prea mult dacă implicarea lui Dragnea în evenimentele din 10 august i-ar grăbi plecarea din fruntea PSD. Drumul ei spre o candidatură la prezidențialele de anul viitor ar deveni mult mai ușor.
Și mai rău pentru liderul PSD este că disputa dintre Carmen Dan – Jandarmerie și Speranța Cliseru – Gabriela Firea se poartă deja în spațiu deschis, fără rețineri. Declarațiile contradictorii sunt din ce în ce mai acide, iar mărturisirile parțial hilare, parțial disperate ale prefectului, prin care își acuză superiorul, pe Carmen Dan, că minte, au devenit virale. Senzația că este doar o chestiune de timp până ce adevărul despre capii represiunii din 10 august se va revărsa ca puroiul în spațiul public a devenit acută.
Ea se bazează și pe un adevăr istoric care deși nu a fost articulat explicit până acum este puternic înrădăcinat în subconștientul colectiv: din 1990 încoace, de câte ori au existat proteste de stradă violente ele au fost provocate de PSD, PDSR, FSN și cum și-au mai spus cei care i-au luat locul lui Ceaușescu.
Așa s-a întâmplat în primele luni din 1990, când Iliescu și-a pus gorilele să asmută ”oamenii muncii” pe cei care îi reproșau, tot în Piața Victoriei, că a furat Revoluția. De iunie 1990 nici nu mai are rost să mai amintim. Procurorii au mărturii complete despre faptul că în spatele violențelor din 13 iunie s-au aflat tot oamenii puterii de atunci. A fost o minune că s-au mulțumit să incendieze un autobuz și nu să folosească 20 de kg de trotil, după cum ceruse Adrian Sârbu, pentru a crea pretextul necesar chemării minerilor.
Tot Iliescu și ai săi s-au aflat și în spatele mineriadei din septembrie 1991, când s-a folosit de amărâții din Valea Jiului pentru a asedia guvernul și a-l obliga pe fostul său partner, Petre Roman, să demisioneze din funcția de premier. Trei oameni au plătit atunci cu viața diversiunea concepută pentru a da o aparență de revoltă populară unei răfuieli la vârful puterii feseniste - Andrei Frumușanu, Aurica Crăiniceanu și jandarmul Nicolae Lazăr.
Un scenariu asemănător a fost încercat și la mineriada din 1999. În ultimul moment a fost evitată o nouă sosire a minerilor la București pentru a da o lovitură decisivă regimului Constantinescu. Dar bătălia de la Costești a reamintit tuturor cine sunt adevărații stăpâni ai țării și că pot face țăndări aparența de democrație și normalitate când au chef, fără să le pese de consecințe.
Acelaș ;i lucru au făcut și în ianuarie 2012, când galeriile au fost mobilizate pentru a crea haos în București și a forța guvernul Boc să demisioneze. Cum au fost mobilizate? Prin câțiva primari de sector, cu USL în suflet. Sunt curios dacă procurorii își vor găsi timp să compare filmările cu violențele de acum șase ani și cele de acum trei săptămâni. Nu m-aș mira dacă ar constata că foarte mulți agresori au fost prezenți și atunci și acum.
Așadar, dacă procurorii militari își vor face treaba temeinic și vor concluziona că liderii PSD nu au avut niciun amestec în violențele din 10 august, ar fi prima oară în ultimii aproape 30 de ani când agresiunile au avut loc spontan sau au fost provocate de rivalii pesediștilor! Asta da, premieră!
Nici Tăriceanu nu are motive să fie fericit de cum se încheie săptămâna. După ce, luni, nu mai găsea cuvinte de laudă pentru scrisoarea lui Giulani și excludea posibilitatea ca gestul avocatului președintelui SUA să fi fost motivat de altceva decât de grija pentru soarta penalilor din România, mărturisirea fostului primar al New York-ului i-a șifonat toată narațiunea. Chiar prietenii săi îl plătiseră pe Giulani! Păi și atunci, cum să nu îl laude!
Mai grav este că scandalul iscat în SUA de această scrisoare s-ar putea să nu se stingă ușor. Două lucruri indică asta. Faptul că Departamentul de Stat l-a căutat pe Giuliani pentru a-i explica cum stau lucrurile cu adevărat și doi, Giuliani a făcut un pas înapoi, admițând că ar fi trebuit să menționeze în scrisoare că nu vorbește în numele președintelui Trump.
Doar cine urmărește zilnic disputele politice din America poate înțelege cât de neobișnuite sunt aceste precizări. De ce? Pentru că Giuliani luptă pe zece fronturi simultan în apărarea lui Donald Trump. Este angajat constant în dispute cu cei care îl atacă pe președinte și nu se teme să facă acuzații violente împotriva lor. Este aproape de neconceput ca Giuliani să facă un pas înapoi și să se scuze, explicând că nu vorbește în numele lui Trump. Dacă acum a făcut-o, este doar pentru că a realizat sau, mai bine spus, i s-a explicat în ce s-a băgat.
În ce s-a băgat? Nu a contrazis doar punctul de vedere oficial al administrației americane, care repetă de zece ori pe an că ”România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient” și ”îi încurajăm pe români să continue pe această cale.” L-a contrazis pe Trump.
Nu a trecut decât un an de când, pe peluza din fața Casei Albe, președintele SUA declara, avându-l alături pe Klaus Iohannis: “Domnule președinte, aplaud curajul și eforturile dumneavoastră în lupta impotriva corupției din România și pentru apărarea statului de drept.” Scrisoarea plătită de penalii români spune exact opusul. Este prima dată când Giuliani îl contrazice flagrant pe omul pe care îl apără cu înverșunare, zi de zi și cu a cărui poziție, în toate celelalte chestiuni, se identifică total.
La cum se strânge lațul în jurul apropiaților președintelui american care au luat bani de la tot felul de entități străine, nu ar fi exclus să aflăm lucruri interesante din SUA despre banii încasați de Broidy, Stone și poate chiar Freeh de la clienți români. S-ar putea să aflăm și dacă au fost dați bani pentru intervenții directe la București cu scopul influențării unor sentințe. Dacă se va întâmpla așa, Tăriceanu ar putea pierde o importantă sursă de finanțare. Ceea ce l-ar putea afecta serios în cazul unei candidaturi la prezidențiale.
Până atunci, face tot ce poate pentru a-și proteja sponsorii, trecuți și actuali. Altfel nu se explică de ce omul său din fruntea Justiției nu mișcă un deget pentru a aduce acasă puzderia de condamnați și urmăriți penal care s-au refugiat în străinătate. Din păcate pentru Tudorel Toader, dar mai ales pentru Tăriceanu și chiar pentru Dragnea, scrisoarea lui Giuliani va avea efectul opus celui pe care și l-au dorit.
Le-a reamintit americanilor că este și în interesul lor ca mafioții români cu dare de mână să ajungă unde le e locul. Altfel, vor începe să facă ravagii și printre politicienii, avocații și oamenii de afaceri fără scrupule din New York sau Washington. Implicit, le-a demonstrat și că protectorii lor de la București, care îi țin departe de Rahova sau Jilava, trebuie luați chiar mai în serios decât până acum.
8.1. Mesaj eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 31.08.2018, 14:50)
...
8.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.08.2018, 19:32)
Interesant.
8.3. printre gandacei si brascutze (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de The Brute în data de 01.09.2018, 09:21)
ati devoalat o mare intempestiune:-) a domnului Giuliani si anume. ca ii cade in spate presedintelui The 1A implicanda-se intrr-un caz pe care il curcumscrie exact politicii de non toleranta vizavi de implementarea legii imigrarii si a crearii unui cadru economic bazat pe tratate echitabile.