Nu credeţi ceea ce vedeţi, credeţi ce spun autorităţile. Premierul Călin Popescu-Tăriceanu, la sfîrşitul săptămînii trecute, a declarat: "Pot să dau asigurări că situaţia este sub control. Nu trebuie să existe îngrijorări sau temeri". Mai mult, autorităţile spun că vor monitoriza cu atenţie evoluţia în zonele în care va continua să plouă, în condiţiile în care există avertizări meteo şi pentru perioada care urmează. Aproximativ 250 de militari au intervenit pentru sprijinirea populaţiei afectate de inundaţii din mai multe judeţe. Este vorba despre acţiuni meni-te să limiteze urmările inundaţiilor în judeţele Buzău, Constanţa, Dîmboviţa, Ialomiţa, Ilfov, Vrancea şi în municipiul Bucureşti, a informat, sîmbătă, Ministerul Apărării Naţionale. Acţiunile armatei au constat în salvarea şi evacuarea de persoa-ne şi bunuri, efectuarea de transporturi de apă potabilă, alimente, pături, saltele şi materiale de construcţii, precum şi executarea de lucrări de apărare împotriva inundaţiilor. La solicitarea autorităţilor locale, Ministerul Apărării Naţionale este pregătit să intervină cu încă 2.000 de militari şi echipamentele din dotare, pentru salvarea oamenilor aflaţi în pericol, sprijinirea executării unor lucrări de îndiguiri şi înlăturarea efectelor inundaţiilor.
În perioada 19-24 septembrie, au fost afectate de inundaţii peste 310 localităţi, din 16 judeţe, precum şi municipiul Bucureşti. Au fost inundate peste 2.600 de locuinţe, dintre care 101 au fost distruse în totalitate, 35.000 hectare de teren agricol, 178 de poduri, 18 drumuri naţionale şi 91 de judeţene, aproape 4.000 de fîntîni. Au decedat şase persoane, iar trei sînt date dispărute.
În ceea ce priveşte situaţia din Capitală, ploile abundente căzute în cursul săptămînii trecute au provocat inundaţii în mai multe zone, îndeosebi în cartierele situate în apropierea lacurilor Plumbuita, Fundeni, Colentina şi Herăstrău. Lucrătorii municipalităţii au transportat în aceste zone saci cu nisip destinaţi să împiedice apele să intre în case. Mai multe străzi şi uliţe din comuna Pantelimon, situată în prelungirea cartierului bucureştean cu acelaşi nume, sînt practic inundate, nivelul apei atingînd în unele locuri chiar 10-15 cm. În zona de nord a Capitalei, riscul inundaţiilor este foarte ridicat, după ce nivelul lacului Herăstrău a depăşit cu peste 15 cm nivelul normal. Problema constă, însă, în faptul că stăvilarul aflat aici este deschis la maxim de cîteva zile şi funcţionează fără întrerupere.
• Şeful statului nu vrea stare de urgenţă
Preşedintele Traian Băsescu nu consideră că, în acest moment, se impune declararea stării de urgenţă ca urmare a inundaţiilor, opunîndu-se unei astfel de măsuri. Şeful statului a declarat sîmbătă, la Mărăcineni, citat de Rompres, că o astfel de măsură nu ar rezolva problemele cu care se confruntă ţara. Şeful statului a spus: "Declararea stării de necesitate înseamnă preluarea adminis-traţiei de către armată, or, în momentul de faţă, oricum utilizăm resursele armatei. Sînt unul din oamenii care cred în structurile militare, dar sînt convins că un primar ştie mai bine decît un ofiţer care sînt problemele localităţii". Amintim că PSD i-a solicitat sîmbătă preşedintelui să declare stare de urgenţă şi să convoace Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru efectuarea unei analize a situaţiei create în urma inundaţiilor şi pentru stabilirea măsurilor ce se impun.