Tăriceanu: Teoria "băieţilor deştepţi" ne întoarce în anii "50

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 30 august 2007

Teoria potrivit căreia pe piaţa energetică din România există anumiţi "băieţi deştepţi" care profită de preţuri mici în detrimentul consumatorilor este una nefundamentată pe principiul cererii şi ofertei specifice economiei de piaţă. Singura distorsiune a preţului energiei în România este cauzată de faptul că sistemul de producţie nu a fost încă privatizat, a declarat, ieri, la Piatra Neamţ, primul ministru Călin Popes­cu-Tăriceanu. "În domeniul energiei se face o prezentare foarte simplistă şi se spune cam aşa: Domne", producătorii produc cu 30 de euro, să spunem, megawattul şi ajunge la consumatorii industriali cu 80. Unde-i diferenţa, domne"? Se duce în buzunarul "băieţilor deştepţi" - a spus un personaj. Toată lumea a prins-o şi, nemestecată, a servit-o tot timpul", a arătat premierul, subliniind că astfel de formule sunt aruncate pe piaţă cu lipsă de res­ponsabilitate.

Şeful executivului a precizat că, pe lângă sectorul producţiei de energie, pe această piaţă exis­tă şi componentele de transport şi distribuţie, iar preţul acestora este reglementat de ANRE. "Sistemul din România de producţie, distribuţie, transport şi vânzare reproduce sistemul de pe piaţa liberă. Şi în România sistemul s-a liberalizat şi accesul pe piaţă al celor care cumpără şi vând este reglementat ca peste tot. Deci, dacă există în România "băieţi deştepţi", există şi în Germania. Nu este numai România cu "băieţi deştepţi"", a afirmat şeful executivului.

Mai mult, acesta a susţinut că o astfel de teorie este una retrogradă, care nu ţine cont de felul cum funcţionează piaţa liberă. "Cu teoria cu "băieţii deştepţi" ne întoarcem în anii "50, când puterea comunistă înfiera "speculanţii"... Era un concept să înlăturăm "speculanţii". "Speculanţii" nu există. Există o lege a cererii şi ofertei", a declarat premierul.

Tăriceanu a afirmat că dacă în România sis­temul de distribuţie şi transport al energiei este privatizat, în schimb cel de producţie nu este şi acest lucru poate da naştere la distorsiuni ale preţului care se fac simţite la nivelul consumatorului.

Primul-ministru a anunţat că săptămâna viitoare ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, va prezenta în şedinţa de Guvern strategia energetică a României, care va ţine cont de protejarea intereselor României în acest domeniu.

"Şi România are nevoie să-şi creeze o coloană vertebrală în acest domeniu, care să-i protejeze interesele în domeniul acesta sensibil al energiei", a afirmat Tăriceanu, subliniind că este nevoie de societăţi puternice în acest domeniu, cu un rol activ nu numai pe piaţa internă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pana la aceasta declaratie, domnul prim ministru parea simpatic. Din pacate, escrocheriile in domeniul energetic se cunosc si nimeni nu le sanctioneaza.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb