Tăriceanu: Turiştii trebuie să mănânce bulz în Maramureş, nu pate de foi gras

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 30 mai 2008

Tăriceanu: Turiştii trebuie să mănânce bulz în Maramureş, nu pate de foi gras

Turiştii care vin în Maramureş trebuie să se bucure de specificul arhitecturii locale şi de mâncăruri tradiţionale, şi nu să găsească aici aceleaşi mâncăruri sau unele cu specific internaţional, a declarat, ieri, prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu, în urma vizitei la Conacul Teleky din comuna Satulung. "La pensiunile agroturistice din Maramureş se mănâncă mai degrabă un bulz decât pate de foi gras. Dacă vrea cineva pate de foi gras, se duce la Paris" - a spus premierul Tăriceanu. El a făcut încă o dată apel la respectarea unor norme arhitecturale în ceea ce priveşte construcţiile din regiunile specifice, cu tradiţie, ale României, precum Maramureşul. În acest context, Tăriceanu le-a spus autorităţilor locale să pună puţină ordine în modul în care se construieşte, astfel încât să fie respectat specificul zonei. "Nu are sens să vă bateţi cu hotelurile şi bucătăria internaţională, folosiţi specificul local, pentru că acesta este atuul pe care îl aveţi!", i-a îndemnat şeful Executivului pe maramureşeni.

Premierul a amintit că există fonduri europene importante pentru dezvoltarea agroturis­mului şi a subliniat că genul acesta de turism trebuie să se adreseze atât românilor, cât şi străinilor. "România nu este România infracţiunilor pe care le fac câţiva în Italia, aceasta este România adevărată", a spus premierul referindu-se la regiuni istorice precum cea a Maramureşului. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Cornelia Harabagiu le-a explicat deţinătorilor de pensiuni că există 500 de milioane de euro fonduri europene pentru dezvoltarea pensiunilor rurale şi agroturistice, subvenţia în acest an fiind până la 50 la sută pentru pensiunile rurale şi 70 la sută pentru pensiunile agroturistice.

Premierul Tăriceanu a vizitat la Satulung Conacul Teleky, achiziţionat în 2002 de omul de afaceri Mircea Mărieş, după ce acesta fusese trans­format de comunişti în IAS şi ajunsese aproape o ruină.

Locuitorii din zonă ştiu că omul de afaceri a achiziţionat la data respectivă castelul cu aproximativ 1,3 miliarde de lei vechi, iar în prezent l-a restaurat aproape în întregime, urmând să-l transforme într-un complex hotelier. Omul de afaceri i-a explicat premierului Tăriceanu că intenţionează să realizeze un complex hotelier de excepţie pentru zona Transilvaniei, urmând ca o firmă din Londra să construiască aici un teren de golf, iar turiştilor să le fie oferită posibilitatea de a juca tenis, de a face echitaţie sau de a pescui.

Sătenii îşi amintesc că fosta proprietară a conacului, baroa­na Teleky, a avut două fiice, care s-au stabilit în Suedia, dar nu ştiu ca ele să fi revendicat castelul, cumpărat în cele din urmă de omul de afaceri maramureşan de la Consiliul Judeţean Maramureş. Conacul a fost transferat în proprietatea statului român la câţiva ani de la Marea Unire din 1918, drept impozit plătit de familia Teleky pentru proprietăţile deţinute în Transilvania.

Tăriceanu: România nu trebuie să rămână competitivă prin preţul scăzut al forţei de muncă

România are nevoie să devină competitivă nu doar prin investiţii străine, ci şi prin menţinerea unui preţ ridicat al forţei de muncă, a declarat, ieri, la Bistriţa, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, transmite Rompres. "România nu trebuie să rămână o ţară competitivă prin preţul scăzut al forţei de muncă. Avem posibilitatea să investim, de aceea investim în educaţie, în cercetare, în dezvoltarea capitalului uman. Investitorii străini sunt bine veniţi, dar nu trebuie să se înţeleagă că suntem o ţară care ne creăm competitivitatea prin salariile mici sau, eventual, prin menţinerea unor salarii mici. Odată cu creşterea economică, tendinţa firească este de creştere a veniturilor, aşa încât cei care vor să investească trebuie să găsească elementele cu care să-şi păstreze competitivitatea, dar nu cu costul unei forţe de muncă ieftine", a declarat Tăriceanu. Premierul a adăugat că nu vrea să lase impresia investitorilor străini că România ar fi o ţară de mâna a treia, motiv pentru care i-a sfătuit pe aceştia să investească în tehnologie, productivitate şi competitivitate. Călin Popescu-Tăriceanu a reamintit că guvernul a alocat 0,8 la sută din PIB pentru cercetare, motiv pentru care i-a sfătuit pe agenţii economici să ţină legătura cu mediul universitar. Premierul Călin Popescu-Tăriceanu se află într-o vizită în judeţul Bistriţa-Năsăud, ocazie cu care s-a întâlnit cu reprezentanţii fabricii de tâmplărie PVC "Orizont" din Bistriţa, membră a Grupului Teraplast.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb