Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că nu poate trece cu vederea faptul că premierul a instigat la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale. El a anunţat că ALDE va propune Parlamentului, în baza prevederii din Constituţie privind răspunderea membrilor Guvernului, să iniţieze o acţiune penală împotriva lui Ludovic Orban, potrivit News.ro
Tăriceanu va propune Parlamentului să iniţieze o acţiune penală împotriva lui Orban pentru instigare la nerespectarea legilor
A.B
Politică / 7 iulie 2020
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2020, 11:53)
Indemnul lui Orban ar trebui diseminat si in UE , m-ar interesa reactia matusii Europa la aceasta mostra de separare a puterilor intr-un stat democratic .!
2. Domnul Tăriceanu
(mesaj trimis de Demetriade în data de 07.07.2020, 12:14)
Cred că domnul Tăriceanu ar trebui să meargă să se ocupe copilași, neveste, afaceri, de absolut orice in afara de politică și parlament. A dus nesimțirea și ticăloșia clasei politice la cea mai înaltă treaptă posibilă.
Și ce se întâmplă acuma, cu merele otrăvite lăsate de PSD guvernării liberale seamănă leit cu cele din 2008, când același personaj duduia de optimism și stătea ascuns în spatele lui VVP. Și zâmbea malițios.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2020, 12:26)
vai,oare orban nu ne scoate din ue cu atacuri la justitie
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2020, 12:58)
Nu era așa
L-au compromis cei de la psd....
Păcat , se scufundă în penibil....
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Demetriade în data de 07.07.2020, 13:23)
Probabil că aveți dreptate, însă nu pot sa nu îmi aduc aminte cum mergea el singur singurel la VVP la Guvern.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2020, 13:48)
ar trebui si noi cetatenii sa facem plangere
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2020, 14:23)
dle Tariceanu (in ce?)
chiar iei de bune linguselile de acasa si te crezi maret?
esti un biet traseist cu staif si cam atat
cate....mani ai pupat pana acum viteazule
daca si tu incepi sa latri baga de seama ca nu te aude nimeni
am doua litere pt matale : P A
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2020, 16:12)
Domnule Tariceanu,
In legislatia din Romania ultimilor ani si cu aportul d-voastra, important, Parlamentul a luat masuri ca in domeniul pensiilor, toti participantii aflati in aceiasi situatie juridica sa aiba drepturi egale, aceasta evident in lumina .... si a egalitatii in drepturi, egalitate in privinta careia nici Bunul Dumnezeu nu ar putea face mai mult pentru pensionari. Astfel, a fost introdus in legea pensiilor, modul de calcul al pensiilor prin raportarea la punctul de pensie si acum, fiecare pensionar primeste ce i se cuvine, in functie de anii de cotizare, grupe de munca si altele prevazute de lege, indiferent de anul inscrierii la pensie, in mod egal.
In contextul acestor masuri, in privinta pensiilor militare,in Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin Art. 2 Principiile de baza ale sistemului pensiilor militare de stat, ............b) principiul egalitatii, prin care se asigura tuturor participantilor la sistemul de pensii militare de stat un tratament nediscriminatoriu între persoane aflate în aceeasi situatie juridica, în ceea ce priveste drepturile si obligatiile prevazute de lege, a rezolvat aceasta cerinta.
In cuprinsul legii, pentru respectarea principiului egalitatii de la art. 2, lit. b), legiuitorul a stabilit prevederi destinate realizarii egalitatii. Astfel prin:
Art. 59
(1) Cuantumul pensiilor militare de stat se indexeaza anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a câstigului salarial mediu brut realizat.
(2) Indicatorii prevazuti la alin. (1) sunt cei definitivi, cunoscuti în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicati de Institutul National de Statistica.
(3) În situa?ia în care unul dintre indicatorii prevazuti la alin. (1) are valoare negativa, la indexarea cuantumului pensiilor militare de stat se utilizeaza indicatorul cu valoare pozitiva.
(4) În situa?ia în care indicatorii prevazuti la alin. (1) au valori negative, se pastreaza cuantumul pensiei aflat în plata.
(5) Prevederile alin. (1) se aplica si drepturilor de pensie deschise în cursul anului.
(6) Începând cu anul 2021, cuantumul pensiilor militare de stat se indexeaza anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 45% din cresterea reala a câstigului salarial mediu brut, realizate pe anul precedent.
(7) Începând cu anul 2030, cuantumul pensiilor militare de stat se indexeaza anual cu 100% din rata inflatiei realizata pe anul precedent
si mai ales prin
Art. 60
(1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizeaza ori de câte ori se majoreaza solda de grad/salariul gradului profesional si/sau solda de functie/salariul de functie al militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 si 108 si în functie de vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie, astfel:
a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezerva/încetarii raporturilor de serviciu si a mediei soldelor de functie/salariilor de functie îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale caror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;
b) în functie de gradul militar/profesional detinut la data trecerii în rezerva/încetarii raporturilor de serviciu si media soldelor de functie/salariilor de functie detinute în cele 6 luni alese conform prevederilor art. 28 pentru drepturile de pensie deschise în baza prezentei legi.
(2) În situatia în care, în termen de 6 luni de la data primei majorari, persoanele îndreptatite nu depun cerere în acest sens, actualizarea se face, din oficiu, pe baza mediei soldelor de functie/salariilor de functie din ultimele 6 luni de activitate.
(3) În anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59, cât si cele ale alin. (1), se aplica dispozitiile cele mai favorabile.
(4) Procedura de actualizare prevazuta la alin. (1) se stabileste prin ordin comun al conducatorilor institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale, emis în termen de 90 de zile de la data intrarii în vigoare a prezentei
Prin OUG 59/4 aug 2017, Guvernul Romaniei a modificat legea223/2015, privind pensiile militare de stat astfel:
- art. VII, 2), a modificat articolul 59 din lege
Art.59 Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizeaza, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuala a inflatiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecarui an în care se face actualizarea si comunicat de Institutul National de Statistica. Daca în urma actualizarii rezulta un cuantum al pensiei mai mic, se pastreaza cuantumul pensiei aflat în plata."
- art. VII,
3 Articolul 60 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 60. - La stabilirea pensiei militare de stat, pensia neta nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzatoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei."
Dupa cum se vede, prin OUG 59/4 aug 2017, art. VII, 3, Guvernul Romaniei a eliminat prevederea privind actualizarea cuantumurilor pensiilor militare de stat ori de câte ori se majoreaza solda de grad/salariul gradului profesional si/sau solda de functie/salariul de functie al militarilor, polititstilor si functionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 si 108 si în functie de vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie, insa fara a modifica sau abroga prevederile Art. .2 Principiile de baza ale sistemului pensiilor militare de stat, ............b) principiul egalitatii, prin care se asigura tuturor participantilor la sistemul de pensii militare de stat un tratament nediscriminatoriu între persoane aflate în aceeasi situatie juridica, în ceea ce priveste drepturile si obligatiile prevazute de lege.
In acest fel, desi Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, prevede la art 2 b) principiu egalitatii ..., prevederile prin care se realiza acest principui au fost eliminate de guvern, situatie ce fara indoiala nu este in concordanta cu prevederile Constitutiei Romaniei. Astfel, legea prevede egalitatea... , insa articolele destinate realizarii egalitatii au fost eliminate.
Fata de petitiile care au fost inaintate in legatura cu eliminarea actualizarii, CCR s-a pronuntat constatand constitutionalitatea acestei masuri.
Astfel in Decizia nr. 849/ 2019, fara a se stabilii daca toate persoanele beneficiare ale acestor pensii au acelasi mod de calcul, respectiv daca cuantumurile acestor pensii sunt stabilite conform unei baze de calcul actualizate, astfel incat toate aceste persoane sa fie in aceiasi situatie si fara a tine seama ca principiul egalitatii prevazut de legea in vigoare nu va mai putea fi realizat, CCR constata in final:
" Astfel, legiuitorul este în drept sa stabileasca continutul dreptului la pensie si conditiile acordarii acestuia, precum si sa le modifice în functie de resursele financiare existente la un anumit moment (a se vedea, în acest sens Decizia Curtii Constitutionale nr. 783 din 29 noiembrie 2018, paragraful 35, precizata). Astfel cum se precizeaza în nota de fundamentare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 59/2017, masura eliminarii actualizarii anuale a pensiilor de serviciu, în raport cu majorarea salariilor personalului aflat în activitate, a fost instituita, în vederea evitarii unei grave atingeri aduse principiilor echitatii si egalitatii de tratament între asiguratii sistemului de pensii, dar si pentru evitarea unor cheltuieli semnificative din bugetul de stat. De asemenea, Curtea precizeaza ca actualizarea pensiilor de serviciu constituie o masura a carei instituire sau eliminare se înscrie în marja de apreciere a legiuitorului, fara a reprezenta un drept câstigat.
În aceste conditii, Curtea constata ca eliminarea regulii actualizarii pensiilor militare de stat nu poate fi privita ca generând un tratament discriminatoriu, de vreme ce aceasta vizeaza în mod nediferentiat toate persoanele beneficiare ale acestor pensii".
Ca urmare, in lipsa actualizarii cuantumurilor pensiilor militare, ori câte ori se majoreaza solda de grad/salariul gradului profesional si/sau solda de functie/salariul de functie al militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 si 108 deci in functie de soldele actuale, prevazute inirial de art. 60, conform acestei decizii (si altele), cu putere de lege, prevederile Legii 223/2015, privind pensiile militare de stat, IN VIGOARE, Art. 2 Principiile de baza ale sistemului pensiilor militare de stat, ............b) principiul egalitatii, prin care se asigura tuturor participan?ilor la sistemul de pensii militare de stat un tratament nediscriminatoriu între persoane aflate în aceeasi situatie juridica, în ceea ce priveste drepturile si obligatiile prevazute de lege, nu mai este respectat si nici nu nu trebuie respectat. Militari cu aceiasi situatie juridica beneficiaza de pensii diferite semnificativ.
Domnule Tariceanu, nu este si aceasta ceva ce are legatura cu nerespectarea legilor.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2020, 17:43)
frumos
daca esti civil mori de foame si cand lucrezi si la pensie
daca esti militar sau ales al neamului te manjesti de glorie oricum si pentru eternitate!
4.2. SCMD (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Bebetto în data de 07.07.2020, 18:03)
Nu va mai ajung pensiile și salariile? La munca cu voi, stați toată ziua la cafele și țigări, ați făcut burți de zici că toți sunteți chef Scărlătescu. Nu faceți nimic pentru binele țării, vreți doar bani pentru pensii și salarii. Când o sa vina rezbelul o să vreți ca tot eu, soldatul rezervist sa vin la unitate și să lupt că voi sunteți bolnavi de guta și ficat de la atâta băutură. Lasă că dacă va dădea 800 de lei pensie, nu mai faceți pe nebunii.