Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă că Ziua Armatei nu este doar una de bucurie, susţinând că militarii români care luptă în teatrele de operaţiuni atât din patriotism, dar şi "pentru că în felul acesta câştigă un bănuţ în plus, adesea stropit cu sânge". "Ziua Armatei trebuie să ne amintească nu doar de jertfa eroilor de la Carei, ci şi de lipsa dotărilor (MIG-uri care nu zburau, fregate fără armament, submarin decorativ, TAB-urile vechi). Mai ales, de procentele infime din PIB alocate", spune el.
"Astăzi, 25 Octombrie, e Ziua Armatei Române. Ziua eliberării ultimei brazde, în 1944, de sub jugul fascist. Este o zi a bucuriei, dar, în egală măsură, şi a întristării. De ce a întristării? Pentru că pe 25 octombrie 1944 s-a demarat operaţiunea sovietică de transformare - a se citi mutilare - a Armatei Române pentru că noii "prieteni" de la Răsărit ştiau că Armata e coloana vertebrală a unei naţii şi România trebuia cu orice preţ încovoiată. Istoria a consemnat că, astfel, militarii români, de la generali la subofiţeri, au plătit întâi preţul sângelui, apoi pe cel al libertăţii", afirmă Călin Popescu Tăriceanu, vineri, într-o postare pe Facebook, scrie News.ro.
El susţine că nici imediat după căderea comunismului lucrurile nu s-au aşezat deplin pe făgaşul firesc şi, din păcate, nici acum lucrurile nu sunt aşa cum ar trebui să fie.
Tăriceanu adaugă că Armata a deschis drumul care a dus la integrarea României în Alianţa Nord-Atlantică, s-a implicat în misiuni împotriva terorismului de orice fel şi în diverse părţi ale lumii şi a avut oameni în trupele ONU de menţinere a păcii din Kosovo. Armata României a parcurs un amplu proces de restructurare, transformare şi modernizare, devenind pe zi ce trece un corp puternic profesionalizat, o forţă apreciată în cadrul NATO.
"Ziua Armatei trebuie să ne amintească nu doar de jertfa eroilor de la Carei, ci şi de lipsa dotărilor (MIG-uri care nu zburau, fregate fără armament, submarin decorativ, TAB-urile vechi). Mai ales, de procentele infime din PIB alocate. Şi să nu uităm de epurarea permanentă a militarilor incomozi, nu foarte diferită de practicile anilor 50. Să recunoaştem o realitate amăruie: soldaţii români merg şi luptă în teatrele străine de operaţiuni din patriotism, din onoare, pentru că înţeleg să-şi facă datoria faţă de ţară, dar şi pentru că în felul acesta câştigă un bănuţ în plus, adesea stropit cu sânge", susţine Tăriceanu, transmite aceiaţi sursă.
El îşi exprimă omagiile şi aprecierea pentru eroismul de care au dat dovadă mereu militarii noştri, pentru profesionalismul lor, puterea de sacrificiu, devotamentul şi capacitatea de adaptare adesea nu graţie, ci în pofida condiţiilor care le-au fost asigurate.
"La mulţi ani, dragi soldaţi ai ţării mele!", mai spune Tăriceanu.