Tariful pentru serviciul de sistem al Transelectrica a crescut cu 40%

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 iunie

Tariful pentru serviciul de sistem al Transelectrica a crescut cu 40%

English Version

Actualizare - Majorarea tarifului pentru achiziţia serviciilor de sistem va avea un efect redus în privinţa costurilor cu energia electrică suportate de utilizatori, în cazul unui consum casnic anual de 1 - 1,5 MWh creşterea facturii anuale fiind de maximum 3,7 - 5,5 lei/an, informează Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), potrivit Agerpres.

"Creşterea tarifului pentru achiziţia serviciilor de sistem este de 3,67 lei/MWh, de la 9,17 lei/MWh, valabil pe perioada 1 ianuarie-31 mai 2024, la 12,84 lei/MWh, valabil începând cu data de 1 iunie 2024. Având în vedere ponderea foarte mică a tarifului pentru achiziţia serviciilor de sistem în preţul final facturat utilizatorilor, majorarea tarifului pentru achiziţia serviciilor de sistem va avea un efect redus în privinţa costurilor cu energia electrică suportate de utilizatori. În cazul unui consum casnic anual de 1-1,5 MWh, creşterea facturii anuale ca urmare a creşterii tarifului pentru achiziţia serviciilor de sistem va fi de maximum 3,7-5,5 lei/an, respectiv 31 bani/lună - 46 bani/lună. Majorarea tarifului nu are efect asupra facturilor consumatorilor casnici, pentru care preţul energiei electrice este plafonat", precizează ANRE.

Potrivit sursei citate, tariful pentru achiziţia serviciilor de sistem acoperă costurile Transelectrica S.A. cu achiziţia de rezerve de capacitate, care se realizează în regim concurenţial, respectiv de pe piaţa serviciilor de sistem, de la furnizorii de servicii calificaţi. Achiziţia acestor servicii este obligatorie pentru asigurarea funcţionării sistemului electroenergetic în condiţii de siguranţă.

În perioada aprilie - mai 2024, preţurile de achiziţie pentru rezervele de capacitate au înregistrat o creştere semnificativă faţă de anul 2023 şi primul trimestru al anului 2024, subliniază ANRE.

"Această creştere a condus la majorarea semnificativă a costurilor operatorului de transport şi de sistem faţă de costurile prognozate la 1 ianuarie 2024, prognoză realizată pe date istorice. Astfel, diferenţa dintre costurile cu achiziţia rezervelor de capacitate realizate în lunile aprilie-mai şi cele prognozate s-a ridicat la nivelul de aproximativ 75 milioane lei. Majorarea tarifului pentru achiziţia serviciilor de sistem asigură recuperarea de către Transelectrica S.A. a diferenţei înregistrate antemenţionate, până la sfârşitul anului 2024", se mai arată în comunicatul autorităţii de reglementare.

În funcţie de evoluţia preţurilor de achiziţie pentru rezervele de capacitate, tariful aferent acoperirii acestor costuri ar putea fi modificat din nou începând cu 1 septembrie 2024, a anunţat ANRE.

----

Tariful reglementat pentru serviciul de sistem al Transelectrica a crescut cu 40% începând din această lună, în urma unui ordin ANRE publicat la finele lunii mai, conform unui raport al transportatorului de energie electrică publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Practic, noul tarif aplicabil din data de 1 iunie este de 12,84 lei/MWh, faţă de cel 9,17 lei cât era tariful ce s-a aplicat din ianuarie acest an. Tariful nu conţine taxa pe valoarea adăugată.

"Modificarea valorii tarifului a fost determinată de aplicarea mecanismului de corectare a deviaţiilor semnificative de la prognoza care a stat la baza aprobării tarifului intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2024, în conformitate cu prevederile cadrului de reglementare emis de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei", se arată în raportul Transelectrica.

Tariful pentru serviciile de sistem este o componentă a preţului energiei achitat de consumatori.

Pentru primele trei luni ale anului, Transelectrica a raportat venituri totale de aproape 1,99 miliarde de lei, în creştere cu 79,5% faţă de cele din primul trimestru al anului trecut şi un profit net de 103,4 milioane lei, cu 28,8% mai mare comparativ cu cel din aceeaşi perioadă a anului 2023.

Transelectrica este operatorul reţelei electrice de transport şi sistem din ţara noastră, care funcţionează interconectat cu sistemul electroenergetic european, prin interconexiunile cu ţările învecinate: Ungaria, Serbia, Bulgaria, Ucraina şi Republica Moldova.

Statul Român, prin Secretariatul General al Guvernului, deţine 58,69% din transportatorul naţional de energie electrică, a cărui evaluare bursieră se ridică la aproape 2,5 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Cotatia a avut si o crestere de 13.2% la un moment dat, atunci cand s.a activat mecanismul de volatilitate ridicata. Foarte putine actiuni la vanzare, multi au lichidat cand s.au speriat si cotatia scazuse spre 28-29. Cine a cumparat atunci, a trecut de 20% randament intr.o singura luna.

    Dividendele care vor intra si astazi vor alimenta cererea pentru companiile cu potential/cele care au raportat ceva ok in aceste zile. Vor creste astazi Prebet, Bento, Smtl, M etc 

    nu e o crestere a tarifului de transport, cel ce influenteaza profitul, ci o crestere a tarifului pt servicii de sistem, care se anuleaza cu cheltuielile de servicii de sistem, in cadrul activitatilor cu zero profit.

    deci a crescut pretul tel, ok dar nu va creste si profitul din acest tarif 

    1. Pai, o fi azi scadere pe TEL ?

    frizerii au citit titlul si s-au repezit sa cumpere, crezand ei ca va fi un impact pe profit de 40%. este o crestere a tarifului pentru servicii de sistem, care este o activitate cu profit zero. probabil se anticipeaza o crestere a costului acestor servicii. oricum ar fi, un eventual profit din aceasta activitate se ajusteaza in perioadele urmatoare astfel incat rezultatul sa fie zero

    1. Esti tu in masura sa-i cataloghezi pe altii...

      Aia care au cumparat poate au citit bugetarea si stiu cat inseamna sa se anuleze pierderea din serviciile de sistem. 

      Poate au citit si mecanismul prin care tariful de transport va trebui ajustat si el,conform legii!

      In general,poate citesc mai mult si scriu mai putin. 

      bine ca esti tu destept. tariful este una, costul aferent serviciilor de sistem este altceva. tarifele sunt deja aprobate iar in cazul serviciilor de sistem culmea ca la T1 au avut profit.

      sus scrie 'bugetare',dar lasa,tu da-i inainte si cearta piata,e reteta omului de succes pe bursa!

      tariful de transport pt 2024 e estimat de transel ectrica cam la fel ca cel din 2023.

      profitul e estimat sa scada in 2024 de la 243 mil lei la 145 mil lei, in 2025 sa scada la 84 mil lei, in 2026 la 63 mil lei.  

      piata creste pa baza de fomo si naivite.

      dar f bine , cumparati. 

      Glumiti? Au facut in Q1 103 mil profit net. Vor depasi cu brio bugetul. Intentiona t bugeteaza putin pentru bonusuri si pt iepurasii care sa grabesc sa vanda la cotatii mici

      si o crestere de 29% a profitului net, chiar dc se mentine pana la sfarsitul anului, nu justifica o crestere de pret cu 10% in doar 2 zile

      Sunt inca multi bani in piață, la care se adauga banii din dividende. Incepand cu septembrie anul trecut, s.a invalidat teza ca actiunile din BET au doar cresteri de cel mult 2-3% pe zi. Am avut in ultimele 9 cresteri similare TEL pentru SFG, M, DIGI, TRP, FP etc. Asadar, nu este o surpriza...investitorii reactioneaza puternic la vestile f bune privind companiile din BET

      asta e da, sunt bani garla in piata. M si TRP la per peste 100 si tot se cumpara

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb