Ţările Nord-Baltice (NB8) au emis astăzi o declaraţie comună despre situaţia energetică din Republica Moldova, în care au condamnat decizia Gazprom de a opri livrările de gaz pentru regiunea transnistreană, subliniind impactul asupra stabilităţii Moldovei, transmite newsmakermd. NB8 şi-a reafirmat angajamentul de a sprijini Moldova în gestionarea provocărilor energetice curente.
"Notăm decizia Gazprom-ului de a întrerupe livrările de gaze către Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2025. Această acţiune are scopul de a submina stabilitatea politică şi economică a Republicii Moldova. Apreciem măsurile luate de autorităţile moldovene pentru a asigura stabilitatea în aprovizionarea cu gaze şi energie electrică în aceste condiţii dificile. Vom colabora cu Comisia Europeană şi alţi parteneri cheie pentru a fi pregătiţi să intensificăm asistenţa internaţională acordată Republicii Moldova în acest sens. Îmbunătăţirile recente ale infrastructurii şi creşterea capacităţilor de transport au consolidat semnificativ rezilienţa Republicii Moldova la presiunile externe în domeniul energiei, reflectând angajamentul ţării de a-şi întări securitatea energetică", se transmite în declaraţia NB8.
Statele din formatul Nord-Baltic 8 (NB8) au subliniat angajamentul lor ferm de a sprijini Republica Moldova în gestionarea provocărilor energetice şi avansarea reformelor în sectorul energetic, evidenţiind importanţa acestora pentru dezvoltarea durabilă a Moldovei şi stabilitatea regiunii. De asemenea, au subliniat legătura cu obiectivele Europei privind securitatea energetică şi contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Formatul NB8 include Danemarca, Finlanda, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia şi Suedia.
Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc pe teritoriul său, odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Rusiei. Gazul rusesc care trecea prin Ucraina era livrat şi către Moldovagaz, inclusiv către regiunea transnistreană. Deşi autorităţile din Chişinău au discutat cu Gazprom despre continuarea livrărilor, compania nu a acceptat propunerea. Astfel, Gazprom a încetat livrările către stânga Nistrului, invocând o datorie neachitată, nesusţinută de un audit internaţional.
În urma acestei opriri, 72.000 de gospodării din regiunea transnistreană şi 1.500 de blocuri de locuit au rămas fără gaz, iar centrala de la Cuciurgan a început să producă energie electrică pe bază de cărbune, dar consumul zilnic depăşeşte producţia. Chişinăul a propus ajutor pentru Tiraspol, dar autorităţile nerecunoscute din regiune au respins oferta.
Opinia Cititorului