Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană au decis, ieri, că taxa pe tranzacţii financiare cu acţiuni şi instrumente derivate va intra în vigoare cel târziu în 2016, chiar dacă există ţări care se opun implementării acesteia.
"Cele 11 state membre care susţin taxa pe tranzacţiile financiare, având în frunte Franţa şi Germania, au ajuns la un consens: implementarea ar trebui abordată pas cu pas, iar pentru început ar trebui taxate transferurile cu acţiuni şi unele instrumente financiare derivate", a declarat ministrul austriac de finanţe, Michael Spindelegger, adăugând: "Fiecare pas spre implementarea completă va fi decis într-un mod care să ia în considerare impactul economic şi preocupările altor ţări, care se opun".
Ministrul francez de finanţe, Michel Sapin, a declarat că detaliile privind noua taxă ar putea fi prezentate până la sfârşitul acestui an. În privinţa taxei, s-a dezvoltat "o masă decisivă", cu sprijinul mai multor ţări, printre care Franţa, Germania, Italia şi Spania, a afirmat Sapin la Bruxelles.
Oficialii europeni lucrează de mai mult de un an la taxa pe tranzacţii financiare, propunere sprijinită de 11 state din zona euro. Însă, până în prezent, cele 11 ţări nu au reuşit să cadă de acord asupra modului în care va funcţiona taxa. Principalele divergenţe privesc modul de taxare a produselor derivate financiare, mai precis, dacă vor fi taxate toate tranzacţiile cu derivate sau numai cele cu derivate pe acţiuni.
De asemenea, statele participante nu au reuşit să se pună de acord în privinţa ţării în care va fi colectată taxa: în ţara unde are sediul central firma ce derulează tranzacţiile sau în statul unde are loc tranzacţia. Ţările mai mici din grup vor ca taxa să se aplice la scară mai largă, pentru maximizarea veniturilor potenţiale la buget, în timp ce statele cu economii mai mari doresc o aplicare mai restrânsă pentru început.
Luni, comisarul european pentru fiscalitate, Algirdas Semeta, a declarat că nu s-a ajuns încă la un consens în privinţa modului în care vor fi tratate derivatele financiare.
Proiectul privind taxarea tranzacţiilor financiare este susţinut de Germania, Franţa, Spania, Italia, Belgia, Austria, Portugalia, Grecia, Estonia, Slovacia şi Slovenia, ţări care consideră că taxa este necesară pentru creşterea veniturilor bugetare şi pentru limitarea tranzacţiilor speculative pe pieţele financiare.
Printre ţările care se opun implementării taxei se numără Marea Britanie şi Suedia. Ieri, ministrul britanic de finanţe, George Osborne, a declarat că, dacă taxa va avea impact asupra altor state din UE, care nu iau parte la acest proiect, atunci acestea vor avea dreptul să ia măsuri.