TAXAREA ACTIVELOR BANCARE - INFIRMATĂ OFICIAL Speculaţiile politice privind taxa pe bănci au lovit cotaţiile bursiere

ADINA ARDELEANU, EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 septembrie 2017

Speculaţiile politice privind taxa pe bănci au lovit cotaţiile bursiere

Cîţu spune că se pregăteşte taxarea activelor bancare cu 0,5%, dar premierul şi MFP neagă informaţia

Analiştii dau asigurări că o astfel de taxă s-ar regăsi în costurile clienţilor

Acţiunile TLV şi BRD au scăzut masiv, ieri, pe bursă

Isar: "Managementul defectuos al actualei guvernări a început să se manifeste"

Dochia: "Avem cel mai subdezvoltat sistem financiar-bancar din UE"

O taxă pe activele băncilor ar frâna şi mai mult activitatea sectorului, în condiţiile în care oricum ţara noastră are cel mai subdezvoltat sistem bancar şi, în general, financiar din UE, susţine analistul economic Aurelian Dochia, administrator în cadrul BRD Groupe Societe Generale. Afirmaţia domniei sale vine în contextul în care liberalul Florin Cîţu, vicepreşedintele Comisiei de buget din Senat, a anunţat, miercuri seara, într-o emisiune televizată, că Guvernul urmează să aplice o taxă pe activele bancare, de 0,5%. Informaţia a apărut şi în mediul online, fiind citate surse oficiale, doar că, în acest caz, nivelul vehiculat al taxei a fost de 0,3%. Ulterior, însă, premierul şi Ministerul Finanţelor au infirmat aceste zvonuri.

Aurelian Dochia consideră: "După toţi indicatorii, suntem în urma celorlalte ţări europene. Ponderea creditelor în PIB, la noi, este la cel mai scăzut nivel din UE. Depozitele, creditele pe cap de locuitor, numărul de agenţii bancare şi de operaţiuni cu cardul raportat la numărul de locuitori arată că suntem o ţară mult rămasă în urma mediei UE, din perspectiva acestor indicatori, ceea ce dă o idee despre nivelul de dezvoltare bancară din România. În toate ţările există o corelaţie între dezvoltarea sistemului financiar şi dezvoltarea, în general, a ţării respective. O ţară nu se poate dezvolta fără ca, în paralel, să se dezvolte şi sectorul financiar. Dacă mai punem o frână, cum ar fi această taxă pe active, şi îngreunăm tranzacţiile bancare, atunci probabil că întreg procesul de dezvoltare va fi şi mai afectat".

Senatorul PNL Florin Cîţu ne-a spus, ieri, că taxarea activelor bancare, întâlnită şi în alte ţări, este o măsură pe marginea căreia, în prezent, băncile şi Guvernul discută. "Nu ştiu exact pe ce active va fi aplicată această taxă, fiind posibil ca împrumuturile acordate statului să nu fie impozitate", ne-a precizat parlamentarul, menţionând că statul aşteaptă să încaseze de la bănci în jur de 2 miliarde de lei.

Negând informaţia lansată de Cîţu, premierul Mihai Tudose a răspuns, ieri, unei întrebări referitoare la intenţia Executivului de a aplica acest impozit: "Nu, deloc!".

În acelaşi timp, economistul Cristian Socol, despre care liderul PSD Liviu Dragnea a afirmat că a lucrat la programul de guvernare, a infirmat faptul că Guvernul ar avea în plan introducerea unei astfel de taxe. "Nu s-a pus niciodată problema - nici măcar la nivel de discuţie - legată de impunerea unei taxe pe activele bancare. Dar văd că opoziţia are idei", a scris specialistul pe pagina sa de Facebook.

Informaţiile despre posibila introducere a unei taxe pe activele bancare au zguduit cotaţiile băncilor listate

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a transmis, aseară, că nu există intenţia introducerii unei taxe speciale pe activele băncilor, aşa cum a anunţat Florin Cîţu.

Ministerul a reacţionat ca urmare a faptului că acţiunile bancare au înregistrat scăderi masive, ieri, la Bursa de Valori Bucureşti, pe fondul speculaţiilor din piaţă privitoare la planul Guvernului să crească povara fiscală pentru bănci.

MFP a transmis: "Atât la nivelul Ministerului de Finanţe, cât şi la nivelul grupurilor de lucru din care fac parte reprezentanţi ai societăţii civile cu care se dezbat toate proiectele legislative, nu există intenţia introducerii unei astfel de taxe. De asemenea, pe viitor recomandăm tuturor să se raporteze doar la documentele şi comunicările oficiale ale instituţiei noastre".

Băncile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat scăderi importante, în prima parte a şedinţei de ieri.

Titlurile Banca Transilvania (TLV) au închis şedinţa de ieri la 2,29 lei/unitate, în scădere cu 3,38% faţă de referinţă. În jurul prânzului, cotaţia TLV se depreciase la un minim de 2,215 lei/unitate, pentru a-şi reveni, apoi, la un maxim de 2,4 lei/unitate. În finalul şedinţei, acţiunile TLV au revenit pe scădere.

O evoluţie similară a avut şi BRD, care a închis la 13,06 lei/unitate, în scădere cu 2,39%. Minimul zilei a fost de 12,72 lei/unitate.

Schimburile cu acţini TLV s-au ridicat la 64,98 milioane de lei, iar cele cu BRD, la 28,46 milioane de lei.

Analiştii: "Băncile vor plasa creşterea poverii fiscale la clienţi"

Analiştii sunt de părere, la unison, că o taxă pe activele bancare s-ar regăsi în costurile suportate de clienţi.

Aurelian Dochia ne-a explicat: "Astfel de măsuri nu fac decât să perpetueze starea de subdezvoltare a sistemului. Va creşte costul creditării, iar cererea va fi mai mică şi probabil că efectul va fi că volumul de credite va stagna. Nu ştiu dacă impactul se va reflecta atât de mult asupra băncilor, cât asupra întregii economii, pentru că aceste costuri suplimentare vor fi transferate cumva în costurile operaţiunilor bancare - comisioane, dobânzi etc. Oricum, este clar că se caută nişte bani pentru buget, care are o suferinţă destul de acută până la finalul acestui an".

Printre altele, domnul Dochia ne-a mai spus că, probabil principalul factor pentru care creditarea va stagna va fi că, din ultima parte a acestui an, "vom avea dobânzi crescute", iar piaţa reacţionează la astfel de lucruri.

Şi Florin Cîţu este de părere că, dacă se va aplica, această taxă se va regăsi în dobânzile clienţilor. Senatorul a precizat: "Nu cred că e secret că urma o măsură de impozitare a sistemului financiar bancar după mesajele publice din partea premierului. O taxă pe orice, nu doar pe un activ financiar, nu este neapărat plătită de cei cărora li se impune această taxă, e un cost pentru o companie, nu vorbim doar de bănci, se vorbeşte şi de sistemul de asigurări, la pensii. Se scumpesc serviciile financiare, dobânda la depozite va fi mai mică decât e acum. Dobânda la credite va fi mai mare ca până acum".

La rândul său, fostul bancher Lucian Isar ne-a declarat: "Taxarea suplimentară a băncilor este un alt atentat la mediul privat. Este o taxă care se va transmite imediat asupra clienţilor. Managementul defectuos al actualei guvernări a început să se manifeste".

La finalul lunii iunie 2017, conform BNR, totalul activelor nete era de 398,6 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Dl cațu cine manipulează piața acum, tot ,,Terente,, sau alții care au interese personale si se dau că țin cu poporul. Ar trebui sa vă ,,mulțumesc,, si sa fac o plângere penală pentru manipularea pieței de capital si poate la mamelucii de la ASF. RUȘINE RUȘINE

    1. Catu stie exact ce a provocat, dar ieri nu a fost asa de mare scaderea bancilor. Daca erau macar 2 cifre :)

      Mie de la inceput mi.a mirosit a manipulare a pietei.

      Dar raspunde cineva ? 

    Inca de la inceput mi.a mirosit a manipulare a pietei. Dar, ca si in alte dati, cel mai probabil, nu va raspunde nimeni in fata legii.

    Citu (nu ca e el prea destept, asa cum se tot straduieste sa ne arate, atat el, cat si opinia publica), nu e un prost si nici un necunoscator al pietelor financiare. Asa ca, afirmatiile sale sunt cu atatai grave. F.probabil ca a avut si niste interese (nu neaparat in nume peraonal).  

    Zvonistii ,gen Catu ,fie ei de orice culoare trebuie eliminati din viata publica

    1. Exact. Numai ca tinerii frumosi si liberi sunt morti dupa el.

      Orice ar face, tot minunat e :)  

    Citu a lucrat in sistemul bancar,chiar pe un post important,deci este exclus sa nu fi stiut ca afirmatiile facute cum ca statul intentioneaza sa puna taxa pe active,nu ar fi vut impact in piata.Dar acum e si om politic.E greu sa se faca delimitari intre afirmatiile unui om politic si cele ale unui fost bancher.

    Bursele sunt caracterizate de ''momente'' ca acesta,peste tot in lume si cam din toate timpurile.Nu intotdeauna cauzele care le misca ,uneori cu volatilitate ridicata,sunt pe gustul participantilor la piata.Depinde de ce parte esti,daca esti pe actiuni intr-un astfel de moment,poti vedea lucrurile diferit fata de unul care asteapta sa cumpere ''mai ieftin''.Deci evenimente de genul asta sunt óbisnuite in pietele de capital,diferente de nuante,le-as zice.Dar chiar daca esti ''pe actiuni'',sistemul tau de tranzactionare/investitii trebuie sa 'contina,sa prevada as zice,daca sau cand iesi...Invatati sa faceti slalom in favoarea voastra,printre discursurile oamenilor care pot influenta piata,influentandu-va cat mai putin... 

    1. punctat !

    se autosesizeaza DnA

    HA HA HA,A FOST UN TEST

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb