Taxele vamale dintre Vietnam şi UE vor fi eliminate

J.P.
Comunicate de presă / 31 iulie 2020

Taxele vamale dintre Vietnam şi UE vor fi eliminate

Exporturile UE către Vietnam vor fi supuse unor taxe mai mici începând de mâine, 1 august, a anunţat Comisia Europeană. Acesta este efectul imediat al intrării în vigoare a acordului comercial UE-Vietnam, care, în ultimă instanţă, va elimina taxele vamale pentru 99% din mărfurile comercializate între cele două părţi, potrivit unui comunicat transmis redacţiei.

Totodată, desfăşurarea activităţilor comerciale în Vietnam se va simplifica pentru întreprinderile europene: acestea vor fi acum în măsură să investească şi să depună oferte pentru contracte publice, beneficiind de şanse egale în raport cu concurenţii lor locali. În cadrul noului acord, beneficiile economice sunt însoţite de garanţii privind respectarea drepturilor lucrătorilor, protecţia mediului şi Acordul de la Paris privind schimbările climatice, prin dispoziţii ferme în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă, care sunt obligatorii din punct de vedere juridic şi executorii, conform sursei citate.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: "În prezent, economia europeană trebuie să profite de orice ocazie de a-şi recăpăta forţa după criza provocată de coronavirus. Acordurile comerciale, precum cel cu Vietnamul care intră în vigoare astăzi, le oferă întreprinderilor noastre şansa de a avea acces la noi pieţe emergente şi de a crea locuri de muncă pentru europeni. Am convingerea fermă că acest acord va oferi în acelaşi timp cetăţenilor din Vietnam oportunitatea de a avea o economie mai prosperă, de a asista la o schimbare pozitivă şi de a se bucura de drepturi mai puternice ca lucrători şi cetăţeni în propria lor ţară."

Comisarul pentru comerţ, Phil Hogan, a comentat: "Vietnamul face parte dintr-un club de 77 de ţări care desfăşoară schimburi comerciale cu UE în condiţii preferenţiale convenite bilateral. Acordul consolidează legăturile economice ale UE cu regiunea dinamică a Asiei de Sud-Est şi are un potenţial economic important care va contribui la redresare după criza provocată de coronavirus. În acelaşi timp, acordul dovedeşte că politica comercială poate fi un catalizator al progresului. Datorită discuţiilor noastre comerciale, Vietnamul a depus deja multe eforturi pentru a-şi îmbunătăţi situaţia în materie de drepturi ale lucrătorilor şi am încredere că va continua aplicarea reformelor, atât de necesare."

Acordul ia pe deplin în considerare nevoile de dezvoltare ale Vietnamului, oferind acestei ţări o perioadă de timp mai lungă, de 10 ani, pentru a elimina taxele vamale aplicate importurilor din UE. Cu toate acestea, multe dintre produsele importante de export ale UE, cum ar fi produsele farmaceutice, chimice sau utilajele, vor beneficia de condiţii de import scutite de taxe vamale încă de la intrarea în vigoare a acordului. Pentru produsele agroalimentare, cum ar fi carnea de vită sau uleiul de măsline, taxele vor fi eliminate peste trei ani, în timp ce pentru produsele lactate, fructe şi legume, acestea vor dispărea în maximum cinci ani. Dispoziţiile cuprinzătoare privind cooperarea sanitară şi fitosanitară vor permite îmbunătăţirea accesului pe piaţă pentru întreprinderile din UE, prin proceduri mai transparente şi mai rapide. Acordul conţine, de asemenea, dispoziţii specifice pentru eliminarea barierelor de reglementare pentru exporturile de autovehicule din UE şi asigură protecţie împotriva imitaţiilor pentru 169 de produse alimentare şi băuturi europene tradiţionale (precum brânza Roquefort, vinurile de Porto şi Jerez, crema de whisky Irish Cream sau şunca Prosciutto di Parma) recunoscute ca indicaţii geografice.

În acelaşi timp, acordul comercial exprimă un angajament puternic din partea ambelor părţi faţă de protecţia mediului şi drepturile sociale. Acesta stabileşte standarde înalte în domeniul protecţiei muncii, a mediului şi a consumatorilor şi garantează că nu există o "uniformizare la un nivel inferior" pentru a promova comerţul sau a atrage investiţii.

În cadrul acordului, cele două părţi s-au angajat să ratifice şi să implementeze cele opt convenţii fundamentale ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) şi să respecte, să promoveze şi să pună efectiv în aplicare principiile OIM privind drepturile fundamentale la locul de muncă; să implementeze Acordul de la Paris, precum şi alte acorduri internaţionale în domeniul mediului şi să acţioneze în favoarea conservării şi a gestionării sustenabile a faunei sălbatice, a biodiversităţii, a activităţilor forestiere şi pescăreşti; precum şi să implice societatea civilă în monitorizarea implementării acestor angajamente de către ambele părţi. Vietnamul a înregistrat deja progrese cu privire la aceste angajamente prin ratificarea, în iunie 2019, a Convenţiei nr. 98 a OIM privind negocierile colective şi, în iunie 2020, a Convenţiei nr. 105 a OIM privind munca forţată. De asemenea, a adoptat un cod revizuit al muncii în noiembrie 2019 şi a confirmat că va ratifica până în 2023 ultima convenţie fundamentală a OIM rămasă privind munca forţată.

Acordul comercial include, de asemenea, o legătură instituţională şi juridică cu Acordul de parteneriat şi cooperare UE-Vietnam, permiţând luarea de măsuri corespunzătoare în cazul unor încălcări grave ale drepturilor omului.

Intrarea în vigoare a acordului comercial a fost precedată de aprobarea acestuia de către statele membre ale UE în cadrul Consiliului şi de semnarea sa în iunie 2019, precum şi de aprobarea Parlamentului European în februarie 2020.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Adica migrare forta de munca din spre vietnam ca sa se poata mentine activele speculate la nivel mare, in timp ce creste inegalitatea in societate.

    Da UE federalizata perge la indigo cu USA, unde se pare ca istoria se uita repede cand in 1750 lovitura federalilor din ue a fost data de ii-au imprastiat pe alte meleaguri prin USA; sau in 1870 a doua lovitura de imprastiere pana au pus bazele ma solid in USA. 

    A treia lovitura venise din partea Germaniei federale 1920 de a dat de pamant cu marca, de angrenat toata economia in criza economica. 

    PS a dat de pamant cu marca la comanta USA de a intoarce nominalele datorate de Germania inapoi in USA, Franta, UK (tari ce au creeat intentionat criza economica din Germania si regiunile aferente). 

    Acum ce Valuta face default? USA nu? abea astept sa vad intoarcerea in cascada a nominalelor datorate de europa catre usa. Caci aia fac defaul si vor avea de platit dividente altora, deci de la cine ia la cine da... Vedem jocul ratei de dobanda in 2-3 ani cand incepe sa creasca odata cu caderea aurlui si cresterea la bonduri. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb