Teatrul Naţional de Operetă şi Musical "Ion Dacian" din se reînfiinţează

Luciana Bănică
Politică / 9 noiembrie 2016

Guvernul a stabilit astăzi, printr-o Hotărâre, reînfiinţarea Teatrului Naţional de Operetă şi Musical "Ion Dacian" din Bucureşti, precum şi unele măsuri privind reorganizarea Operei Naţionale Bucureşti - ONB, pentru o funcţionarea coerentă şi optimă a celor două instituţii, precum şi asigurarea îndeplinirii atribuţiilor specifice domeniilor operetă şi musical, pe de o parte, şi operă şi balet, pe de altă parte, potrivit unui comunicat al Guvernului remis redacţiei.

Conform sursei citate, principalul avantaj al funcţionării separate a celor două instituţii este dat de posibilitatea gestionării oportune şi eficiente a activităţii artistice şi a resurselor implicate. Un alt aspect pozitiv îl reprezintă posibilitatea abordării unor viziuni manageriale specifice fiecărui domeniu. De asemenea, separarea managerială a domeniului operei şi baletului, pe de o parte, de cel al operetei şi al musicalului, de cealaltă parte, va aduce o serie de avantaje din punct de vedere economic. Comasarea acestor activităţi a generat, pe lângă disfuncţionalităţi în organizarea spectacolelor şi creşteri ale cheltuielilor legate de aparatul administrativ - organizatoric. Din punct de vedere artistic, un alt beneficiu este legat de dezvoltarea resursei umane artistice, care, prin această separare instituţională, va avea ocazia să îşi dezvolte repertoriul şi să îşi diversifice activitatea, fiind astfel garantată excelenţa şi performanţa artistică.

"Astfel, actul normativ prevede reorganizarea, prin divizare parţială, a Operei Naţionale Bucureşti, instituţie publică subordonată Ministerului Culturii, în scopul separării activităţilor culturale de operetă şi musical, de restul activităţilor de operă, balet şi muzică contemporană, precum şi în scopul transferului corespunzător al patrimoniului aferent activităţilor ce se divizează", se arată în comunicat.

Teatrul Naţional de Operetă şi Musical "Ion Dacian" se înfiinţează şi funcţionează ca instituţie publică distinctă, cu personalitate juridică, subordonată Ministerului Culturii, care îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu legislaţia română în vigoare, potivit sursei citate.

"În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se aprobă prin ordin al Ministrului Culturii numărul de posturi, Regulamentul de organizare şi funcţionare şi structura organizatorică pentru Operă, respectiv pentru Operetă.

De asemenea, până la organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de manager al Teatrului de Operetă, Ministrul Culturii va desemna prin ordin o conducere interimară, potrivit prevederilor OUG nr.189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, aprobată cu modificări şi completări prin legea nr. 269/2009, cu modificările şi completările ulterioare", mai precizează Executivul.

În urma reorganizării Operei Naţionale, prin HG nr. 741 din 25 septembrie 2013 pentru modificarea şi completarea HG nr. 1.089/2006 privind stabilirea unor măsuri pentru reorganizarea şi funcţionarea Operei Naţionale din Bucureşti, prin care Opera Naţională din Bucureşti şi Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" au fuzionat prin absorbţia Teatrului Naţional de Operetă, care a fost desfiinţat, s-a constatat că noua formulă organizatorică nu a dus la creşterea eficienţei activităţii şi nici la reducerea cheltuielilor de funcţionare. Totodată, s-a remarcat şi o diminuare semnificativă a repertoriului de stagiune a spectacolelor de operetă, dar şi a celor de operă şi de balet faţă de stagiunile anterioare reorganizării, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb