TEATRUL NAŢIONAL Scandal cultural cu Ucraina în centru

O.D.
Cultură / 27 martie 2022

Scandal cultural cu Ucraina în centru

Teatrul Naţional din Capitală este în mijlocul unui scandal cultural-geopolitic. Lipsa unor acţiuni de susţinere a Ucrainei a devenit motiv de dispută între o parte dintre actori şi conducerea interimară.

Cu această ocazie au apărut la lumină şi alte nemulţumiri mai vechi, inclusiv legate de repertoriul teatrului şi programarea spectacolelor. Actorul Mihai Călin este nemulţumit că, în timp ce teatrele din Polonia sunt alături de Ucraina, la Teatrul Naţional Bucureşti sunt programate, azi, de Ziua Mondială a Teatrului, "comedioare", iar la matineu, "altă divină comedie-conferinţă cu apostolul teatrului românesc", referindu-se la spectacolul-conferinţă susţinut de Dan Puric (cunoscut pentru atitudinea sa anti-occidentală): "Teatrele din Polonia sunt alături de Ucraina. La TNB de Ziua mondială a Teatrului, se joaca Dineu cu proşti şi Micul Infern. Comedioare la toată lumea. Şi dimineaţă, altă divină comedie-conferinţă cu apostolul teatrului românesc".

Mihai Călin şi-a exprimat în repetate rânduri nemulţumirea faţă de faptul că actuala conducere a TNB nu a iniţiat acţiunii de susţinere faţă de Ucraina, recent, el relatând că i s-a transmis explicit, înainte de a intra în scenă,interdicţia de a se manifesta în vreun fel în legătură cu războiul din Ucraina.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, s-a întâlnit, la mijlocul săptămânii, cu o parte a colectivului Teatrului Naţional din Bucureşti. Mihai Călin a anunţat că Sindicatul Actorilor din TNB a propus campania "TNB pentru Ucraina", iar directorul general interimar a refuzat, argumentând ca "teatrul are alt rol, că noi nu facem politică" şi l-a invitat să se ducă la Cernăuţi şi Cahul să vadă ce păţesc românii din cauza ucrainenilor.

Ministrul Romaşcanu a declarat: "Orice sindicat trebuie să fie un partener de dialog şi nu o parte a frontului. Sindicatul trebuie să-şi facă activitatea, foarte bine că sunteţi vocali, că puneţi presiune! Dar înainte de presiune e bine să aveţi un dialog. După părerea mea, este bine să ne menţinem în zona de a apărare a drepturilor actorilor, în graniţele teatrului, pentru teatru". Ministrul l-a invitat şi pe

Marius Manole, liderul sindicatului actorilor din TNB, să încerce să deschidă un dialog real cu conducerea teatrului.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. calin si manole , daca n-ai talent , faci politica , te mai scoti pe moment .

    Foarte bine,actorii trebuie sa-si vada de meseria lor.Cine stie ce interes are si actorul asta,sa se duca la Zelenski si sa se inroleze daca nu-i convine!Vin toti cu mutre si pretentii.

    Mihai Calin se baga si el în seama. Un alt actor mediocru.

    El și alți tefelisti din sindicatul ăla.  

    Pe lângă Puric este un pigmeu. 

    Cultura este apolitica.

    1. Apostolul Puric bate campii cu gratie, habar n-are despre ce vorbeste, dar face pe firoscosul.

      Actorii sunt oameni de cultura, iar interzicerea atitudinii de solidarizare cu lupta dreapta a ucrainenilor este bolsevism anticultural.

      Ceea ce vad si la comentatorii anteriori. 

      Ce sa-ti povestesc,uite unde s-a gasit filozoful!Se fac destule,nu este nevoie sa duci lucrurile la extremis,cum ar fi interzicerea dirijorilor rusi de a mai urca pe scena daca nu condamna razboiul din Ucraina si alte nedreptari.Daca nu condamni ,asta nu inseamna ca esti de acord,oamenii poate nu pot sa-si exprime opinia,cu cenzura rusa nu e de glumit,uitam ca am trait si noi sub dictatura.Cu ce ne incalzeste daca sportivi,oameni de stiinta,artisti rusi fac 15 ani de puscarie pentru o opinie.Nu mai aruncati cu pietre fiindca nu se rezolva o nedreptate cu alta nedreptate,cine este atat de curajos sa se duca in Ucraina sa lupte sau in Rusia sa protesteze.Oamenii limitati nu au argumente,ii numesc pe altii bolsevici sau troli rusi fiindca altceva nu stiu.Orice boala o mai tratezi in afara de prostie,rautate si ipocrizie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb