"Tehnofrig" Cluj-Napoca exportă 22% din producţie

ARISTICĂ BRÂNZAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 ianuarie 2004

Interviu cu domnul Pompiliu Caloianu, directorul general al societăţii

Reporter: Domnule director, prezentaţi vă rog, pe scurt, societatea pe care o conduceţi.

Pompiliu Caloianu: "Tehnofrig" SA Cluj-Napoca este o societate pe acţiuni cu capital integral privat, acţionarul majoritar fiind SC "Metalo-Chimice" SA Cluj-Napoca, care deţine 73,68% din capitalul social. "Tehnofrig" este principalul furnizor intern de echipamente pentru industria alimentară. Societatea are implementat un sistem de asigurarea calităţii în conformitate cu standardul ISO 9001-2000, certificat de TUV Bayern Sachsen. De asemenea, are acreditare TUV pentru execuţia recipienţilor sub presiune, în conformitate cu AD - Merkblatt TRD 201 şi pentru sudură, conform EN 729 - 2 Germania.

Reporter: Care sînt produsele fabricate şi comercializate de societate în prezent? Există produse noi, asimilate în fabricaţie în ultimul an?

Pompiliu Caloianu: Gama de produse fabricate în prezent de către societate este formată din: a) echipamente pentru industria alimentară: minifabrici de prelucrat lapte, capacitate 2000-10.000 litri/zi; separatoare centrifugale pentru lapte, capacitate 400-5000 litri/h (variante deschise şi semiermetice); instalaţii de pasteurizat lapte, capacitate 500-5000 l/h; rezervoare din oţel inoxidabil, pentru ciocolată, bere, făină, băuturi, după documentaţia proprie sau pusă la dispoziţie de client; linii tehnologice şi utilaje componente pentru îmbutelierea lichidelor alimentare pentru bere, apă minerală, vin, băuturi răcoritoare, alcoolice, ulei; suflante cu rotoare profilate; motopompe cu şurub; b) schimbătoare de căldură cu plăci pentru centrale termice (inclusiv pentru industria alimentară); c) piese şi subansamble după documentaţia clientului; d) servicii: consulting, engineering, montaj şi punere în funcţiune, asistenţă tehnică, service în garanţie şi postgaranţie, reparaţii şi asigurare de piese de schimb; e) echipamente pentru ateliere de service auto. În anul 2003, au fost asimilate în fabricaţie produse noi, din care le număr pe cele mai importante: maşină de umplut fără presiune pentru lichide alimentare, în butelii de sticlă D 32/8/p, cu capacitate de 10.000 butelii/oră; maşină de umplut fără presiune pentru ulei comestibil, V24/6/pp în butelii din PET, cu capacitatea de 3000 butelii/oră; maşină de închis butelii PET, cu capacitatea de 6000 butelii/oră; elevator pentru vehicule tip Diamond, cu capacitatea de ridicare de 4500 kg; elevator pentru vehicule tip Onix, cu capacitatea de ridicare de 3500 kg; elevator pentru vehicule tip Brilliant, cu capacitatea de ridicare de 3000 kg; elevator pentru vehicule tip Pearl, cu capacitatea de ridicare de 2000 kg. Pentru elevatoarele de autovehicule, am obţinut certificarea CE din partea TUV Product Service Germania.

Reporter: Ce investiţii s-au finalizat în ultimii ani, ce contribuie la retehnologizarea şi modernizarea proceselor de producţie din societate şi reducerea consumurilor energetice?

Pompiliu Caloianu: În ultimii doi ani, s-au realizat şi pus în funcţiune următoarele investiţii, ce au avut o influenţă directă la modernizarea proceselor de producţie ale societăţii şi, de asemenea, au contribuit la reducerea consumurilor energetice: maşină de debitat tablă cu oxigaz şi plasmă cu CNC, ESAB Germania; maşină de debitat profile şi oţel rotund cu bandă, Bauer Germania; gospodărie de oxigen lichid; modernizare flux tehnologic atelier vopsitorie; modernizarea maşinilor de alezat şi frezat, prin dotare cu rigle de măsurare şi afişaj electronic de cotă; compresor de aer Atlas Copco, Suedia; polizoare electrice şi portabile. În anul 2003, investiţiile corporale au fost de 6,6 miliarde lei.

Reporter: Ce investiţii se vor realiza în acest an şi în perspectivă?

Pompiliu Caloianu: Pentru anul 2004, există intenţia de a se continua investiţiile în echipamente pentru creşterea productivităţii muncii şi reducerea consumurilor energetice, cît şi investiţii necorporate şi financiare. Programul de investiţii urmează să fie dezbătut şi aprobat în perioada următoare.

Reporter: Cît din producţia realizată se exportă, pe ce pieţe şi cum a evoluat acest indicator în ultimii ani?

Pompiliu Caloianu: Din totalul producţiei realizată, 22% se exportă pe pieţe din Germania, Austria, Italia şi altele. Producţia de export a avut în ultimii ani un trend uşor ascendent.

Reporter: Cum este structurată producţia societăţii pe tipuri de produse/servicii şi care este ponderea acestora în veniturile totale?

Pompiliu Caloianu: Producţia societăţii este structurată pe următoarele tipuri de produse: echipamente tehnologice pentru industria alimentară (59%); piese de schimb (14%); produse şi lucrări executate după documentaţia clientului, la sediul societăţii sau la sediul clienţilor (20%).

Reporter: Cum a evoluat piaţa internă pe segmentul dvs. şi care sînt tendinţele acesteia?

Pompiliu Caloianu: Piaţa internă pe segmentul de piaţă unde acţionăm a cunoscut în ultimii ani o uşoară descreştere, din următoarele motive: concentrarea principalelor fabrici de bere în concerne cu participare şi aport de capital străin în utilaje tehnologice; scăderea investiţiilor la regiile autonome, datorită puternicei tendinţe de debranşare a populaţiei şi montarea de microcentrale de apartamente; obţinerea de către potenţialii clienţi cu întîrziere şi la un nivel inferior celui preconizat a fondurilor de tip SAPARD; creşterea accizelor la băuturi alcoolice, determină o scădere puternică a investiţiilor pe acest segment. Pe segmentul industriei alimentare piaţa internă este în scădere, dar e în creştere pe segmentul serviciilor.

Reporter: Care sînt prcincipalii dvs. furnizori de materii prime şi materiale? Dar principalii clienţi?

Pompiliu Caloianu: Principalii noştri furnizori de materii prime şi materiale sînt societăţile: COS Tîrgovişte, pentru profile inox; Italinox, pentru table şi ţevi inox; "Ispat-Sidex" SA Galaţi, pentru tablă; "Arteca" SA Jilava, pentru cauciuc; "Tehnoart" SA Jilava, pentru cauciuc; "Tehnopilimer" Italia, pentru elemente din material plastic; "Avesta" Austria, pentru tablă inox, iar principalii clienţi: IMM-uri din industria alimentară, pentru echipamente; societăţi comerciale mari şi foarte mari, pentru rezervoare din inox; regii autonome, pentru schimbătoare de căldură cu plăci şi suflante; societăţi comerciale mici şi mijlocii din Italia, Germania, Austria.

Reporter: Care sînt greutăţile cu care se confruntă societatea, raportat la mediul economic intern?

Pompiliu Caloianu: Pentru noi, principala greutate o constituie lipsa unor reglementări legale care să oblige importatorii de echipamente second-hand să prezinte la vamă avizele CS (certificare de securitate), "Tehnofrig" SA cheltuind sume importante pentru obţinerea certificărilor de securitate (CS).

Reporter: Ce proiecte de viitor sînt în atenţia Consiliului de Administraţie?

Pompiliu Caloianu: Principalele obiective ale Consiliului de Administraţie sînt: retehnologizarea societăţii, prin investiţii în echipamente moderne; creşterea cifrei de afaceri şi a productivităţii muncii; scăderea costurilor; punerea în valoare a activelor nefolosite.

Reporter: Ce v-aţi propus prin BVC să realizaţi în acest an?

Pompiliu Caloianu: Pentru anul 2004, BVC-ul este în curs de fundamentare, urmînd ca în perioada următoare să fie prezentat spre aprobare.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb