Premierul Ludovic Orban a anunţat, ieri, la începutul şedinţei de guvern, că insula Belina şi braţul Pavel al Dunării, aflate pe raza judeţului Teleorman, au intrat în proprietatea publică a statului.
Şeful Guvernului a spus: "După o lungă perioadă în care insula Belina şi braţul Pavel au rătăcit prin mâinile prietenilor din Teleorman ai PSD şi ai lui Liviu Dragnea, cele două obiective revin în proprietatea statului. Preluarea se va face de către Apele Române fără contractele pe care le încheiase Consiliul Judeţean Teleorman cu societatea Tel Drum. Tebuie să vedem ce s-a construit în mod ilegal în insula Belina, iar Ministerul Mediului să propună un proiect de hotărâre de guvern privind reglementarea situaţiei insulei, precum şi a braţului Pavel. Să încheiem acest episod trist prin care baronii roşii au încercat să transforme în moşie proprie bunuri imobile care sunt proprietatea statului".
Amintim că, în 27 iunie 2018, Direcţia Naţională Anticorupţie a decis trimiterea în judecată a dosarului Belina, în care printre inculpaţi se numără Sevil Shhaideh, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
În afara fostului ministru, au mai fost trimişi în judecată Stoian Ionela, fost director în cadrul Ministerului Agriculturii, şi Ionuţ Adrian Gâdea, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, ambii pentru complicitate la abuz în serviciu, Mariana Sanda Gheorghiu, Rodica Guşă, foste asistente registrator în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria, pentru infracţiunea de fals intelectual.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în anul 2013, prin acţiunea concertată a persoanelor de mai sus, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal firmei Tel Drum SA, despre care în mass-media au apărut informaţii că este controlată de fostul lider social-democrat Liviu Dragnea. Contractele au fost încheiate pe o perioadă de 10 ani, fără organizarea unei licitaţii şi fără iniţierea şi parcurgerea procedurii de emitere a unei hotărâri de consiliu judeţean.
Pentru realizarea transferului de proprietate, procurorii susţin că la iniţiativa lui Sevil Shhaideh a fost adoptată HG 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale.
Conform procurorilor, prejudiciul total în respectivul dosar se ridică la 3.734.052 lei.
Dosarul Belina se află pe rolul Tribunalului Bucureşti.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.05.2020, 15:02)
Au fost tot timpul in proprietatea statului, tristilor, au trecut doar la Consiliul Judetean care dupa stiinta mea nu s-a privatizat. Vai de caul vostru de ziaristii lu' peste fript !!!
1.1. Suparare mare? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Prostu' satului în data de 22.05.2020, 15:31)
Lucrurile sunt mai complicate decat "tot ce nu-i proprietate privata, inseamna ca e a statului".
Dar nu va necajiti, vad ca Tel Drum e inca bine, asa insolventa cum e, tot castiga licitatii pe bani publici la greu. Ca, vorba ceea, nu doar buzunarele pesediste sunt fara fund, mai sunt si alti flamanzi.
Insa asta cu Belina a fost prea de tot chiar si pentru ciorditorii pesedisti inraiti. Sunt curios daca o sa maraie vreunul ceva.
1.2. Suiferi, Livache? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Creitar în data de 25.05.2020, 16:25)
Au fost în administrare privată, concesionate către Tel Drum, firma ta, de către CJ Teleorman. Tristule. E greu la Rahova, așa-i?