Telefonia fixă pierde teren în Europa Centrală şi de Est

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 martie 2005

Piaţa telefoniei fixe a pierdut teren în faţa telefoniei mobile în Europa Centrală şi de Est (CEE), numărul abonaţilor reducîndu-se cu 0,5% în 2004, atingînd nivelul de 32,88 milioa-ne, iar convorbirile au scăzut ca volum cu 0,83 procente, la 8,04 miliarde de dolari, informează un studiu IDC (Insulation Displacement Connection), citat de Rompres.

Scăderea profiturilor se referă atît la telefonia fixă pentru consumatorii obişnuiţi, cît şi la aceea a firmelor. Veniturile telefoniei fixe uzuale s-au redus cu aproape cinci la sută în anul 2004, comparativ cu anul precedent, în timp ce, în sectorul afacerilor, cheltuielile cu telefonia fixă, în total, s-au redus cu 1,3 la sută, iar convorbirile efective au adus venituri mai mici cu 3,6 procente.

Numărul de minute a scăzut în marea parte a statelor CEE, excepţie făcînd Polonia şi Bulgaria, unde numărul minutelor de convorbire s-a majorat cu 1,4 la sută, respectiv 0,8 la sută în anul 2004, comparativ cu anul precedent. La cealaltă extremă se situează Cehia, care a înregistrat în anul 2004 cu 14,4 la sută mai puţine minute de convorbiri decît în anul 2003.

"Cea mai dramatică reducere s-a înregistrat în sectorul Internet dial-up pentru afaceri", a declarat analistul senior al IDC, Emir Halilovic. Tot mai mulţi oameni de afaceri, dar şi alte sectoare de activitate optează pentru o bandă mai largă de opţiuni gen IP (Internet Protocol) sau VoIP (voice over IP) în dauna sectorului Internet dial-up sau ISDN (Integrated Services Digital Network).

Ţara cu cel mai mare număr de locuitori din regiune, Polonia, dispune de o cotă de 37,7% din numărul total al abonaţilor la telefonia fixă. România se situează pe locul doi, cu 13,4%, pe trei, Ungaria, cu 11,%, iar Cehia pe patru, cu 10,5%. În privinţa cheltuielilor, Polonia conduce cu 40% din total, urmează Ungaria cu 13,5%, iar Cehia se situează pe locul trei, cu aproape 12%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb