Piaţa telefoniei fixe a pierdut teren în faţa telefoniei mobile în Europa Centrală şi de Est (CEE), numărul abonaţilor reducîndu-se cu 0,5% în 2004, atingînd nivelul de 32,88 milioa-ne, iar convorbirile au scăzut ca volum cu 0,83 procente, la 8,04 miliarde de dolari, informează un studiu IDC (Insulation Displacement Connection), citat de Rompres.
Scăderea profiturilor se referă atît la telefonia fixă pentru consumatorii obişnuiţi, cît şi la aceea a firmelor. Veniturile telefoniei fixe uzuale s-au redus cu aproape cinci la sută în anul 2004, comparativ cu anul precedent, în timp ce, în sectorul afacerilor, cheltuielile cu telefonia fixă, în total, s-au redus cu 1,3 la sută, iar convorbirile efective au adus venituri mai mici cu 3,6 procente.
Numărul de minute a scăzut în marea parte a statelor CEE, excepţie făcînd Polonia şi Bulgaria, unde numărul minutelor de convorbire s-a majorat cu 1,4 la sută, respectiv 0,8 la sută în anul 2004, comparativ cu anul precedent. La cealaltă extremă se situează Cehia, care a înregistrat în anul 2004 cu 14,4 la sută mai puţine minute de convorbiri decît în anul 2003.
"Cea mai dramatică reducere s-a înregistrat în sectorul Internet dial-up pentru afaceri", a declarat analistul senior al IDC, Emir Halilovic. Tot mai mulţi oameni de afaceri, dar şi alte sectoare de activitate optează pentru o bandă mai largă de opţiuni gen IP (Internet Protocol) sau VoIP (voice over IP) în dauna sectorului Internet dial-up sau ISDN (Integrated Services Digital Network).
Ţara cu cel mai mare număr de locuitori din regiune, Polonia, dispune de o cotă de 37,7% din numărul total al abonaţilor la telefonia fixă. România se situează pe locul doi, cu 13,4%, pe trei, Ungaria, cu 11,%, iar Cehia pe patru, cu 10,5%. În privinţa cheltuielilor, Polonia conduce cu 40% din total, urmează Ungaria cu 13,5%, iar Cehia se situează pe locul trei, cu aproape 12%.