TELEGRAMĂ WIKILEAKS: În 2008, Traian Băsescu se temea că România ar putea fi atrasă într-un conflict militar cu Rusia

I.P.
Ziarul BURSA #Politică / 21 septembrie 2011

TELEGRAMĂ WIKILEAKS: În 2008, Traian Băsescu se temea că România ar putea fi atrasă într-un conflict militar cu Rusia

Preşedintele Traian Băsescu l-a intrebat pe senatorul american Richard Lugar, într-o întâlnire avuta în august 2008, în contextul războiului dintre Rusia şi Georgia, dacă NATO şi UE ar susţine România în cazul unei provocări ruseşti în Transnistria, potrivit unei telegrame Wikileaks.

Cu această ocazie, preşedintele Traian Basescu i-a spus senatorului Richard Lugar, că se teme ca recunoaşterea de către Rusia a Osetiei de Sud şi a Abhaziei, ce vine în contextul recunoaşterii de către SUA şi a ţărilor europene a Kosovo, a declanşat un proces ce ameninţă să destrame arhitectura internaţionala legală şi să creeze instabilitate pe scară largă în Europa. Caracterizând incursiunea Rusiei în Georgia ca parte a unui nou efort îndrăzneţ pentru a relua controlul asupra "vecinătăţii imediată" a Rusiei, inclusiv Europa de Est, Băsescu a afirmat că Occidentul trebuie să contracareze Rusia cu un efort revigorat pentru a rezolva conflictele îngheţate şi să restabilească respectul pentru legea internaţionala prin intermediul Consiliului de Securitate al ONU.

În cadrul întâlnirii, Traian Băses-cu a mai vorbit despre vulnerabilităţile de securitate ale României la Marea Neagră şi despre implicaţiile evenimentelor din Georgia pentru Moldova/Transnistria, spunând că orice provocare a Rusiei împotriva "celor 4,5 milioane de cetăţeni români" din Moldova ar pune România într-o dilemă serioasă.

Preşedintele României a mai precizat la acea vreme că acţiunile NATO şi UE în contracarea Rusiei trebuie să meargă dincolo de "declaraţii" şi că o politică mai robusta legată de regiunea Marii Negre ar trebui să includă repoziţionarea forţelor militare ale NATO.

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Valeriu Turcan, a declarat că întâlnirea Băsescu-Lugar a avut loc şi s-a discutat despre evoluţiile regionale, dar în niciun caz în modul în care mass-media face referire în acest moment - război şi alte lucruri".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb